Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Един измислен народ с подарена история (открадната). Трябва да ни се кланят на българите ,защото ние сме им дали и писмеността и всичко което имат. Българска грешка е било,че са създали такива *** като "македонците"
319
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А паметната плоча законно ли е поставена?Или не е позволено да се събира обективна информация?Важното е да се наострим за плюене. И като се наплюем, до утре да забравим!
318
1
 
1
 
! Отговори
Батката преди 7 години
Хей македонски гюптин шо бараш Бугарските паметници макята ти гюптенска като дойдеш во Бугария ке те пуцнем.
317
1
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Някакъв к*рет*ен си прави евтина самореклама с цел да стане известен и последващо материално обезпечаване... нищо ново под слънцето! Низша твар, незнаеща, че подвигът на нашите деди е жив в съзнанието ни, няма как да бъде разбит, нито с чук, нито с каквото и да било друго!!!
316
2
 
3
 
! Отговори
barin преди 7 години
За този измислен журналист трябва да се приложат крумови закони. Има късмет, че случката е през XXI в. Задължително трябва да се вкара в затвора и да плати за възстановяване на разбитото. На Каймакчалан са загинали български герои и там сме постигнали велика победа.
315
4
 
7
 
! Отговори
Коньо преди 7 години
Проблема на Македония е с етническите Албанци, не знам изобщо кога намират време да се занимават с нашия паметник. Наближава времето, когато Албанците там ще са мнозинство. Тогава ще ги видим на коя врата ще почукат.
314
4
 
9
 
! Отговори
Ирина преди 7 години
Боже прости им!Те не знаят какво вършат!
313
23
 
4
 
! Отговори
Pirin преди 7 години
Защо НИКОЙ в България не спомена дори, че плочата е поставена НЕЗАКОННО на македонска територия, при НЕЗАКОННО преминаване на границата с Гърция на български военни ??? Това ли е европейскота Ви култура ? Това ли са евро-атлантическите ви ценности ? Или това е поредната примитивна ганьовщина ?
312
4
 
4
 
! Отговори
ТАНГРА преди 7 години
Е,БЪЛГАРИ?ТОВА ,НЯМА ДА Е ЗА ПОСЛЕДНО!МАКЕДОНЦИ.....ХМММ...,Е ..,ТОЙ НЕ ЗНАЕ ОТ КЪДЕ Е ......БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!ЖАЛЪК ЧОВЕК...ХАХ!
311
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е руска провокация, гледат да се скараме, да не подкрепим Македония за влизане в ЕС.То и без друго македонците са сбъркани.
310
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имахме държава и служби, на тоя щяха да му са счупени и ръцете и краката. Така ще постъпят държавите със суверенитет Израел, САЩ и Русия.
309
2
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Крим--> МАКЕДОНИЯ
308
3
 
16
 
! Отговори
мара втасала преди 7 години
Нов вид македонско животно - тъпо но за сметка на това упорито
307
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обявете война на Македония. Превантивен ядрен удар.
306
5
 
10
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Погледнете го добре сърбомана-македоноид Миленко - такива са и русофилите-*** у нас!"Македония без българи, огън да я гори!" - Иван Михайлов, ВМРО
305
3
 
17
 
! Отговори
Адам преди 7 години
Заради четирима човека повечето тук слагат под общ знаменател всички които наричат себе си македонци. Такива хора първо трябва да се научат че не всички мислят и действат като въпросните четирима и чак тогава да коментират каквото и да е разбира се след като помислят над това какво искат да кажат. Първата световна война е огромна трагедия за хората в Македония. Случвало се е еди брат да бъде взет насила в сръбската армия а друг в българската у на фронта да воюват един срещу друг.
304
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Viktor Make :) Всеки отговаря за своите дела ! Човек е или добър или лош без значение националност,пол,раса ! Най-неправилно е да се делят хората по този начин - все едно да кажеш на добрия човек,че е лош и обратно ! Не се тревожи брат/сестра -здравият разум ще победи в целия свят ! Той - БОГ ще се намеси , ако има опасност безумието да надделее ! Това са "дреболии" в сравнение с други много по-големи и пагубни за човека престъпления ! ОСТАНЕТЕ СЪС ЗДРАВЕ БРАТЯ И БОГ ДА Е С ВАС И НАС ВИНАГИ !
303
1
 
7
 
! Отговори
Гурбетчия преди 7 години
Не се кахъри Маке ами пали колата и идвай ..днес личните карти ги даваме като нафора....да ти е честито вече си един от нас...голямото семейство Българи....честито и със здраве
302
1
 
9
 
! Отговори
Гаринча преди 7 години
Всеки си има своите 2 минути слава !
301
1
 
20
 
! Отговори
Гурбетчия преди 7 години
Абе хайде и аз да напиша нещо.Та бракята македонци са се взели много на сериозно. Та били националисти и незнам си там какви още...абе алоооо аланколу я сега ми кажете като сте толкова национал-нацисти-нарцисти и др.цисти каде е сега Лупчо Георгиевски и каде е Доста незнам коя си ...беше някакъв министър едно време...не знаете ли....ще ви кажа..в Благоев град са с Бългаски паспорти и са ми комший...мисля че хората се осъзнаха и се върнаха при своите корени. Не се мотайте ами и вие направете също