Обратно в Афганистан – връщаме 50, след това още 200 души

Ситуацията в центъра в Харманли е спокойна, докладваха на Борисов
143
Обратно в Афганистан – връщаме 50, след това още 200 души
Снимка: БТА, архив

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни. Други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

Това е било докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, на което е било обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

В съвещанието са участвали председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция "Гранична полиция" и на службите за сигурност.

Те са докладвали, че ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на центъра и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците.

Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. Посочено беше, че изграждането и ремонтът на оградата на РПЦ в Харманли върви по график.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в село Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД "Гранична полиция" в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
27
 
! Отговори
Юсуф от Мусул преди 7 години
Що всички не ги натоварят в няколко самолета и кой от където е. Бойко ще се изръси малко ама да стоят тук да им прави нови центрове за настаняване и да ги храни а те да безчинстват, не излиза ли по-скъпо. Бойко не знае к'во да прави.Аз на негово място прибирам си в джоба евро парите дето ги отпускат за мигрантите и тях ги пращам от дето са дошли.Ще оставя някой друг мигрант че може да дойде някой на проверка да види хавата.Кат ша крадем да крадем кат хората бе другари
5
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия разтури Афганистан преди 16 години и ето го резултата.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а кво чакахте до сега ? прибирахте нелегалните мигранти, щото няма бежанци и няма как да се усвояват пари ли ?
3
2
 
19
 
! Отговори
х преди 7 години
да.. настанявайте ги до турската граница, после ердоган ще ги въоражи и . .. ще се наложи да си местим границите.
2
0
 
30
 
! Отговори
Комши преди 7 години
Надушвам театър координиран с началника на Бай Х.й, диктатора османлия Ердоган, за връщане на Булката Беглец, милионера мутра, ортака на Доган и свинята Пеевски, във власта на бял кон....всичко това разбира се е свръзано с последните 3 години крадене на милиони от еврофондовете, преди кранчето да спре в 2020 година и да настане разруха и гражданска война.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЛКО СА. ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СЕ РЕПАТРИРАТ.