Пожарникар по български: Шофира, гаси, спасява...

Огнеборците ни сами си купуват и защитното си облекло
12 дек 2016 19:04,
33
Пожарникар по български: Шофира, гаси, спасява...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българският пожарникар съвместява няколко функции в едно. Той е и шофьор, и огнеборец и спасител едновременно. Понякога му се налага и да купува със собствени пари защитните си облекла, защото средства за това няма.

Това разкриха от Синдикалната федерация на служителите в МВР в писмо до медиите. Действията на пожарникарите след взривовете в Хитрино бяха разкритикувани от жителите на селото. Някои от хората разказаха, че пожарните коли са дошли късно и без вода. Чух се и обвинение, че пожарникарите били пияни.

Още по темата

"В деня на национален траур, с надежда за пълно и бързо възстановяване на ранените считаме, че както пострадалите и техните близки, така и цялото обществото трябва да са запознати с екстремните условия, при които се налага на пожарникарите и спасителите да рискуват живота си", пишат от синдиката.

От СФСМВР разказват, че след непремислените “реформи“ са закупени нови противопожарни автомобили, за които липсват както гаражи в службите за пожарна безопасност, така и пожарникари, които да ги обслужват.

"Снабдяването със защитни средства на пожарникарите и спасителите е от дарения. Когато такива няма, те се закупуват от служителите", допълват от синдиката.

Оттам припомнят и недостигът на служители, който прави пожарогасителните и спасителни дейности неефективни.

"Това е проблем, който вместо да бъде решен се отлага непрекъснато във времето. Ръководството на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв – двама, трима, четирима? В момента на дежурство има по един шофьор и един пожарникар, които при пожар вътре в сграда не могат да спасят застрашените хора без да нарушат подзаконовата нормативна база и без да рискуват собствения си живот и здраве", твърдят от синдиката.

От СФСМВР припомнят закриването на служби "Спасителна дейност" през 2015 година.

"В момента от 31 служби за спасителни действия в страната има 8, като техният капацитет не е увеличен. Другите 23 служби "Спасителна дейност" бяха ликвидирани и една от тях е тази в Шумен", обясниха от синдиката. Затова и първите спасители със специализирана техника, които пристигнали на местопроизшествието в Хитрино, били от Варна.

"Това е причината да липсват специализирани спасителни екипи в първите минути на трагедията, които да издирват затрупани и пострадали хора", смятат от синдиката.

Към тези проблеми се добавят и индивидуалните, при които е поставен всеки огнеборец.

"Налага им се да изпълняват по няколко длъжности – водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав", допълниха от СФСМВР.

Синдикалистите уточняват, че масовите пожарни автомобили са с капацитет 3 тона вода. Това количество вода може да бъде изразходено до две минути, ако се ползва лафетния струйник (водното оръдие на покрива на пожарния автомобил). Ако се ползват струйници, закачени на шлангове ( белите текстилни маркучи) вода ще има максимум за десет минути.

Именно това е причината, поради която веднага след пристигане на пожара е необходимо противопожарния автомобил да бъде присъединен към воден източник или да се превозва вода, ако източникът е отдалечен.

Скоростта на противопожарния автомобил е до 50 км/ч в населени места и до 90 км/ч извън населени. Няма как тази скорост да се увеличи, тъй като водата в цистерната е подвижна и съществува реална опасност от обръщане на автомобила, пишат още синдикалистите.

На дежурство на служителите в МВР е забранена употребата на алкохол, поясняват още синдикалистите. Служител със съдържание на алкохол в кръвта над 0,1 промила бива дисциплинарно уволнен. Проверки се правят редовно и санкциите са безкомпромисни, допълват от СФСМВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Кака ПенкаПравиш ли разлика между "Противопожарна служба" и звено "Аварийно Спасителна Дейност"/бившата "Гражданска защита"/, което също е към пожарната?Нима в Шумен няма "Противопожарна служба?
29
3
 
0
 
! Отговори
KIORSUFRA преди 7 години
DARJAVATA SE UPRAVLIAVA OT PRODAJNIZI I MAFIOTI.VSI4KO KOETO SE SLU4VA E PODREDEN SZENARII.
28
2
 
0
 
! Отговори
Кака Пенка преди 7 години
"В момента от 31 служби за спасителни действия в страната има 8, като техният капацитет не е увеличен. Другите 23 служби "Спасителна дейност" бяха ликвидирани и една от тях е тази в Шумен", какво излиза, че за 16 мин са дошли от ВАРНА?!!!!!КОЙ лъже?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ден държавата преведе 1 200 000 000 лева на РОСАТОМ за ядрени чайници, дето никой даже не знае дали изобщо са произведени!Обаче пари за пожарникари няма!Що тъй, другари от СИК-БКП-БСП-Атака?
26
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е ра работата на пожар-те, много яз о че има риск. Да не са ставали такива ако ще хленчат или очакват някой да им каже че са герои.Аз си върша моята работа, знам рисковете и не очаквам някой да ми казва че съм бил герой
25
3
 
4
 
! Отговори
тода преди 7 години
ТАЗИ "РЕФОРМА" Я ИЗМИСЛИХА НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ГРОБ, РБ, ПАТРЕОТЕ И АБВ. ТЕЗИ КАЛПАЗАНИ ГЛАСУВАХА, КАТО ЕДИН ПОДОБНА ПРОСТОТИЯ И СЕГА СЕ ВИДЯ НА ПРАКТИКА КАКВА ГЛУПОСТ СА ИЗМИСЛИЛИ. КОГАТО "УПРАВЛЯВАТ" ***, НИКОЙ ДА НЕ ОЧАКВА ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО УМНО. АМИ КАТО СТАНАТ НА ПО 55г. ПОЖАРНИКАРИТЕ КАК ЩЕ БЯГАТ И БЪРЗО ЩЕ ГАСЯТ? *** ГЕРБЕРАСТИ.
24
2
 
8
 
! Отговори
Съгласен преди 7 години
До Едно ченгеНе е честно, да се говори така, след като самите говорители не са имали и бегла представа от случващото се в дадения момент! А ако се докостнат с действителността, ще запеят друга есен! Веднага! А според случващото се в цялата държава и методите за управление на институциите, реакциите на нашите пожарникари са достойни за гордост! Храбростта и всеотдайността на момчетата в такива ситуации нетрябва да бъде охулвана просташки!
23
2
 
4
 
! Отговори
аа преди 7 години
До азНапълно съм съгласен. Даже бих добавил:"Ама да ми изтъквате че пожарникар гасял и спасявал ... то това им е работата!"думичката ТРЕЗВ.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Счетоводителите, телефонистите, администрацията гаси ли пожар?
21
3
 
4
 
! Отговори
хъ преди 7 години
До Анонимен 17Завиждаш им. Нали? Стани ти пожарникар!
20
6
 
29
 
! Отговори
Едно ченге преди 7 години
Хайде вижте първо как се гаси пожар, а после плюйте по колегите от пожарната! Аз съм виждал бая неща от близо и голям пожар мога да сравня само с това да си под артилерийски обстрел в градски условия, всичко гърми, гори и се срутва, може и осколки да има, ама не можеш да се прикриеш в укритие, щото някой трябва да се вади от огъня, а нашите момчета го правят кажи - речи на мускули!
19
16
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
шофират, гасят и спасяват ... А пожарникарите в чужбина посащават коктейлни партита ли , какво ? Нали това им е работата.Сега че малко пари получават , това е друг въпрос. Ама да ми изтъквате че пожарникар гасял и спасявал ... то това им е работата!Се едно казахте "Пожарникарите в българия си вършат работата"
18
11
 
6
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 7 години
Тези от СФРЮНГФФД лъжата . Няма Пожарникар който да си купува дрехи и Кола .
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ги видехме сега в Хитрино, на 2-рияден чак се сетиха да проверят за затрупани *** гарата, чак след като им се обади премиера
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това със сигурност е така, и без да го пишат е ясно, да се чудиш как изобщо има пожарна и влакове в българия ........
15
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво мрънкат, пенсионират се на нема и 50 години, взимат 20 заплати, не плащат лични здравни и пенсионни осигуровки, по 30 и кусур дни платен отпуск.... Ми като не им харесва да напуснат бе
14
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПриятелю, много си се объркал - не се пенсионират на 45. Съпръгут ми е пожарникар и само аз си знам какво ми е като звънне непознат номер, докато е на дежурство. И още нещо - като толкова те блазнят привилегиите им защо и ти не станеш пожарникар?
13
3
 
17
 
! Отговори
Напуснал МВР със кеф преди 7 години
Нека тогава спешно си купят и пожарникари, защото и те струват скъпо. Цената им е висока тъй като и никролозите на починалите служители много млади са много.
12
4
 
28
 
! Отговори
Ani преди 7 години
До АнонименНезнам мъж или жена си но ти пожелавам такава привилегия. Да се чудиш дали съпругът ти ще се върне жив и здрав от 24 часова смяна , да отделя пари от залъка на детето си за да ходи баща му що годе защитен на работа да не говорим за мръзненето през зимата при минус 10 15 градуса като имаш предвит че са свършли въглищата още през ноември и е забранен вклюването на ел печки . Да изброявам ли още привилегийе на пожарникарите ?????????????????
11
38
 
3
 
! Отговори
Скотник преди 7 години
Като не им харесва на тюфлеците да напуснат! Има толкова млади хора без работа и със образование?!