Черен петък ли?! Лъжат ни с намаления

Търговци вдигали доста цената, а на разпродажбата връщали старата
53
Черен петък ли?! Лъжат ни с намаления
Снимка: Булфото

Най-често срещаното нарушение в търговската мрежа при тазгодишната кампания "Черен петък" е липсата на старата цена на стоките, съобщи пред "Дарик" Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"Това затруднява потребителя в преценката дали процентът на намаление, с който той е бил изкушен да влезе в обекта, е истински. А и по такъв начин търговецът не изпълнява задължителното изискване на закона тази информация да се съдържа върху етикета на стоката", обясни Маргаритов.

Той даде пример и с друг показателен за такъв тип кампании случай.

"На витрината на търговския обект с големи цифри и букви е изписано минус определен процент за всичко, а на същия този транспарант с много малки букви в някакъв ъгъл е посочено, че има доста изключения като групи стоки, за които този процент намаление не се прилага. Категорично нелоялна практика със заблуждаващ елемент", коментира Маргаритов.

При проверките във връзка с кампанията в онлайн пространството е установено, че има нереални намаления.

"Търговецът е повишил непосредствено преди старта на кампанията цената, след това анонсира процент намаление. Дори в един от случаите се получава така, че цената след намалението е по-висока, отколкото е била миналата седмица, например", посочи председателят на КЗП.

Друго констатирано в онлайн пространството нарушение е рекламирането на отстъпка на комплект от няколко стоки, която впоследствие се оказва, че се прилага само за едната от тях.

Маргаритов допълни, че това не са масови случаи, а по-скоро са редки изключения, но все пак потребителите трябва да бъдат внимателни.

В понеделник е т.нар. Cyber Monday, в който онлайн търговци обявяват намаления. Инициативата добива все по-голяма популярност и в България. Инспекторите на КЗП ще проследят и нейното протичане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: намалениеЧерен петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
вижте видеото в интернет за сьомгата в бьлгария 30 лв за кг
9
0
 
9
 
! Отговори
ано преди 7 години
До Nadia Nikolovaявно търговците там са били българи! ха ха ха
8
1
 
17
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Не забравяйте,че Христос е изгонил търговците от храма намремето....Има защо.
7
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
27 години само кражба и льжи не се льжете по никакви намаленияв мом вьрвят албански домати по 1=29 лв за кг нещо отвратителноразвалени нарове от турция по 99 ст развалени ананаси по 1-99 лв за броисв месо на цени от 6 лв нагоре е тьпкано с вода и е безвкусно
6
0
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Така си е но има мнооооого хора дето хем го знаят но просто изкушението да вземеш нещо "намалено" е голямо ....коне с капаци ! Една приятелка миналата година искаше телефон от 430 лв на 330 лв намален ...отива и гледа всички телефони са разграбени .....но толкова много беше запалена по тоя телефон че отиде в магазина да си го купи чистак нов без договор за 320 лв .........извод "Офците са много"
5
4
 
29
 
! Отговори
ано преди 7 години
Запомнете!Българин и търговец в днешно време са 2 несъвместими понятия.Може едно време да са съществували добри търговци-това го доказва историята.Сега всичките са мошенници и измамници- принципа е "да излъжеш един на ден е постижение , а доволните нямат значение"Жалко е ,че всички ние българите станахме лоши,зли,долни и гадни и точно там ни е проблема.Затова и господ ни наказва постоянно.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви редки изключения не са, а абсолютно масова практика. Освен това едва ли някой може да намери магазин (физически или виртуален), който вчера е направил отстъпка с повече от 10%, което е трагично на фона на други държави.
3
4
 
10
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Петък като петък- защо го наричате черен?! Ако някъде си за някои си е БИЛ такъв - за нас не е, и дано не бъде! Както и петък 13-ти с намек за злокобно число. Нищо подобно! Число като всички други!
2
0
 
23
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Е то българина,ако не излъже не може...А това,че масава хората се връзват на тазу глупост си е техен проблем.Евтиното обаче винаги си остава евтино!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина пак чул ама не разбрал...