Химик в БАН – акушер в "Майчин дом"

"Унизително е да изкарвам колкото чистачка", отсича жената
2 ное 2016 10:37, Петя Славова
61
Химик в БАН – акушер в "Майчин дом"
Снимка: Нова тв

Учени от БАН са принудени да работят поне на две места, за да се издържат. Такъв е случая с Иванка Димова, която освен като химик, дава дежурства и като акушерка в "Майчин дом", за да издържа сина си.

В Деня на будителите над 2000 специалисти от БАН протестираха с искане за вдигане на заплатите.

Още по темата

"Работя от 30 години в БАН. Много трудно се работи, защото от 90-а година насам средствата, които се получават за експериментална работа, са много малко. Апаратурата също е недостатъчна. Има отделни помещения, които са реновирани, но останалите са в окаяно състояние", обясни пред Нова тв Димова.

Жената разказва, че по принуда се наложило да се върне в "Майчин дом", защото иска сина й да завърши образованието си.

"Той е на 23 години, дипломиран бакалавър. Трябва да продължи образованието си и да завърши магистратура", настоява Димова.

По думите й е, унизително специалист като нея да получава 420 лева заплата. Самата тя е положила 48 изпита, за да стане инженер и получава колкото чистачка.

"Не е нормално" - отсича жената и допълва, че заради това й се налага да работи на две места. Сега от нощна смяна в "Майчин дом" сега тя трябва да отиде на работа и в БАН.

Иванка Димова каза още, че съжалява за това, че е останала да работи в България: "Много колеги отидоха в чужбина и се реализираха. Купиха си жилища и образоваха децата си там".

Все пак Димова допълва, че е възпитала децата си да са родолюбци и не искат да напуснат родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: протестбанучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
3
 
! Отговори
Алооо, 42, 43! преди 7 години
В Сорбоната и в Оксфорд СЕ УЧИ !!!Там се прави и наука. Нали точно това се препоръчва та стане и тук.А 40, 41 да не пише полуистини.Такива академии има, но какво представляват те? Един професор и една секретарка са на постоянни длъжности в сферата на едно научно направление. Държавата отпуска пари за някакъв проект, обявява се конкурс, хора представят своите концепции за разработка на проекта и онзи, който спечели, наистина е много добре платен, ДОКАТО приключи проекта. После го освобождават.
54
2
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 години
Защо Ангел не казва нищо относно това, че съпрузите/съпругите/ на повечето археолози също са "учени" в БАН, а вече и децата им са настанени в БАН?В някои институти цели семейства - родители и децата им - работят в един и същи институт, има случай на дядо, родител и внуче да са си колеги, а снахата да е в друг институт!Много удобно,бе!Опитай се само да проникнеш в бастиона БАН и да направиш там научна кариера, ако нямаш покровител!Да си направят частни /семейни/ институти и да се самоиздържат
53
2
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 години
Ангел /35/ ни призовава да се качим да видим Перперикон /и вероятно чака да занемеем от респект/, но ние също познаваме историци и знаем, че профилът "Археология" винаги е бил предпочитан от студентите в Историческия факултет. Но не всеки е бил допускан да стане археолог и често пъти дори отличници са били отпращани към друг профил със смешни аргументи! Археологията е за "свои" деца!Ангел не казва нищо по друг въпрос. Защо брачните половинки на толкова много археолози /продължение/
52
2
 
3
 
! Отговори
Прости му Боже, преди 7 години
коментатор 22 не знае какво говори!Хора!Вижте ума на един нашенски "учен"!Вижте го какво е написал Angel /22/ - "Учените от БАН имат резултати, които постепенно навлизат в нашето ежедневие след 20-30, дори 40 години" !!!Телефонът и компютърът ви след една година са вече остарели, лекарствата се усъвършенстват непрекъснато, светът се развива с ускорени темпове, а БАН-аджията ни увещава да го хрантутим, защото той и колегите му правят неща, които щели да бъдат полезни на внуците ни!!!
51
2
 
2
 
! Отговори
?????? преди 7 години
Нали в деня преди протеста казаха, че се очаква около 2 000 човека да вземат участие в него, но в репортажа по време на протеста съобщиха, че протестират 300-400 души?
50
1
 
0
 
! Отговори
But why? преди 7 години
Защо?
49
5
 
6
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Началната ми заплата там беше 10 пъти по-висока, а цените близки та и по-ниски! В БАН се иска диплом за висше, добър английски (технически), сблъскваш се със какви ли не трудности и не мисля, че трябва да се плюе по науката ни! Имаме велики учени, някои са още тук, а тези които са на запад не работят за родината си, а за новата си страна и нейната икономика. Иновации много - интерес към тях не! Така, че спрете да плюете, а се замислете! Убиват умните за да управляват по-лесно простите!
48
2
 
7
 
! Отговори
Човек преди 7 години
За съжаление простите хора си остават прости и умеят само да се гаврят с по-умните! Само да спомена, че е най-лесно да изтичат мозъци от България. Героизъм е да стоят хората на минимални заплати в занемарени стари кабинети, отрупани с дипломи, сертификати и награди, а да няма какво да сложат на масата! Аз съм млад учен - инженер и доктор, на длъжност главен асистент с заплата 540! Но след специализация в чужбина, където ми предлагаха да остана, аз се върнах, заради семейството ми!
47
2
 
4
 
! Отговори
ученА от БАН преди 7 години
До ЗабелязвамБлагодаря за точния и синтезиран коментар.Само да допълня, че остават и тези, които мразят всичко и всички. С тях не може да се спори никак.
46
3
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
Чета коментарите виждам колко много разбирате от наука и научно управление!Напоследък всеки партиец от управляващото мнозинство е крупен специалист по наука (милиционерска).
45
10
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
И какви са изискванията за работа в БАН освен съгласие за заплатата от 420 лв.
44
13
 
13
 
! Отговори
321 преди 7 години
Синковецът на 23 години седи и майка му да го издържа. БРАВО! А тази толкова работи и като акушерка и в БАН.
43
9
 
13
 
! Отговори
Стига преди 7 години
сте давали за пример държави от които сме на светлинни години!Нашите склерита в БАН едва ли могат да се сравняват с учените от Европа за да искат пари и субсидии като техните!Като са уж кадърни пък онеправдани-свят широк!Да се пробват навън пък да ги видим!
42
4
 
3
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
общото за тези две категории хора:понятие си нямат от наука и култура....а т.нар. "бизнесмени" - и от финанси.
41
6
 
13
 
! Отговори
Забелязвам преди 7 години
че критиките към Бан са най-вече от два вида хора1. Юпита, от типа на Милен Велчев, Н.василев, качакоав, Дянков, горанов които имат образование навън, опит в някоя фирма или външна финансова структура -ЕЦБ, Светован Банка - и решват, че могат да управлява България като фирма и да се упражняват на гърба й за да си направят по-добра автобиография.2. Хора които са кандидатствали за БАН, не са били приети, поради високи изисквания и таят злоба и омраза към БАН
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британската Кралска Академия разплога с бюджет от милиарден бюджет отпуснат от държавата.РАН в Русия също еъс сериозоно финансиранекакто и ПАН в Полша.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
писъдениянавам се къ м43 - Сорбоната във Франция също е субсидирана държавно, както и Оксофорд в САЩ. моля ви не ми давайте Макс Планк за пример . там не се прави истинска наука, този псевдо - институт е нещо като Центъра за либерални стратегии на разни Иван Кръсетвци, Минчевци, Дайновци и други такива или катоЛабораторията на Костов.
38
19
 
9
 
! Отговори
Това преди 7 години
са едни хорица,свикнали на държавна хранилка от бай Тошово време,а като научна квалификация замръзнали около 80-те години и реват за пари!Ако бяха толкова кадърни, до сега да са ги дръпнали на Запад!
37
8
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ще вземе и петте бъди сигурен/на. МЕнделеевата таблица е една и сложността произтича от комбинирането на последващите елементи. Фундамента на химиците е еднакъв, но логистиката в Оксфорд и в последствие е на милион години от положението в БАН. Тиква ни води и тикви ще бъдем всички. Ще изнасяме тиквени семки /малди кадри/и други държави ще консумират нашия вкусен "тиквен" потенциал
36
10
 
7
 
! Отговори
Lora преди 7 години
Науката радко се финансира от държавата и бюджета само. Обиконовено научните институти получават финансиране по програми или от бизнеса, за да извършват конкретни изследвания. Сигурна съм. че ако учените от БАН наистина са полезни с работата си и допринасят за нучни открития, които са от значение за обществото и бизнеса, то ще имат достаъчно финансиране. ЕК предоставя финансиране за научни изследвания, както и много дръги фондации и международни организации.