Обвиняват двама машинисти за аварията в Хитрино

Влакът се е движел с два пъти над разрешената скорост
Обновена: 19 дек 2016 18:49 | 19 дек 2016 18:32, Елка Василева
91
Обвиняват двама машинисти за аварията в Хитрино
Снимка: Булфото

Двама машинисти ще бъдат обвинени за аварията в с. Хитрино. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Техническата експертиза е показала, че влаковата композиция от цистерни се е движила с превишена скорост. Според експертизата товарният влак се е движил със 78 км/ч. при ограничение на скоростта от 40 км/ч.

Още по темата

С тази скорост влакът е влязъл в района на гарата и според обвинението това е причината да дерайлира.

При инцидента няколко от цистерните са се спукали и от една от тях се е изляло голямо количество газ.

При втора експертиза е установен кратер в стената на една от пострадалите при инцидента сгради. В тази стая е горяла печка. Това е и причината за взрива и за разрастването на пожара, според първоначалните данни.

Наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия.

Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.

На този етап двамата машинисти са задържани за 72 часа и настанени в психиатрична клиника в Русе. Предстои психиатри да преценят дали са вменяеми.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: прокуратураХитрино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ***,защо лъжете народа.Вие знаете ли как гърми вагон със пропам ботан.Знаете ли колко време е нужно за да стане това нещо.Защо държавата лъже народа какво е превозвано във цистерните.И защо не показват точно тази цистерна.Отговорете си сами
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам сестра работеща в една от топ транспортните фирми в България със стотици тирове, цестерни, автобуси и знам че тираджиите редовно се принуждават да карат без почивка , а при ПТП си носят сами последствията. Нещо повече на телевизии се плащат солиидини суми за прикриване на инциденти. Така че и машинистите в риск да са без работа карат с превишена скорост по заповед на великите чорбаджии. Икспертиза без евроспециалисти в облаастта е плод на фалшификации и чорбаджията е за панделата.
34
3
 
11
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Е кой друг бе !?!?!Ваща дюла да издрусам .Най лесно е машинистите да дръпнат ръчната ,ваща праскова да цепна .Сега съм със внучката и не мога да псувам ,ама след час ви почвам .
33
0
 
31
 
! Отговори
Старият машинист преди 7 години
СКОРОСТИТЕ, с които се влиза в гара зависят от няколко фактора. В гарите има ГЛАВЕН коловоз, който е продължение на ЖП трасето от междугарието. По ГЛАВНИЯТ коловоз може да се премине със скорост до 100 км/ч.ОТКЛОНИТЕЛНИ коловози са коловози, при които влакът се отклонява от ГЛАВНИЯ коловоз. През стрелките за ОТКЛОНИТЕЛЕН коловоз се преминава с 40 км/ч. При 78 км/ч е възможно дерайлиране.Възниква въпросът, как два локомотива и 5 вагона са преминали успешно със 78 км/ч и чак 6-тия е дерайлирал.
32
1
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Ей, Varg, да не си набарал някое кашонче с лепило бе???
31
0
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Анонимен 17 Аз питах децата , ама се указа че дори не знаят че е имало влакова катастрофа. Знаят зайченцето бяло .......
30
0
 
8
 
! Отговори
А95 преди 7 години
Брат Пит и Анджелина Джоли са виновни...
29
0
 
10
 
! Отговори
none преди 7 години
Как не се съмнявах, че нещо такова ще измислят! Пак всички ще се покрият! Някой ден ще се върна за да ги сритам !
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кондукторът и чистачката, също са виновни. Олигарсите, са чисти като момини сълзи!!!
27
2
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
И леля Пена чистачката ! Арестувайте и нея !
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искрата довела до запалването на газа може да е резултат на високата скорост , а откъде изтича газа от цистерната на бизнесмена за когото слушам само едно колко е изряден та въобще не съм и съмнявала че ще изкарат виновни работниците а не бизнесмена който им пълни джоба
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой вярвал ли е че следствието няма да реши друго и че истината няма да излезе
24
0
 
15
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Разгледайте снимките на композицията след аварията в нета. Отбележете местоположението на локомотивите. Отворете гугъл и погледнете въздушна снимка на гарата. Определете посоката на движение на влака по местоположението на локомотивите.Забележка: Тази композиция е била с два теглещи локомотива.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е била висока скоростта, защо не е дерайлирал локомотива с четири вагона зад него?
22
19
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Големи следователи сте.Смях ме напушва като чета коментарите ви.Има свидетели,факти,и виновни.Не търсете под вола теле
21
1
 
16
 
! Отговори
до светнат преди 7 години
"Ако си дадете труда да проучите фактите или поне да прочетете тези, които са ги проучили - влакът е пътувал в точно обратно на Румъния посока"Станко Станков, шеф на Булмаркет уточни, че цистерните са били пълни с пропан-бутан и пропилен и са предназначени за Румъния.
20
0
 
27
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
а някой показа ли, взривилата се цистерна, тя не се е изпарила, къде е ????
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те хубаво карали, а обратна връзка за контрол няма ли? всеки градски автобус има гпс и се следи къде колко а тия в средновековието. в япония преди 40години през 70те се виждали на монитор кой как се движи
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според показанията на свидетели, взривът е бил със зелен цвят и ослепяваща зелена светлина. Пропан-бутанът и пропилена не горят в зелено.
17
0
 
17
 
! Отговори
986987589 преди 7 години
защо гръмна цистерната ???за дерайлирането на влака - добре да речем те са виновни но хората загинаха , заради взрива - там чия е вината