Майката на Мустафа поема, в понеделник ще го види!

Според експерти семейството не получава достатъчно подкрепа
Обновена: 21 сеп 2016 10:29 | 21 сеп 2016 08:52,
101
Майката на Мустафа поема, в понеделник ще го види!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Историята на малкия Мустафа, който страда от тежко онкозаболяване, а е изоставен от родната си майка, трогна стотици.

Едва на 9 годинки, той се бори с болестта си, но и със самотата. Той вече месеци лежи в Детската онкохематология в Пловдив – без майка, без баща. На призивът за помощ за детето откликнаха стотици и напълниха болницата с дрешки и лакомства за малкия пациент. 

Още по темата

Екип на Bulgaria ON AIR се свърза с Джейлян, която призна, че не е изоставила детето си, но няма пари да го гледа. Тя обеща, че в понеделник ще отиде да види детето си. 

Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" коментира в "България сутрин", че не е направена адекватна оценка на положението на всички деца в семейството.

"Не са адекватно мобилизирани ресурсите на роднините. Не е направено нужното семейството да получи подкрепа. Бедността не може да бъде фактор да се разпада едно семейство", отчете гостът в студиото на телевизията.

Тя е категорична, че финансовата политика за покдрепа на родните семейства не е адекватна.

Психоаналитикът Весела Банова от Сдружение "Дете и пространство" е на мнение, че системата за социална закрила не предполага, че работи с хора в затруднено положение.

"Това е жена, която извън ролята си на майка, има проблем. Няма кой да води нормален човешки разговор с една майка за това, как си обяснява болестта на детето и как си представя своя живот. Тези жени се борят с непрекъснато оцеляване, а биват нападани от институциите за ролята на майка и отговорността", коментира Весела Банова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Психоаналитикът допълни, че органите и институциите не работят помежду си, а имат ресурси.

"Огромно въздействие върху детето имат думите пред него за нещата, които преживява. Не трябва да се използва думата "изоставен". Да се казва, че диагнозата е фатална, разрушава неговия свят", настоя Банова.

Екип на Bulgaria ON AIR посети Крумовград, където разговаря и с директора на "Социално подпомагане" Радостина Пашова. Тя обясни, че вече е установен контакт с майката и бабата на детето и ще се търси най-добрият начин за него да бъдат полагани грижи.

"Веднага беше посетен адресът на бабата в село Бряговец. Установихме, че другите 3 деца от два месеца живеят при нея.  Джейлян наистина има трудна съдба. Установен е контакт с майката и тя ще бъде използвана като ресурс. Решихме, че трябва спешно да се намесим и да изведем трите деца от семейната среда на бабата. Живеят бедно, а искат качествена и ежедневна грижа", разясни ситуацията Радостина Пашова.

Тя добави, че социалните изключват варианта бабата да поеме нуждите на Мустафа. Според Пашова майката вече може качествено и адекватно да се грижи за своето дете. Ако не може да го направи, ще се прибегне до центровете за настаняване на деца от семеен тип.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
30
 
! Отговори
КРАЖБИ И ПРОДАЖБИ преди 7 години
Това е резултата от социалната политика на БСП и ДПС да се дават майчински и детски на хора дето немат акъл да си вържат обувките.