На протест: Родители искат оставки във Фонда за лечение на деца

МЗ им обеща работата му занапред да се подобрява
7
На протест: Родители искат оставки във Фонда за лечение на деца
Снимка: БТА

Родители на болни деца настояха за оставката на ръководството на Фонда за лечение на деца на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Голяма част от присъстващите на протеста посочиха, че във фонда се бавят документите на децата им, че има подмяна на решения на Обществения съвет, а новият правилник затруднява работата на институцията.

Протестиращите родители бяха на протеста с децата си. На издигнати плакати беше написано: "Проф. Пилософ е на 71 год., защо не е пенсионер", "Оставка" и др.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който отиде при протестиращите родители, увери, че Министерството на здравеопазването ще направи всичко възможно работата на Фонда за лечение на деца да продължи и и няма да допусне с уронването на престижа на фонда да бъдат лишавани децата от лечение в чужбина, когато то не може да бъде извършено в България.

"Ще следя строго за това да се спазват всички срокове за даване на становища", каза Шарков пред родителите, цитиран от БТА.

Зам.-министърът допълни, че е ангажиран лично с каузата на фонда. "Гарантирам на всички, че работата му ще бъде подобрявана непрекъснато", каза той.

По думите на Шарков предстои да се въведе новост в работата на Обществения съвет (ОС), според която протоколите ще бъдат разглеждани в момента на заседанието и всякакви поправки да бъдат правени по време на заседанието.

"Мисля, че трябва да бъде прекратена и практиката членове на ОС да напускат заседанието по всяко време и да упълномощават друг да гласува вместо тях", допълни той.

В отговор на журналистически въпрос защо се разглеждат документи на деца, в които има само едно медицинско становище, Шарков обясни, че има промяна в правилника за дейността, според която когато има решение от консултативна комисия на лечебно заведение или онкокомисия, тогава не е необходимо да се иска становище на външни експерти с цел ОС да вземе решението си бързо. Той подчерта, че тази промяна е от 2 септември.

Попитан защо има разлики между взети от ОС решения и нанесената информация в протоколите, той увери, че при него няма данни за подмяна на решения на ОС. Шарков каза още, че към момента не се предвижда да има конкурс за нов директор на фонда. Той гарантира, че предстои да се подобрява комуникацията между родителите на болните деца и фонда.

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ гарантира пред журналисти, че няма подмяна на решения на Обществения съвет (ОС). Проф. Пилософ се срещна с журналисти, заедно със заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков след протеста на родители на болни деца.

Всички протоколи са били изпращани на ОС по приет ред, но досега членовете му не са реагирали, допълни той. Самият ОС е приел ред, според който протокол от предишно заседание се подписва на следващо заседание. В отговор на въпрос как си обяснява напускането на четирима от членовете на ОС, проф. Пилософ каза, че на някои от тях изтича мандатът им.

Фондът ще продължи да работи с пълно темпо, увери проф. Пилософ. Децата, лекувани в чужбина през последните години и сега, не се различават като брой, допълни той. Железните правила, които са създадени в момента, някому очевидно пречат, добави професорът. Той посочи, че откакто е директор на фонда, девет деца са починали след лечение в чужбина. Медицината в чужбина не е панацея, настоя проф. Пилософ.

В отговор на въпрос за забавени плащания към чужди клиники той каза, че плащанията се извършват своевременно, по установен ред.

"Ако ОС вземе незаконосъобразно решение, аз съм длъжен да реагирам, да нанеса корекции и да представя отново на заседание на ОС", обясни проф. Пилософ.

"Ако втори път се вземе незаконосъобразно решение, аз съм длъжен да се отнеса към Министерството на здрвеопазването", каза той.

Миналата година е имало близо 20 жалби срещу работата на фонда, сега има 15, като голяма част от тях се дължат на получено отрицателно становище за лечение, обясни проф. Пилософ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
киро преди 7 години
ПилосоФ НЕ Е ВИНОВЕН А ОНОВА ИЗЦЪКЛЕНОТО НАРКОМАНЧЕ МОСКОВ
4
0
 
11
 
! Отговори
прокуратурата мълчи преди 7 години
ГРАНДИОЗНИТЕ АФЕРИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО НА МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ.- може би защото получените от Република Турция ваксини Пентаксим са на стойност 1 045 000 евро, а дарените от Република България БЦЖ ваксини са на стойност 40 000 000 евро. Малка разлика в милиони, които предварително са разпределени като комисионни между БОРИСОВ,МОСКОВ И МЕСТАН- може би защото посредникът при сделката е синът на Лютви Местан.-СКАНДАЛНИТЕ ВАКСИНИ ЕУВАКС СЪДЪРЖА ПЕТ ПЪТИ НАД НОРМАТА ЖИВАК
3
0
 
8
 
! Отговори
прокуратурата мълчи преди 7 години
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗАРАДИ КОЕТО МОСКОВ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН! ДЪРЖАВАТА МАФИЯ!журналистическото разследване на Валя Ахчиева за акцията, която закова 1 милион НЕЗАКОННИ АМПУЛИ ТЕТАДИФ, ПРОИЗВЕЖДАНИ НЕЛЕГАЛНО ОТ ДЪРЖАВНАТА ФИРМА БУЛБИО ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ПЕТЪР МОСКОВ. АФЕРА единствена написа за ПРЕСТЪПНИЯ НАТИСК ОКАЗВАН НА ПРОКУРАТУРАТА да бъдат върнати нелегалните 1 милион ампули, които са ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО:ГЛЕДАЙТЕ ТУК:imedia.bnt.bg/predavanyia/otkrito-s-valya-ahch
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сте написали фамилията не герберасткия крадец ПилосоФ с Ф. На български език е ПилосоВ. Все пак тук още е България, нали - не сме станали Израел.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната комуно-акцийка целяща да дестабилизира правителството на господин Борисов.