108 години независима България! Честит празник!

По традиция център на тържествата ще е Велико Търново
22 сеп 2016 07:30,
94
108 години независима България! Честит празник!
Снимка: архив, Булфото

Днес България празнува 108 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква "Св.Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Така България отхвърля васалната си зависимост с Османската империя. 

По традиция център на тържествата ще е Велико Търново.

Празникът ще започне в 7.30 ч. с Празнична света литургия отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангелски гласове", на която ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

От 09.00 часа следва Водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Официални слова. Празничен благослов. В 11.00 часа следва поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. В 11.30 часа празничното шествие ще тръгне към паметник "Майка България".

От 14.00 часа ще започне Екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност" - от църква "Св. Димитър Солунски", църква "Св. 40 мъченици", църква "Св. св. Петър и Павел" до Архитектурно-музеен резерват "Царевец".

От 19.00 часа на площад "Цар Асен І" ще се проведе изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ "Васил Левски". Следват Тържествена проверка в 19.30 часа и Аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Годишнината от обявяването на независимостта на България ще бъде отбелязана и в други градове на България с концерти, водосвети, военни ритуали.  Националният исторически музий пък ще покаже оригиналът на Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за "независимо Българско Царство" в църквата "Св. четиридесет мъченици" в Търново през 1908 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
1
 
! Отговори
09 she bade 05 преди 7 години
Chestit praznik i chestito gazovo parno otoplenie i topla voda v domovete na celia bg narod! Nazdorove!:-)
36
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Смешни сте"Истинският празник за българския народ е 3 март 1977."А аз си мислех, че всеки 3-ти март е празник на България по повод обявяването ПРЕЗ 1878 г. (не 1877) на Освобождението ни. Дори и първолак трябва да знае, че годината на Освобождението ни е през 1878.
35
3
 
4
 
! Отговори
Честит празник!!!!! преди 7 години
Честит празник на истинските родолюбци!Честит да е на всички,които милеят за Родината ни,а не бягат от нея и не се отричат!!! Само че, Родината ни вече не е независима.Потъпкаха кръвта на ония,които дадоха живота си за да опазят християнска вяра и родна земя.Продадоха земята ни и имотите ни на чужденци,потъпкаха суверенитета ни,смазаха личното ни и национално самочувствие и не ни оставиха нищо наше,родно и българско,при това с нашето мълчаливо съгласие.Кое ни е честитото бе хора?????
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на всички българи, особенно на тези, които истински се чувстват такива и обичат родината си.
33
1
 
3
 
! Отговори
Корекция преди 7 години
Независимостта на Княжество България е призната април 1909 г., Русия плаща компенсация на Турция, Австро-Унгария анексира Босна-Херцеговина. Начело на страната остава германски агент, който подготвя наивните български селяни за касапниците в Балканските и Световните войни.
32
2
 
4
 
! Отговори
Корекция преди 7 години
1909 г. Русия приема да плати на Турция 850 000 000 златни франка за независимостта на България. Тогава е призната независимостта ни.
31
5
 
6
 
! Отговори
Смешни сте преди 7 години
Каква независимост? Начело на държавата е Фердинанд, германски агент, активен хомосексуалист-педофил. Обявената независимост му дава възможност да сключва тайни военни договори, довели до три национални катастрофи. За него доживотна пенсия от 1 00 000 марки и дворец в Кобург. Истинският празник за българския народ е 3 март 1977.
30
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
Честита есен.
29
3
 
9
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Честит празник българи, бъдете живи и здрави! Който ни мрази ДГД!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък нищо . В Търновската Конституция е записано - Ако някой Роб стъпи на територията на България става Свободен - и този Закон се спазва . Ако не би било така ти , Ястребе , щеше да бъдеш Роб сега .
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит, честит, ама ето и вчера....Парламента гласува държавата да даде на НЕК парите с които НЕК да се издължи на Русия по казуса Белене, но това можело да стане само след потвърждение от Брюксел.Ами ако Брюксел не утвърди тази мярка, кой ще плаща и как.Аз разбирам да не одобри, но Брюксел да плати. След 2 месеца щяли да се произнесат.Тогава ще имаме нов презедентин.
26
5
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 7 години
"България е най-независимата "държава" в света - от нея нищо не зависи! Поне от 1300 години е било така, така си е, и така ще бъде поне още 1300 години!"Това, че не познаваш историята - едно на ръка. Другото - мислиш си, че от България нищо не зависи, само защото твоят виси.И не си никкакъв османнлия, а още по-малко ястреб, а един поплюввко.
25
3
 
5
 
! Отговори
M преди 7 години
България е всичко друго, но не и независима. И винаги е било така.
24
6
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 7 години
До Анонимен"Честито, честит разпад на клета майка България, разпад на морала, разпад на нацията, разпад на държавата! Само разруха и нищета ни очакват!"На тебе очевидно жена ти не ти е пуснала нощес, или пък не ти става.Но за това не ти е виновна държавата.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник и олово за ГЕРБ!
22
1
 
8
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
21
4
 
3
 
! Отговори
Честит празник преди 7 години
Честит празник !За съжаление повечето писания във форума предизвикват само погнуса във всеки нормален българин.Какво да се прави? Продажници и черни души е имало и имам във всяка държава. Надявам се у нас броят им да не достигне критична маса.
20
6
 
8
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Най-великия български празник е нощта на 9-ти Септември срещу 10-ти Ноември.
19
4
 
6
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Честит празник ,българи!!!Това голям ден ,по- велик от много други ,на които с десетилетия марширувахме! Но и това си имаше своята тържественост и вълнения! Празниците са за това- да радват ,да обединяват и да са признание към хората лкоито са го постигнали!!!!
18
5
 
5
 
! Отговори
нищо не зависи преди 7 години
Независима България означава, че от България нищо не зависи!