Тревожно: 12 области без кардиолози и онколози, болните – пътуват!

Лекарите застаряват, ортопедите в Хасковско пък – масово над 60 г.
2 ное 2016 07:00,
69
Тревожно: 12 области без кардиолози и онколози, болните – пътуват!
Снимка: Булфото, архив

Пациентите от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, защото там няма такива специалисти. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, съобщава "Монитор".

За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват чак до Варна. На тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско се налага да бият път до Университетската болница в Пловдив или в Многопрофилната в Бургас, за да им направят необходимата диагностика за рак. Софийските лечебни заведения и Плевенската университетска болница пък поемат хората от Видинско, Ловешко и Монтанско. Стотици километри пътуват за контролни прегледи дори тези, които са в тежка и среднотежка форма, тъй като в повечето случаи на месец и половина–два раковоболните трябва да бъдат наблюдавани.

Във Враца онколог няма. Болните там пътуват до Университетската болница в Плевен.

Подобно на тях в университетската болница там всеки трети раково болен е от друга област.

Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности от младите лекари у нас заради доброто заплащане, високите технологии и модерни практики. Независимо от това такива специалисти има предимно в университетските центрове, в областни градове са не повече от един-двама, а в градчетата въобще няма такива лекари. Без нито един инвазивен кардиолог са Смолян и Видин, независимо че са областни градове.

Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология. Детските хематолози са концентрирани предимно в София, Плевен и Пловдив. Нито един детски хематолог няма в Бургас. Там няма специалист по кръвта дори за възрастни. Когато има специфичен случаи, лекарите от Многопрофилната болница изпращат пациентите си директно в столицата.

Нито един неонатолог няма във Врачанско, Търговищко и Видинско. По един такъв лекар има в Смолянско, Монтанско, Ямболско и Разградско. Затова, когато акушер-гинекологът установи рискова временност, веднага изпраща бременната за хоспитализация в Университетската болница "Майчин дом" в София.

Лекарското ни съсловие застарява, алармираха от Българския лекарски съюз. В Хасково например повече от половината хирурзи и ортопеди са над 60-годишна възраст. Хората с бъбречни кризи от Гоце Делчев и Пиринско бият път до Университетската болница в Пловдив, тъй като в Благоевград нефролог няма. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград. В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
запознат преди 7 години
Пълни глупости. Във Враца е една от добрите онкологии , а пациентите от Търговище и Разград масово ходят в Шумен, защото там има оборудване е лекари на нивото на варненските, да не говорим, че линейни ускорители имаше преди Варна, а вече и с петскенер се работи. Други са липсите в здравеопазването!
41
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
За сметка на това погребалните агенции просперират,даже се и бият за клиенти.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука има един тиквар от БКП-БСП , за който винаги и за всичко му е виновен Борисов . Другарю *** твоята терористична партия БКП-БСП управлява вече над 50 години , защо не направи нещо за лекарите . Ами защото такива мъдри ръководители като Станишев и *** Нинова само крадат . Защо Нинова беше изгонена от СДС и като зам. министър на икономиката . Като ми отговориш на този въпрос може да пишеш за другите партии . Капиш др. червен каскет .
39
0
 
6
 
! Отговори
Ку преди 7 години
До КаручкаВъпросът е дали лекарят работи по каса или на вратата на кабинета стои гордото и достойно:"Не работа с НЗОК"!
38
1
 
5
 
! Отговори
Каручка преди 7 години
Абе проверявайте си малко информацията!!! Д-р Живка Шевкенова Специалист вътрешни болести и нефрология, Ямбол - това ако не е бъбречен специалист в Ямбол, значи аз съм космическа ракета... То че няма лекари, няма. Ама стига сте писали невярни статии!!!
37
2
 
10
 
! Отговори
гаргамел преди 7 години
що има правителствена болница а няма правителствена лудница ....???там тия тиквочи ще са ни много поевтини видете ли има кинти за успех 3,50 а няма пари за лекарски заплати ами продължавайте да биете лекарите
36
2
 
11
 
! Отговори
прав е 41-ви преди 7 години
Всеки път като влезете в магазина се замислете преди да купите каквото и да е, да скоро беше гордост да се купуват "степ"-чета , кремвирши, изрезки от вносни салами, напитки с аромат на вино, кебабчета, карначета и всякакви съмнителни стоки. Ами това се натрупва с годините плюс мръсния въздух и готово.
35
0
 
7
 
! Отговори
asf преди 7 години
нищо неочаквано :)
34
1
 
12
 
! Отговори
m daaa преди 7 години
Преди и в най-забучените села имаше цехове, а в малките градове имаше заводи. Сега няма как да стане защото който и работодател да отиде ще плаща 500лв за специалисти, които като сервитьори по морето вадят 2-3 пъти повече.
33
1
 
19
 
! Отговори
Вербовчик преди 7 години
Продължавайте да си биете лекарите, да ги хулите и унижавате.Нито един няма да остане!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ссс 53ХАхаха пръстовия отпечатък ,абсолютно вярно!
31
2
 
4
 
! Отговори
ццц преди 7 години
До Анонимен 51Абе разболей се от рак, пък да видим колко ще мърдаш...
30
6
 
11
 
! Отговори
без преди 7 години
Българинът иска да плаща като при Комунизма (всъщност ние имахме Социализъм), но да получава услуги като в частни болници в капиталистическите държави.Ако хората ядат по-малко меса е-та , генно модифицирани *** (които сега Канада ще ни донесе) и се движат повече няма да има толкова много нужда от лекари. Обаче *** кажи на *** Балкански, че трябва да намали пържолите или ракията - утрепал те е!
29
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От една страна, България е малка по територия , от друга - всеки има автомобил .Какво пречи на болните да мръднат 30 км до окръжен център?
28
1
 
19
 
! Отговори
Чалгар преди 7 години
Лекари няма, но продавачи на *** в МОЛовете бол.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онази песен на Цецка "Цъфнал ГЕРБ" веднага да се преработи на "КАЛПАВ ГЕРБ" (аранжимент ББ) за хор и солисти дует - Цецка и Цецко.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да се намерят лекари при бежанците, аз съм за заселване на къчествени хора, не и на сганта.
25
1
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Вие сте свидетели на икономическото изтребление на една държава с скорост нямаща такава в Света-- последиците са масово бягство беднотия беззаконие и живот и работа за един сандвич и дрехи втора употреба- свидетели сте че може за 30 г да си избие по мирен начин население от 9 мил - до 5 мил и да се смени етническият състав с друг- свидете ли сте на едно опустошаване измами беззаконие съдебна система в полза на богатите Монополи и Банки- Кой нормален ще живее тук и ще гради семейство- ? Никой !
24
1
 
10
 
! Отговори
Мутрите толкова преди 7 години
могат! Завземат територията на 5-6 големи града и другото не им е по силите за управление. Типично нискочело поведение на вожд, живеещ векове назад, с някакви наченки на мозъчна дейност.
23
2
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Какво се чудите- тази държава е в стадии на бързо умиране- няма почти в всички браншове хора за работа-- няма общи работници - няма и лекари - няма и медицински сестри -няма и инженери- има единствено кандидати за -Депутати- Това е пародията- За богатите е лесно- те могат и в чужбина да отидат при добри лекари- За народа е страшно - Но пък нали трябва да се премахнат 2,5 мил пенсионери легнали като бреме на Крадците в властта- После БГ имало дълголетие и трябвало хората да се пенсионират на 70г