Със студа лека-полека и грипът настъпва

Сега му е времето за ваксина, не се лекувайте сами, опасно е!
6
Със студа лека-полека и грипът настъпва
Снимка: Булфото, архив

"Лека - полека започва грипният сезон, без да има грипна епидемия, тя вероятно ще дойде през януари. Такива са и данните за други европейски страни", заяви пред проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. 

Очаква се да циркулират няколко щама -  "Хонконг", "Калифорния" - наричан "свински грип" и щам "Бризбейн".

"Разликата между тях е много малка, става дума за вируси от един и същи род, които имат леки промени. За един човек, няма значение точно от кой грипен вирус се е разболял", обясни проф. Кожухарова пред Нова тв.

В началото на ноември се увеличава броят на кихащите и кашлящите, но все още не е късно за противогрипна ваксина.

"Разчитам на ваксината, но не й възлагам прекалено много очаквания. Знам, че тя може да ме предпази срещу щамовете, които са включени в нея и когато ме хване хрема през зимата си казвам, че това е само хрема, не е грип", коментира проф. Кожухарова.

Според нея грипните вируси са много хитри, те се променят по-малко, но така че да могат да ни разболеят и през следващия сезон.

Тя посъветва всички, които усетят, че се разболяват, да се консултират с лекар за това как трябва да се лекуват, защото самолекуването крие сериозни рискове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Билкар преди 7 години
Самолечението било опасно, а ваксините не. Чеснова тинктура, чесън, джинджифил с мед, чай от ехинацея, чай от памуклийка, прополис. Всичко това са чудесни средства от природата, при това са противувирусни. Бъдете здрави :)
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този лек който използвам от 40 години не признава никакви грипове и грилчета. Два аналгина краката в гореща вода и сол завиване до изпотяване след което се преобличате и така 3 вечери преди лягане ако сте много зле. В по лека форма само една вечер и оздравявате без проблеми!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И откъде идва по едно и също време на годината ми е чудно?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуснаха ли го вече Евроатлантиците!?! Да могат да дерат бедните страни!!!Всичко правят тези европейци и омразни хамериканци!!!
2
1
 
14
 
! Отговори
позната история преди 7 години
Айде сега реклама за грипните ваксини, да напълним гушите на фармацевтите. Пък като се разболеем-ама тя не подействала щото щама се променил малко...
1
1
 
11
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Аз пък напук на БИГ ФАРМА спрях ваксините за себе си . Имаше смъртни случаи точно след приемане на ваксини против грипове назад в миналото .