Сградите над 250 кв. м - с енергиен сертификат, но без срок и без санкции

Обследването на сградите ще е задължително, но няма задължение за собствениците да прилагат мерките в предписанията
24 ное 2016 16:52,
6
Сградите над 250 кв. м - с енергиен сертификат, но без срок и без санкции
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Всички сгради с площ над 250 кв. м ще подлежат на задължително обследване и сертифициране по Закона за енергийната ефективност. Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, които бяха приети на първо четене от депутатите от парламентарната комисия по енергетика.

Промените са наложителни, за да бъдат въведени в българското законодателство текстове от европейските директиви. Европейската комисия (ЕК) започна процедура срещу България заради несъответствията в законодателството. Процедурата е на фаза мотивирано становище.

Европейското законодателство предвижда задължителното обследване и издаването на сертификати за жилищните сгради, но не и задължение за прилагане на мерките за подобряване на енергийната ефективност, предписани при обследването, обясни пред депутатите зам.-министърът по енергетиката Николай Николов, който участва в заседанието на комисията.

В европейското законодателство не е предвиден и срок за извършване на обследването, нито санкция, ако това искане не се спазва. По тази причина и промяната беше подкрепена, въпреки опасенията на депутатите, че тя е свързана с големи разходи за домакинствата, които трябва да наемат фирми, за да обследват дори и еднофамилни сгради.

Депутатите разгледаха и предложение за промяна в закона за запасите от нефт и нефтопродукти. В тази област България също не изпълнява европейските изисквания. От 2013 г. страната ни е единственият член в ЕС, който не се съобразява с директивите, макар и Брюксел още да не е започнал процедура заради нарушенията.

От Агенцията за държавен резерв и военновременни запаси съобщиха пред депутатите, че в момента съхраняваме два пъти по-малко горива, отколкото е предписано в европейските правила.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) отчете, че работата на Народното събрание в последните седмици от неговото функциониране ще бъде много натоварена, а след като няма наказателна процедура в областта, затова и промените не са спешни.

Таско Ерменков (БСП) обаче припомни, че страната ни е зависима от внос на енергийни суровини и липсата на достатъчни запаси може да доведе до колапс на икономиката. Той визира вероятността от спиране на газовите доставки, както се случи в началото на 2009 г. заради ценови спор между Русия и Украйна.

Законопроектът не визира запасите от природен газ, но при газова криза икономиката преминава на петрол. Текстовете бяха приети на първо четене от депутатите.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Кому е нужен тоя 'енергиен' сертификат? Пак ли някой ще прибира парички, ей така за няколко термо-снимки? Тия вече прекалиха!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелателна форма, ама не съвсем. Когато някой тръгне да си продава жилището, ще разбере, че нищо пожелателно няма.
4
0
 
3
 
! Отговори
Да ви еб? преди 7 години
законите в пожелателна форма! Това да не ви е коледа, бе ***!
3
0
 
9
 
! Отговори
Алоооуууу!!!! преди 7 години
Евродирективите във връзка със своеволията на топлофикациите също не са въведени, макар че бяха спуснати преди две години. Близнашки ги пусна в ДВ колкото да си омие ръцете, но не ги въведе. Бойко също се направи на дръж ми шапката. Въпросните теми се настаняват по съдилища от лятото. Моля?! Айде бегом да направите необходимото! Както виждате-следват глоби и наказателни процедури за държавата! Нищо няма да ви се размине! Съдите невинни хора! Не ви е срам!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния грабеж на ненаситните народни изедници. Няма да платим.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом такъв "енергиен сертификат" е свързан с големи разходи за домакинствата, ще си гледате работата! Около 5000 лв. ми казаха преди време, че струвало. Без нас, и без това половината апартаменти в блока ни са празни, парите няма как да се съберат.