Пари, връзки, секс – условията за специализация на лекари у нас

Критерии и изпити вече няма, коментира д-р Стефан Константинов
Обновена: 9 дек 2016 10:57 | 9 дек 2016 10:44,
65
Пари, връзки, секс – условията за специализация на лекари у нас
Снимка: flickr

Има три начина да специализира един лекар у нас - да е дете на някого, да има пари или да предложи секс. Това заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Преди имаше изпит, държавата правеше поръчка и казваше за колко човека може да плати. Ролята на държавата се прехвърли към болниците. Критерии и изпити няма, има събеседване с директора. Нещата се изкривяват", категоричен бе бившият здравен министър.

По думите му в България има брой лекари над средното европейско ниво, което не изключва факта, че много от тях заминават за чужбина.

"Липсват медицински сестри и акушерки. Съвсем естествен процес е лекари да заминават за чужбина. Много е трудно да се устои на огромните разминавания в заплащанията и условията на труд", посочи д-р Константинов и призна, че българските лекари срещат прекалено много трудности, за да останат тук.

Заедно с председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов споделят мнението, че част от българските болници са малки феодални владения.

"Има тежка феодализация на клиниките и отделенията, пречи се на младите хора. Има местни лекари, които не разрешават на хората да специализират. Имаме и сигнали от лекари, които са удряни от своите началници", алармира д-р Данов.

По думите му в момента в страната практикуват лекари, които ако напуснат отделенията си, те трябва да бъдат закрити. В същото време не се прави нищо по въпроса за специализациите, а най-тежкият проблем е, че липсва и отношение към младите лекари, отчете още той.

"Последната наредба за специализации е от най-лошите. В последните 25 години няма реформа в здравеопазването, а само опити за такава", категоричен е д-р Камен Данов.

Д-р Константинов потвърди, че у нас има медицински пустини, където хората не получават адекватна помощ.

"Много от постиженията на Петър Москов са медийни балони и на много места той допусна сериозни грешки", отговори бившият здравен министър запитан за работата на действащия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пари ,връзки, секс това важи за всичко не само за специализация.това са евроатлантическите порядки на демонокрацията.попитайте студентките дето се вихриха вчера
34
1
 
9
 
! Отговори
специализант от пров преди 7 години
Продаваш апартамент или къща ,разбира се ако притежаваш и после може да си помислиш да специализираш.....
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си кадърен лекар - хващаш пътя за някоя развита страна, където да живееш и работиш нормално.Ако си некадърник и си станал лекар "по другите начини" - намърдваш се в някоя болница и точиш яко здравната каса.Единствените нормални лекари са старите доценти и професори - дето седят тука за едната слава. Ама и те не са цвете за мирисане, защото пък са прекалено надути...
32
14
 
5
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Медицината и образованието са най-социалистическите професии в България.Социализмът и корупцията вървят ръка за ръка.
31
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Затрихме медицината кото всичко друго!няма шанс да се оправим.ГЕРБ,БСП ОПФ -и ДПС всички ***! а всички други са МАСКАРИ , според тях
30
1
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Отивам при личния лекар и срещу 10 лв. ми дава 5 дни болничен. Което ощетява държавата с 200-300 лв.
29
2
 
28
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
представяте ли си ,че един окръжен град може да остане без родилно , да не говорим , че има отделения с по един лекар на много места има пенсионери над 70 год. ама се лее асвалт ,а разликата от реалната цена се излива на асвалтпаша
28
0
 
9
 
! Отговори
киг преди 7 години
До Анонимен 23- говориш глупости за Франция. Там за специализация се държи единен за всички/жители на ЕС/ изпит. Разпределението по специалности и места за специализация, се извършва единственно на база резултата от изпита/пореден номер в общото класиране/
27
5
 
9
 
! Отговори
321 преди 7 години
Този Константинов, когато беше министър, какво напрани? Едно нищо! Ходеше в сутрешните блокове и дърдореше.Сега отстрани е лесно да критикува. Я по-добре да не се обажда, за да не се разрови Прокуратурата и в Майчин дом - София, където този уж работи, че от там какво може да излезе... Ама всички си кротуват и се правят на умрели лисици.
26
0
 
22
 
! Отговори
Поредния анонимен. преди 7 години
С тази система на специализация на практика общинските болници не назначават млади лекари вече 15 години.Повечето лекари са в предпенсионна възраст и до максимум 10 години общински болници няма да има.Къде е здравната политика на държавата, къде са конституционните права ,за каква равнопоставеност говорим? Пази Боже да се разболееш и да си жител на село или малък град.Ще се превърнем в пустиня с малки оазиси наречени областни градове.
25
2
 
10
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Не на последно място, феодализацията е резултат от липсата на себеуважение, липса на характер и неспособността на хората да отстояват собствените им права. Когато се държиш като шушумига, няма начин да се отнасят към теб с уважение.
24
8
 
23
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Лекарите най обичат да ядат пият и даЕбат. Ко остане време ходят на работа и там правят същото.
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Феодализира се , защото парите за здравеопазване се изливат в гивгир, без абсолютно никакъв контрол. Последните разследвания в ВМА го демонстрираха нагледно. Държавата сякащ фаворизира феодализма във всяка една структура и как няма като това предоставя огромни лостове и извор на средства за партии и партиини величия.
22
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гледайте Анатомията на Грей и вижте какво са лекари и специализанти!!!ние нямаме лекари,имаме сестри с длъжност лекар,диагнозите им все едни и същи,няма новаторство,и няма как да има-обучението е много остаряло-как да излезе от там нещо невероятно?
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като зет,съпруг и баща на лекари съм имал възможност да видя как се взема специалност у нас преди и сега.Истината е че специализанта се изолира от външния свят и е подложен на нечовешки лишения.11години следване и специализация - това са години за които не може да помислиш за семеен живот.Отделно разходите на средства.В другите страни лекарите също са една затворена общност.Най-шуробаджанашката страна за лекарското съсловие е Франция.Там единственния шанс да специализираш е чужбина.Следва Итали
20
0
 
20
 
! Отговори
PB преди 7 години
ДО 7Какво общо ли? Примерно че ръководствата на всички болници се смениха с политически назначения в момента в който гроб взе властта. Стига ли ти това общо,или искаш още факти?
19
4
 
14
 
! Отговори
Точка Омега преди 7 години
Българинът не знае как да прерзапределя ресурс без корупция. Ако нямаше корупция, да сте изпукали от глад в крепостната феодална територия дето сте сътворили вие. Затова не се правете на моралисти, защото всички сте взимали под масата и продължавате с охота да го правите.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Територията е една безкрайна говорилня - по медии, по телевизии, по предавания, по социални мрежи, във форуми, в парламента, извън парламента, по кафенета, по кръчми, на шопска салата, на ракия, интелектуалци, неинтелектуалци, преди избори, след избори, политолози, социолози, експерти, писатели, бохеми, анализатори....всичко говори, говори и говори вече 27г. и резултатът е едно голямо НИЩО! Та и този тука защо да го чета?!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (13)Назначените на постовете само показват какви са онези над тях ;)
16
0
 
35
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Прод.на 14. Представяте ли си какво е в общини, общинска и областна администрация, разни държавни службии службички?Трагедията е пълна. Ако е грамотен и е наработа още, задължително служителя е в предпенсионна възраст,и претрупан с работа, за сметка на "нашите момчета или нашите момичета". Шуробаджанащина,накъдето и дасе обърнеш, особенно в по-малкитеградове, където се знае всичко от всички.Но, в системата на МВРе фрапиращо. Просто няма служителка в тая система, дане е жена, дъщеря или любовни