Официално: Няма метеоролози – няма време от Мусала

Станцията е затворена до пролетта, заради липса на обучени хора
4 окт 2016 18:45,
38
Официално: Няма метеоролози – няма време от Мусала
Снимка: Facebook

Липса на подготвени метеорологични наблюдатели, които да работят в синоптичната станция на връх Мусала, е причина тя да бъде затворена. Това става ясно от писмо до медиите на директора на НИМХ при БАН проф. Христомир Брънзов. В него се уточнява и че базата не се затваря завинаги, а до пролетта на 2017 година.

Както Dnes.bg  писа от началото на октомври станцията на върха вече не предава данни за времето и не прави прогнози за него. За това се разбра от пост в профила във Facebook на базата.

Още по темата

Днес проф. Брънзов потвърди, че станцията е затворена и обясни официално каква е причината за това.

В писмото си до медиите той припомни, че ръководителят на базата на върха Огнян Филимонов загина при трагичен инцидент в близост до станцията в края на септември. В същото време се оказва, че друг от наблюдателите е в неизвестност. Според предварителните информации е в чужбина и в момента тече разследване на отсътвието му.

Така, без липсващия и без загиналия, екипът на синоптиците на Мусала намалял от петима на трима души. В този състав той нямало как да изпълнява задълженията си без да наруши Кодекса на труда, става ясно още от писмото на проф. Брънзов.

Той пояснява, че практиката на всички високопланински синоптични служби на НИМХ-БАН е да се дават 24-часови дежурства, които се изпълняват от екип от двама служители през 4 дни. За това са необходими петима метеорологични наблюдатели.

Шефът на сипотиците към БАН уточнява и че процедурата по обявяване на конкурс, избор, обучение и изпит за нови метеорологични наблюдатели отнема месец, месец и половина. Заради това и заради факта, че забавянето ще доведе до повреди в инсталациите и апаратурата в станцията накарала ръководството да прекрати измерванията на Мусала до пролетта на следващата година.

"За успокоение на обществеността – липсата на данни от станцията на Мусала няма "значително да влоши" качеството на синоптичните прогнози, както твърдят някои "специалисти", пише още проф. Брънзов.

Той отрича и обвиненията във финансови интереси и препраща към регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

"Вярно е само това, че тази година беше обявена обществена поръчка за закупуване на високопланинска автоматична метеорологична станция, която е спечелена от финландската фирма Vaisala и предстои доставката й до края на годината. Тя е предназначена за ВСС Мусала и когато условията през 2017 г. на върха позволяват, ще се изпълни монтажа й. Не ми се иска да вярвам, че предстоящата модернизация и автоматизация на измерванията на ВСС Мусала е причината за тази кампания", пише още шефът на НИМХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
Ами ако могат, защо не ги вземат с нея? Да, ама пак ти обягва нещо, тази автоматична станция със сигурност има нужда от оператор. Това първо и второ, тази автоматчина станция няма да ти предскаже времето- времето ще се предксаже от модели, а тези модели ги правят и с тях работят хора. Пак повърхностно мислене, дето прави чудеса в държавата.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....няма време от Мусала???Какво изречение, какъв ясен изказ!
30
1
 
1
 
! Отговори
без преди 7 години
Виновните са другарите Луканов, Лилов, Костов, Софиански, Любчо Г. ....Само дето няма кой да ги осъди, щото всички заедно си играят ч в кръг Орион, я в некой квадрат. Ама за овцете е важно да има ракийка и мезенце.
29
0
 
9
 
! Отговори
прости преди 7 години
Коментарите ви са повърхностни като на неспециалисти. Цяло бедствие сте. Може и да не ви трябват данните от Мусала, но за статистиката тези данни имат значение. Това едно и второ: няма как да ви предскажат времето от международните станции съвсем точно, защото България е планинска страна и затова трябват и локални данни. Ако правите разлика между локално и глобално. Явно оня е репил да пести пари, ама без трендове и статистика нови закономерности и модели, които да предсказват - няма. Повърхност
28
15
 
3
 
! Отговори
Метеоглава преди 7 години
Чи ква файда от тия метеоролози горе в планината, данните и прогнозите за времето ги има в интернет пък и нема да променят времето като го измерват.
27
5
 
3
 
! Отговори
Noname преди 7 години
"...24-часови дежурства, които се изпълняват от екип от двама служители през 4 дни..." Да бе, да - с 5 човека ще ги дават тези 24ч дежурства през 4 дни, друг път;) Ето защо. Ден 1:Първи 24ч са на смяна С и С2 (служител 1 и 2). Ден 2: Вторите 24ч са на смяна С3 и С4, а за С1 и С2 това е първи почивен ден.Ден 3: Трети 24ч С5 е сам на смяна;) С1 и С2 почиват вече 48ч, а С3 и С4 - 24ч. Ден 4: няма кой да е на смяна, С1 и С1 почиват за трети ден т.е. 72ч С3 и С4 почиват втори ден,а С5 за първи 24ч.
26
1
 
17
 
! Отговори
Смок преди 7 години
Няма страшно, проф. Брънзов има фирма за доставка и оборудване на автоматични метеорологични станции. Разбира се, днес.бг услужливо пропуска тази подробност...Не им се иска да вярват от НИМХ. Ко? Не!Ха ха ха ха ха
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая не виждам какво общо има ББ с цялата работа, че е така дълбоко намесен в коментарите.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета и се удивлявам колко е изпростял народа. Кажете, кое налага ПОСТОЯННО присъствие в тая станция? Коя част от тея измервания се налага да бъдат ръчно направени? Има автоматични станции, които се поддържат периодично и толкова.
23
3
 
8
 
! Отговори
47351 преди 7 години
Чудя се в кой век живеем? Да сме в 17ти да заселва Сибир и 10тина човека да поддържат пост в някоя затънтена местност, където зимата е 9 месеца. Да е 30-те години на 20ти век да са лагерите на Сталин. А ние сме в 21век. Техниката е достатъчно напреднала и сателитна и комуникации. Защо изобщо трябва да има на Мусала хора? Слагаш метео станция с дистанционно отчитане, ако трябва кабел ще прекара, камери и данните си идват сами. Защо с 5 заплати месечно като може и никой да не е затворник на върха?
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквун ще икономиса едни пари от тази станция. Но много повече пари ще бъдат прахосани за простотии. Например, ще се купят нови лимузини за посрещане на евро политици по време на председателството на България над ЕС. Вместо Борисов да излезе и да каже "не можем да председателстваме, защото сме бедни и нямаме пари за излишен лукс".
21
3
 
8
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До АнонименТебе трябва да те върнат на училище та да проумееш защо на станцията трябва да работят хора. А иначе теб могат да те заменят с робот щом не можеш да мислиш.
20
3
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
ГЕРБ само мутри ли произвежда? Станахте за смях на света. Да нямате обучени хора за станцията, а за кражби имате. Цялото ръководство на БАН е за уволнение.
19
1
 
17
 
! Отговори
астролог преди 7 години
Няма метеоролози,няма учени,лекари,трудещи се в селското стопанство дребни собственици,няма средна класа!Има мутри,Бойко,ГЕРБ,БСП,ДПС....Вие си спинкайте!Няма да има вече държава...
18
4
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапаза преди 7 години
До Анонимен 12 Да, колега, тривиални задачи, наистина. Телефонът, дето е в джоба ти, и той е тривиален, напоследък.даже малките дечицаго имат, един такъв-умничък, смарт.Как мислиш, клетките, дето на теория са през 26 км една от друга, дали веднъж инсталирани, не се нуждаят от хора,за да ги наглеждат дали работят? Не тези, в градовете, а например, тези, из гори и пущинаци, дето няма ел мрежа? Ейтака-захранват се незнайно от какво, и веднъж пуснати-сами работят 1000 години?????
17
1
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Абе, то вече държава няма, та метеорологична станция......
16
5
 
27
 
! Отговори
до 14 и 15 преди 7 години
Означава че герб са некадърници и разрушители. Знаеш ли че най старата метеорологична станция е на 2000 години? Защо не са я закрили? Еми щото си нямат тиква за премиер.
15
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте да връщаме парните локомотиви, защото са работили по време на световната война!#българскалогика
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
13 - Това за световната война не означава абсолютно нищо.Има много неща, които са функционирали през войната, но днес вече ги няма. и какво сега - ще плачем за тях ли?
13
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази станция е на 80 години. Преживяла е световна война, без да спира за ден работа. Изводът-герб са по-голямо бедствие и от световна война.Навремето и дянков искаше да закрива БАН, защото там работели феодални старчета, но като друсна в Перник, всички търсеха информация от там, а не от онзи необлизан ***.