Отвъд суета и подигравки... Марти, който ще дари косата си за кауза

Вече 3 г. момчето пуска дълга коса, за да я даде на човек в нужда
15
Отвъд суета и подигравки... Марти, който ще дари косата си за кауза
Снимка: Facebook

Отдавна не е новина практиката жени да даряват косата си за болни от рак. Зачестиха случаите момиченца спонтанно да правят това за онкоболни деца. Мартин Топалов обаче е едно софийско момче, решено да си остави дълга коса, за да я дари.

"Преди три години, моят син реши да си пуска дълга коса с ясната идея да я дари за онкоболни хора. Тогава 11 годишен, той ме накара да се замисля за много неща. Неща, които подминаваме в забързаното си ежедневие и неща на които дори не обръщаме внимание, а едно дете на 11 е видяло. Сега, три години по-късно, той продължава да гони целта си и ще я преследва, докато косата му стане 30 см. (колкото е изискването за да бъде дарена)", споделя пред Информационна агенция "Черно море" бащата Мартин Ивайло Топалов.

По думите му през тези години синът му е отнесъл много подигравки - първо, че е като дамаджана в главата, че не прилича на нищо, а от началото на тази учебна година по-големите му съученици го обиждали, че е "педал" и гей.

"Но той продължава напред без каквото и да е притеснение, защото знае какво цели и защото има огромно сърце и душа, с каквито не много хора могат да се похвалят. А колко хубаво би било да има повече такива хора. И не само защото е мой син, а защото дори и на тази възраст той е един голям човек искам да му благодаря и да му кажа, че съм горд със него. И дано наистина има повече такива хора!", допълва Ивайло.

Самият Мартин споделя, че от една година среща присмеха на съучениците си в новото училище – Националната търговско-банкова гимназия. Идеята да дари косата си му хрумва, след като чува разговор между две съученички. Започва изчакването на коса за перука съвсем от нула, в буквалния смисъл на думата, от подстригана до голо глава. "Затова и чакането се проточи толкова", казва младежът. "Остават ми още от 15 см., а това означава още поне година и половина – две".

Мечтае да се занимава с коли, защото са му страст. Подозира, че основното му занимание може да е адвокатска кариера, защото още отсега познатите му споделят, че умее с думи да защитава позицията си с добри аргументи. Обича музиката и очевидно има един брой голямо сърце.

Ако някой е решил да се раздели с дългата си коса или просто иска да помогне, е добре да знае, че Асоциация за превенция на рака "Промени живота си сега" приема дарения във вид на коса. От нея безплатно изработва перуки и ги подарява на онкоболни, които нямат възможност да си ги закупят. Всеки, който иска може да подкрепи каузата на асоциацията, като дари поне 100 г коса, която може и да е боядисвана, но с дължина на косъма поне 20 см.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Ами за съжаление май няма шанс за България, защото виж какво става в коментарите.Момчето се противопоставя на стереотипите и рискува да бъде отхвърлен, само и само да направи едно добро и то безвъзмездно, а те го обвиняват, че си правел реклама.Ами това е положението, не Радев, не Цачева, не Борисов, Господ да слезе и да ни управлява НЯМА да се управим.Ние сме си виновни, дребни душици сме, но то си е ни е вродено...това е.
13
0
 
3
 
! Отговори
До Берлин преди 7 години
Ами това далеч не е така.Особено за жените.Не знам дали имаш представа какъв стрес е жена да се погледне в огледалото и да види, че е изгубила едно от нещата, които подчертават женствеността и.Подтискащо е..то е като да си мъж и да си 1,50 висок.Ако не знаеш и не си се сблъсквал, просто не се изказвай неподготвен.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1111,Е, те родителите като са такива като "Берлин" по-долу, какво очакваш?А, учителите заслужават и по-високи заплати и повече правомощия.Например, да отстраняват деца от клас при непристойно поведение, да изключват децата на *** и чалгари, полицията да ги защитава, а не да допуска да бъдат бити от родители или деца и т.н. и т.н.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БерлинАми, явно момчето не може да измисли лек срещу рака. Защо да не помогне, с каквото може?Или, ако не можеш да измислим лекарство срещу рак, изобщо да не помагаме с нищо за болните, така ли?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си мислех че за да си геи трябва да спиш с хора от същия пол, а то само дълга коса трябвал. Ей прости българи...
9
1
 
8
 
! Отговори
до Марти преди 7 години
Поздравления приятелю. Значи има шанс за България.А не глупаците не обръщай внимание, те са на почит в България в момента, но това е за кратко.
8
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Берлин, не е съвсем така. Със сигурност косата е последна грижа на болните от рак, но някоя жена или дете със сигурност би се чувствала по-добре с перука, отколкото да и се налага да ходи с кърпа на главата и да е видно за всички наоколо, че ходи на химиотерапия. Най-малкото - спестява обясненията пред един куп хора. Така, че ако ще им помогне да се почустват малко по-добре, защо пък не. Друг въпрос, че няма нужда чак от интервюта за това. Решил си - правиш го без да го афишираш и толкова.
7
1
 
8
 
! Отговори
Ей, преди 7 години
доживях да съм на едно мнение с Берлин!
6
9
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Вече 3 г. момчето пуска дълга коса, за да я даде на човек в нужда--------------------------------------Болните от рак нямат нужда от дълга коса. Въобще, косата е последната им грижа. Намирам за възмутително да се трупа евтина популярност от страданието на тези хора.
5
2
 
20
 
! Отговори
1111 преди 7 години
И това се случва в уж елитните училища. търговско банковата гимназия. Нали уж са интелигентни там децата. нали уж има дисциплина. Учителите не заслужават по-високи заплати. А е добре родителите да научат децата си, че обидите към друго човешко същество не те правят велик.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моя приятелка преди две години също си отряза дългата коса и я дари за перуки за онкоболни деца. Според мен много хора го правят, но не се афишират.
3
5
 
16
 
! Отговори
5552 преди 7 години
Доста години бях с дълга коса. Заради такива намеци и погледи от страна на "нормални" съм налитал и на бой. Защото това е характерна черта на нашенеца. И в България нямаш право да си различен.Жалко, че косата ми миналата година се накъса и скапа от слънцето. Иначе щях да я даря и след това отново да я пусна.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво искате от такива тесногръди и "нормални" ***, те от каузи не разбират.
1
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Похвално.