Отведоха в дом братчетата и сестричетата на изоставения Мустафа

Родителите нямали финансова възможност да останат при болното си дете
20 сеп 2016 18:30,
24
Отведоха в дом братчетата и сестричетата на изоставения Мустафа
Снимка: Facebook

Братчетата и сестричетата на изоставеното от родителите си 9-годишно онкоболно момче Мустафа Х. бяха изведени от дома на баба си и дядо си в кърджалийското село Бряговец (община Момчилград) и откарани в Център от семеен тип със заповед за временно настаняване.

Още по темата

Социалните служби тепърва ще изготвят експертна оценка за състоянието на семейството на Мустафа и чак след това ще се вземе решение дали децата ще бъдат настанени за постоянно в приемно семейство, пише "Труд".

За по-малко от 24 часа Държавната агенция за закрила на детето и полицията се самосезираха по случая.

Диагностицираното с остра линфобластна левкемия деветгодишно момче се оказа най-голямото от четирите деца на Джейлян Халилова, която ги е оставила на грижите на майка си и баща си в Бряговец. Бабата и дядото отглеждали в пълна мизерия и нищета трите по-малки деца, които били съответно на 1, 2, 5 и 7 години.

Мустафа е за втори път в детската онкохематология след като през 2015 година му е поставена тежката диагноза, минава химиотерапия и е бил стабилизиран. Доведен е повторно този юли, след рецидив на болестта и влошаване на състоянието.

Вчера служител на пловдивската болница съобщи във Facebook, че момченцето е изоставено и има нужда от дрешки и помощ. Лекарите обясняват обаче, че най-необходима е подкрепата на родителите му в тежката битка със заболяването.

"В началото майката придружаваше детето, след това известно време бабата. Всички наши деца държим да имат придружител. Това е важно за емоционалното им състояние. То остана само и беше тъжно. Тъй като от лятото остана само, имаше нужда от малко по-есенни дрешки. Затова си позволихме да напишем този призив в страницата на нашето отделение, който доведе до много бърза реакция от много хора", обясни д-р Стоянова от болница "Св. Георги".

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
1
 
! Отговори
Радичева преди 7 години
Защо държавата ще вземе децата от бабата и дядото и ще ги даде на приемно семейство на което ще плаща 700 лева на дете,условията не във всяко приемно семейство са хубави и навсичкото отгоре с чужди хора при условие,че не са сираци.Дайте по 700 лева на дете на семейството и те със сигурност ще си оправят и къщата и напълнят хладилника и ще има дрешки и обувки за децата.Майката ще е до детето в болницата разбира се!!!
22
3
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Подкрепям коментара на майката / 1/, а също така съм изумен от действията на т.нар. "майка" на болното детенце!!! Нима една жена може да бъде наречена майка, при условие, че си е захвърлила децата да ги гледат други хора, па било то и родителите й??? Такова поведение бих нарекъл, меко казано, нечовешко!!! А за факта, че е изоставило болното си детенце просто нямам думи....!!!
21
2
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Да точно лекарите са виновни!За какво мислите, че настояват децата да имат придружител по време на престоя си в отделението?Ами защото да отпадне задължението санитарите да се грижат за тях!В отделението болногледачи нямат медицинските сестри отдавна не са такива!В българските болници болногледачи няма, тази роля донякъде изпълняват санитарите.Дори в началото на годината избухна спора относно Наредба на МЗ според която майките трябваше да плащат такса ако искат да придружават болните си деца
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да точно лекарите са виновни !За какво мислите, че настояват децата да имат придружител по време на престоя си в отделението ? Ами защото да отпадне задължението санитарите да се грижат за тях ! В отделението болногледачи нямат медицинските сестри отдавна не са такива ! В българските болници болногледачи няма, тази роля донякъде изпълняват санитарите. Дори в началото на годината избухна спора относно Наредба на МЗ според която майките трябваше да плащат такса ако придружават болните си деца
19
4
 
2
 
! Отговори
3 преди 7 години
Боли ме сърцето ,че всичко е така несправедливо в този живот
18
2
 
4
 
! Отговори
Пенка от Шишенци преди 7 години
Чета и сметката нека не ми излиза.Трите деца при бабата и дядото са на 1,2,5 и 7 години + едно в болница.Е , колко са общо децата на тази жена ?
17
3
 
9
 
! Отговори
Неа преди 7 години
абе как ще оставиш болно от рак дете беее дяволите да те вземат
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя изрично си казва, че не желае да се грижи за децата си, така че не виждам защо трябва да я защитавате ;)
15
10
 
7
 
! Отговори
Ай преди 7 години
Стига сте съдили, бе. Големи капациети се извъдихте. Нито сте й на мястото, нито сте били в подобно положение. Но пък можете да бъдете, никой не е застрахован. Затова въздържайте се малко да давате акъл, щото е много грозно.
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една майка , в колкото и мизерно положение да е винаги ще намери начин да е до болното си дете, дори да пренебрегне останалите си деца, А както става ясно и те са захвърлени, само че на баба и дядо, така че държавата поне веднъж си е свършила работата.някои хора просто не стават за родители и пак парите не са определящи , ако им пукаше те щяха да организират кампании, колко родители се борят за децата си,само и само да съберат средства за скъпите лечения.
13
8
 
8
 
! Отговори
Оффф преди 7 години
До тоз коментатор с екерисажа и подобните нему:Давайте, присмивайте се, пускайте си остроумните шегички и се веселете за сметка на чуждото нещастие. Господ гледа. Като ви емне живота много ще плачете...мнооогооо..бедна ви е фантазията
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали за да бъде придружител на детето си в болница родителят трябваше да плаща такса ?! Или забравихте за този спор наложен от Наредбата на МЗ в началото на годината ?! И за битката на майките по форумите ? Не народ, а мъpшa !
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че нещо, но на Мустафа щеше да му е много по-добре, ако изобщо не се беше раждал. Както и на милиардите други младши ***. Има някои не толкова трудни за схващане правила, които са валидни за всички. Като нямаш пари за деца - не правиш такива.
10
11
 
9
 
! Отговори
Офф преди 7 години
Долна държава, долни коментари, долен народ...срам ме е че живея в тази дупка...вместо да съберат пари за билет да може майката да си е при детето тръгнали да й взимат другите деца...и с какво ще им помогне държавата? Ще ги хвърли в някой приют да мизерстват, пак ще мизерстват но при непознати хора уж гледачи..ужас...горкото детенце колко жалко че се е родило тук с такава "майка-българия"..вчера гледах онкоболните се редят на опашка да им вземат пръстов отпечатък та да им дадат лекартства. Ужас.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги заведат до екарисажа
8
5
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Гладни,бедни, изнемощяли,мизерия ама иначе..."вътре ,вътре целия сух сух"...Джейлян за сега има 4 до няколко години ще станат 8-9-10 ...те ще правят същото като мама Джейлян и тати Асан и след 20 години ще ужас!Когато сееш картофи береш картофи,когато сееш бедност и мизерия береш същото в още по голямо количество!
7
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
DETETO NA - 9 - GODINI , MAIKATA NA - 22- - *** ISTORIIII
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина живота не е само *ex... отговорността е важна!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как винаги успявате да изкарате лекарите виновни за всичко, нямам думи! Иначе напълно подкрепям първия коментар.
4
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказа се накрая, че детето не е изоставено от родителите си, а че те нямат средства да отидат до Пловдив на свиждане. Тези доктори са на държавна хранилка откакто се помнят и само създават трагедии. Сега социалните и полицията са взели другите деца от семейството. Тази болница няма ли си PR, който да поддържа връзки с роднините на болните и да урежда такива въпроси.Как ще го придружават като имат още 4 деца ? Ами ако родителите работят ?