Пари, връзки, секс – условията за специализация на лекари у нас

Критерии и изпити вече няма, коментира д-р Стефан Константинов
Обновена: 9 дек 2016 10:57 | 9 дек 2016 10:44,
65
Пари, връзки, секс – условията за специализация на лекари у нас
Снимка: flickr

Има три начина да специализира един лекар у нас - да е дете на някого, да има пари или да предложи секс. Това заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Преди имаше изпит, държавата правеше поръчка и казваше за колко човека може да плати. Ролята на държавата се прехвърли към болниците. Критерии и изпити няма, има събеседване с директора. Нещата се изкривяват", категоричен бе бившият здравен министър.

По думите му в България има брой лекари над средното европейско ниво, което не изключва факта, че много от тях заминават за чужбина.

"Липсват медицински сестри и акушерки. Съвсем естествен процес е лекари да заминават за чужбина. Много е трудно да се устои на огромните разминавания в заплащанията и условията на труд", посочи д-р Константинов и призна, че българските лекари срещат прекалено много трудности, за да останат тук.

Заедно с председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов споделят мнението, че част от българските болници са малки феодални владения.

"Има тежка феодализация на клиниките и отделенията, пречи се на младите хора. Има местни лекари, които не разрешават на хората да специализират. Имаме и сигнали от лекари, които са удряни от своите началници", алармира д-р Данов.

По думите му в момента в страната практикуват лекари, които ако напуснат отделенията си, те трябва да бъдат закрити. В същото време не се прави нищо по въпроса за специализациите, а най-тежкият проблем е, че липсва и отношение към младите лекари, отчете още той.

"Последната наредба за специализации е от най-лошите. В последните 25 години няма реформа в здравеопазването, а само опити за такава", категоричен е д-р Камен Данов.

Д-р Константинов потвърди, че у нас има медицински пустини, където хората не получават адекватна помощ.

"Много от постиженията на Петър Москов са медийни балони и на много места той допусна сериозни грешки", отговори бившият здравен министър запитан за работата на действащия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
10
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
Споко комшулар! Ще се лекувате в южната съседка. Стига да имате зельоних корекомских денег.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затрихме и тази професия и този отрасъл, честито!
13
0
 
37
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Този сайт все повече започва да ми харесва! Вече се говори открито за нещата,такива,каквито са.За огромно съжаление, написаното е истина.И заоще по-огромно съжаление-така е навсякъде, където се разпределят едни пари.Преди години, моя роднина с немска филология кандидатстваше за работа в училище. Директорката и казва направо "Слушай, дала съм 6000 лева за да ме назначат,трябва да ги избия от някъде, дай 2000 и те назначавам!"...И това-след "честно спечелен конкурс" за директори.Ще продължа.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10 до 7Няма значение, кой ги назначава въпроса е, че ги ИМА. Такива хора щяха да са на тези постове, който и да беше на власт. Те са безскрупулни *** без ясна партийна принадлежност. И се мазнят на силните на деня. ТЕ са виновни не управляващите. Все управляващите са виновни за всичко. Че ме бедни, необразовани и мързеливи. Никой не търси вината в себе си, все някакво митично нещо 'държавата' е виновна. Докато не спрем да разсъждаваме така, няма да се оправим.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7 Как какво общо има, нали преди 6-7 години ГЕРБ взеха властта с лозунгите за промяна. Какво и в коя сфера промениха и реформираха. Едно десетилети управление, за да се чеше егото на една мутра. В последното правителство участваха и т.н. "Реформатори"... Нещо някъде да е реформирано и променено. Видяхме ги и тях. Некомпетентни и въздух под налягане. Не само Москов, ами онази леля министърката на правосъдието...и тн....смешници...
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре с ТКМ - традиционнакитайска медицина.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (7)Като си отговориш на въпроса кой назначава директорите на болниците, ще има смисъл от коментар.
8
1
 
26
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Отвратително е това, но е истина....
7
0
 
46
 
! Отговори
Йовко преди 7 години
Нищо, нищо след 10-20 години няма да има лекари в България. А българите ще бъдат лекувани от фелдшери и ветеринари.То в България и полиция няма, и съд няма и армия няма....
6
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Какво общо има ГЕРБ с това, че хората ( в случая директори на болници ) са гадни кoпелета ? Не винаги управляващите са виновни. Разберете го веднъж за винаги. Хората са просто зли и алчни на всички нива.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво говорите всичките, но само когато сте отстрани. Като хванете шлифера обаче, друга песен пеете и забравяте какво и как сте говорили преди това. Като го пуснете - пак връщате старата плоча. Докога?
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-тъжното е, че никой не е шокиран или възмутен. Смятай до къде сме я докарали. Такива 'разкрития' се знаят отдавна.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб = тежка феодализация.Иначе за какво са дошли навласт - симулират че вършатнещо за обществото, Но тяхнатаагенда е партиен бизнес илични облаги. И ако може да продадат национални интереси на американци, германци и др. Някой ще каже голи обвинения - това че си подават оставка в определени моменти показва, че тях ги интересува скритата агенда.
2
2
 
25
 
! Отговори
Ейч Даровитов преди 7 години
В нашата фирма наемаме само девойки с дълъг стаж и тясна специалност
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
историята на о.