Полицаи, учени и учители – все недоволни от Бюджет 2017

Ще стигнат ли предвидените средства за всички сектори?
18 ное 2016 09:30,
88
Полицаи, учени и учители – все недоволни от Бюджет 2017
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От системата на МВР вчера внесохме писмо в НС с искане за 10 % увеличение на нашите заплати. Парите не се искат допълнително. Има ги заложени в бюджета за 2017 г., според разчетите на г-н Горанов. Той дава 109 млн. в бюджета на МВР, но това е буквално и директно субсидия за НОИ. Нито една стотинка от тези пари няма да влезе в МВР.

Още по темата

Това каза студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR представителят на синдикалния алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев.

По думите му осигуровките им се увеличават с 20 %.

"84% от нашите доходи не стигат до нас. Ние сме донор на държава. Тя чрез нас си захранва НОИ, бюджета и други бюра, а официално се твърди, че в МВР се взимат огромни заплати", посочи още Грозев.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева твърди, че учените искат политика за науката, която да гарантира не само заплатите на работещите в БАН, но и да гарантира нормална научна изследователска дейност.

"Току-що постъпилите висшисти взимат 450 лв, асистентите взимат по 500 лв - това са обидно ниски заплати, академията се разпада", сподели проф. Славчева.

Тя каза още, че учените искат механизъм с ясни правила, по който да се определи бюджетната субсидия за БАН. Проф. Славчева сподели, че учените искат и диалог, за да дадат предложенията си.

Според Грозев държавата съзнателно настройва хората срещу МВР, за да не протестират и допълни, че това са внушения, за да могат да се разделят хората.

Директорът на 51 СОУ в столицата Асен Александров пък каза, че новите промени в предучилищното възпитание не могат да бъдат предприети, тъй като не са получили пари.

"Не можем със стария бюджет да си упражняваме дейностите. В София няма учители - при минимална заплата 600 лева кой ще дойде да работи?", запита от ефира на "България сутрин" директорът и прогнозира, че тенденцията на липса на кадри ще се увеличава.

"Държавата трябва да инвестира в собствените си структури. Настоящият бюджет отговаря на консервативните нагласи отпреди няколко години, но днес не могат да бъдат приложени", заключи представителят на синдикалния алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тогава - национална стачка
71
1
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
"Не може възрастен човек да вярва, че някой е длъжен да му осигурява високи доходи"Какви " високи" доходи , бе ***.Хората виждат, че шепа маскари крадат народни пари и държат хората в мизирияДве- три фамилии владият страната, а младежда търси препитание в чужбина
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България няма лява партия. Всички са лапачи- назначени капиталисти
69
0
 
4
 
! Отговори
за N80 преди 7 години
"Много им e", казват комунистите- мутри на преходаСвикнали са от едно вреве, че големи заплати вземат партийните секретариОстаналите- да бъдат държани в страх и мизерия- без значение на професията.Затова няма разлика- Герб, бсп , рф и дпс- всички единодушно гласуват винаги такива бюджети, при които заплатите са ниски.,НО винаги има високи премии за свои хора в министерствата(едни и същи)
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И лекарите вземат 300-400 евро.В Албания вземат по- високи заплати
67
3
 
5
 
! Отговори
мм преди 7 години
До АнонименЗаплатите на полицаите са унизителни за работата им-граница,битова престъпност ,избори и т.н.за 650лв.-подигравка е това.Всички до тях опират.Не могат с тези пари да им платят опасността за живота им по границата и заразите,които талибанита имат.И тези полицаи се прибират от границата и не се знае какви зарази носят от границата.Преди да пишете глупости проучете първо.Защо не станеш полицай?
66
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Интересно защо служителите в държавната администрация не са недоволни??!! Ааа, не че нещо.... просто ей така, да попитам. А!!! Що бе те не протестират, м,а??!
65
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много им е на мързеливите полицаи. Да им намалят заплатите даже!
64
0
 
2
 
! Отговори
Mathe преди 7 години
Da napraviat togava uchenite ot ban edna bulgarska spirtna olimpiada v bnt kanal 1 na bg matematicite, fizici, astronomi, zoolozi, biolozi, meteorolozi, dokteri, filosofi, geografi, chimici, atleti, amuleti...za optimalen stastliv budjet na bg narod v rbg...:-)
63
3
 
10
 
! Отговори
Не се притеснявайте! преди 7 години
Сега като дойдат комунистите от БСП и ДПС на власт ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ! Ще дадат на Русия още 2 - 3 милиарда за Белене, Доган и Станишев пардон Нинова ще откраднат 1 - 2 милиарда чрез разни пирамиди като "Цанков камък", колкото да си имат "джобни пари за харчене", на протестиращите ще подхвърлят някой друг лев, колкото да им замажат очите и готово! После естествено тия пари ще трябва да ги връщаме ние или да се тегли нов заем от 10 - 20 милиарда, които пък плащат децата и внуците ни и така!
62
0
 
18
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
Заплати и пенсии в България са по -ниски от Македония!!! Българите нека спят!!!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 69 (до 66 Анонимен )Ако сегашното положение при учени и учители го наричаш "оправяне", по-добре вземи се скрий. "Оправените" са в общинската и държавната администрация. Там е топличко и могат по цял ден да си клатят краката и да получават бонуси за сметка на свършилите работата служители.
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКъде бачкаш за 400лв и пишеш коментари по сайтовете в 12ч на обяд ? Това тролска заплата ли е ?
59
0
 
22
 
! Отговори
Николай преди 7 години
...И още по недоволни ще остават "полицаи, учени и учители", докато се оправяме поединично. Всеки "реве" за своята дажба и нехае за чуждия просперитет. Бюджетът е обща баница, но ни противопоставят да се джафкаме за дребните парчета от нея. Има много съмнителни разходи, които остават "в сянка" - например за превъоръжаване ("отбрана"), за подслушване и т.н.. Има една думичка, която липсва "у нас" и тя е Солидарност. С това се оправиха от "Вишеградската четворка". Ние си играем тук още на ***.
58
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че той Динко върши работата на полицаите пък после полицаите протестират за повече пари
57
0
 
11
 
! Отговори
валентина преди 7 години
До Анонимен 66много ни е сбъркано мисленето,между това някой да ми осигури работа,и това-да имам избор за такава-има голяма разлика!стига сте говорили глупости понеже в момента си на работа и имаш висше!както казах трябва да има избор,ако не си специалист в нещо то би трябвало да има работни места и за не специалисти,а тук къде са?сбъркана икономика,сбъркана държава.
56
10
 
10
 
! Отговори
до 66 Анонимен преди 7 години
И никой не е длъжен да дава излишни пари и да увеличава заплатите на полицаи, учени и учители. Още повече, че са се уредили на държавна хранилка. Кой простосмъртен има възможност да започне да работи като един на мястото от гореизброените професии ? Само с връзки може е отговора !
55
7
 
7
 
! Отговори
до 66 Анонимен преди 7 години
И никой не е длъжен да дава излишни пари и да увеличава заплатите на полицаи, учени и учители. Още повече, че са се уредили на държавна хранилка. Кой простосмъртен има възможност да започне да работи като един на мястото но гореизброените професии ? Само с връзки може е отговора !
54
4
 
14
 
! Отговори
Разсмиват ни преди 7 години
Като чуя някой "учен" да обяснява какви велики открития ще направи, ако му осигурят оборудване на световно ниво плюс пари за разработки, не само се смея, но също така го питам защо не иде там, където има такова оборудване и такива пари? Щом е толкова способен, не е възможно да не го оценят!
53
2
 
12
 
! Отговори
Хора с научниСтепени преди 7 години
които работят извън научните институти, без да спират да се интересуват от наука, често пъти дават научни приноси, по-големи от тези на "учените" от БАН.Постигат такива резултати, благодарение на практическата си дейност, която е свързана и с научни разработки.Такива хора разкриват и работни места, и данъци плащат и не чакат някой да им дава наготово.Имат ли представа БАН-аджиите колко изобретения имаха обикновените инженери по времето, когато имахме индустрия?