Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
т2 преди 7 години
До brzkХората от БАН, които бяха кадърни се изнесоха преди 20 години още. А в БАН останаха основно тези КОИТО НЯМАХА ИЗБОР, защото са мързеливи, некъдърни и страхливци! Затова е това положението сега!
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Подкрепям гиТи мислиш ли, че щяха да стоят тук, ако можеха да се котират другаде?Мислиш ли, че биха се примирили с тези смешни заплати, ако бяха годни да се преборят чрез конкурс за друго работно място? Но къде на другаде ще намерят възможност за такъв мързел и за прилапване на допълнителни доходи откъде ли не?И аз искам да имаме БАН, но не това шуробаджанашко посмешище, а едно истинско средище на ефективна научно-изследователска дейност!
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недопустимо е една държава да дава ниски заплати на хората занимаващи се с наука. Тези хора са отделили години за да учат, а можеха да станат бармани и да вземат повече.
30
6
 
14
 
! Отговори
учен от БАН 2 преди 7 години
Скъпи сънародници, докато продължават да ви лъжат, че БАН е безполезен и докато продължавате да им вярвате нищо няма да се промени. Имам невероятния късмет да работя с интелигентни и съвестни хора, които разбират значението на думата призвание. Отивам с удоволствие на работа, защото знам, че ще бъда в обстановка, в която мога да работя спокойно, където всеки ще помогне и ще те подкрепи. Желанието на мен и колегите ми да живеем нормално обаче остава. Подкрепете ни и нещата ще потръгнат и при вас.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАн съзадаав притоведасантин мини които се използват в сапьорското ни дело.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казвате в БАН работели само разни феодални старци и лелки пред пенсия. Ами нормално! Че кой млад човек ще се завре там да работи за 450 лева и по-страшното с техника от времето на баба си? Казвате в чужбина учените постигали по-добри резултати, имали открития, сигурно, ама една ли техниката с която работят е сделана в СССР през 80-те. Та как няма да е пълно само със старци, които просто кротичко си чакат пенсийките?
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бан открива нови и нови технологии - биореактори, изправени роботи, протеводенатни мини, подпомага военното дело и химическата промишленост, фалмацефтикат и механиката, открива уреди за масаж и за контрол над чиповете. Скоро апаратура на БАН бе използвана от НАСА и леят в косомоса. Всичок тоав са огромин инвестииции а парите са малко, БАН вееч е на минус 20 милиона само за тази година.
26
3
 
13
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
няма лошо да взимат по 3000лв.заплати ,ама я да видим какво са изобретили и патентовали ,че да взимат такива заплати???????????Ако са толкова кадърни то самия БАН ще има приходи от няколко милиона от продажба на разработки....
25
3
 
9
 
! Отговори
t2 преди 7 години
А Вие Другари Дърти ДС-та ще се махнете ли и ще дадете ли свобода на младите учени да се развиват по съвременни методи и технологии. Не разбрахте ли че основният проблем в БАН не е заплатата, е УПРАВЛЕНИЕТО НА БАН !!! И 10000 да дадете на младите, като му кажете абе ти защо не си ме писал като основен автор на статията, въпреки че и идея си нямаш за какво е да не мислиш, че някой ще седи да Ви слуша как през 1960 година сте правили наука и колко велики сме били !!!!
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам преки впечатления от ИП БАН. Пълни ***! Точат се на работа до 10ч. Пият кафе до 11. В 12 излизат в обедна почивка. в 14 се връщат и в 15 си тръгват, за да избегнат трафика. Не е вярно, че вземат малко пари. Заплати ниски, но доходи големи. За противопожарни, за охрана на труда, за научна степен, по съвместителство и т. н. Администрацията на всеки 3 месеца си разпределя т. н. премии, от наеми и договори по ПОЛИНОВА. Никой нищо не работи, идват да се топлят, за да правят икономия в къщи.
23
2
 
9
 
! Отговори
ЯШАР САЛИ преди 7 години
БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕ ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН !!,...НИКОИ НЯМА ПРАВО ДА МИ ИСКА ПАРИ, КАТО ИДА В БОЛНИЦАДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА НА ДОКТОРИТЕ, А НЕ АЗ ДА ИМ ДАВАМ ПАРИ.АЗ НЯМАМ ПАРИ.
22
1
 
16
 
! Отговори
Прахосах 9 години преди 7 години
в БАН. Спечелих само научната степен, но след свободна докторантура. Избягах оттам панически, като видях какви са вътрешните им неписани порядки.Непрекъснато се въртяха интриги, за да се пречи на някого или ако не друго, то поне името му да опетнят с клюки. Вечно летяха анонимки. Никога няма да забравя как гръмна резултат от проверка на възражение след конкурс - "В *** институт тройкаджиите са научни работници, а отличниците са технически помощници!" Оказало се истина. Но друго не предприели!
21
6
 
6
 
! Отговори
brzk преди 7 години
До "Моля" Личи си, че интелектуалният труд ти е чужд, а науката като такава ти е непонятна идея. Тъжно ми е да го кажа, но хората в БАН - привсе или заради по-високата им средна възраст - са последните изключително добре образовани професиналисти, останали в България. Тези хора имат избор, и са го направили - не са емигрирали (или поне не всички), а биха били много добре платени и ценени. Биха имали и всички предпоставки да правят това, което огромната част от хората по света не могат - наука.
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снощи гледах по БНТ някакъв академик историк.Този човек се затрудняваше да артикулира що годе по-сложна мисъл.Общи приказки и клишета вместо анализи.Зададох си въпроса това ли е научният и интелектуален елит но страната
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви пари за тези феодални старчета. Мачкай Бойко !
18
3
 
12
 
! Отговори
xaxaxa преди 7 години
Може когато обикновения гражданин почне да взема най-малко 1000 лв. и за вас ще има повече тогава.
17
4
 
10
 
! Отговори
Бачкатор преди 7 години
И аз сутринта си поисках 3000 лв. заплата от шефа и така го събудих, че ме освободи от работа, щото днес ми било празник и ме изпрати при някакви светии, каза хич да не му се мяркам повече ????
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешници - тия искат да взимат повече от Цар Тиква.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да намалим състава на МВР и да увеличим заплатите на учителите и на учените. От МВР работят, като охрана на Герб и охрана на Слави. Герб и Слави да си наемат охранителни фирми.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам на всички хора, които ще се възползват от новината за да излеят омразата си към българските учени, един хубав и малко по-позитивен ден!