Решено: Новогодишният ни празник продължава и на 2 януари

Депутатите сложиха край на отработването в събота
Обновена: 20 дек 2016 12:12 | 20 дек 2016 12:12, Камелия Цветанова
44
Решено: Новогодишният ни празник продължава и на 2 януари
Снимка: flickr

Депутатите сложиха край на т.нар. дълги уикенди и отработването в събота. Това стана с окончателното приемане на поправки в Кодекса на труда, внесени от ресорното министрество.

С новите правила за почивните дни ще усетим промяната още на 2 януари 2017 г., защото понеделникът ще е неработен.

Измененията предвиждат когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Това означава, че в година, в която Коледните празници се паднат и в събота, и в неделя, реално ще се натрупат пет поредни почивни дни.

Така че през 2017 г. неработни дни ще бъдат 2 януари, 3 март, 14 и 17 април - Разпети петък и понеделника след Великден, 8 май - понеделникът след Гергьовден и 24 май, 6 и 22 септември, 25 и 26 декември.

Правителството вече няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно като неприсъствени дни за оказване на почит, за честване на професии и оказване на признателност, решиха още депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това означава, че в година, в която Коледните празници се паднат и в събота, и в неделя, реално ще се натрупат пет поредни почивни дни." Как ги изчислихте?!? Дните ще бъдат четири.
41
0
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До РаботодателСъответно твърденията, че получавам пари за нещо, което не съм изработил не е смешно, а нагло (моят не си го позволява). А за сметка на работодателя е върха на наглостта. И това, че имам семейство и дете не е проблем, а цел. След като имам такава цел и няма как да я постигна с вашите мизерни заплати значи имаме непреодолими различия и отивам при друг. Вие си търсете кой да работи за вас и да му пилите всеки ден че едва ли не ви е крепостен селянин.
40
0
 
20
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До РаботодателА когато работникът работи в почивните дни дали му плащате двоен надник, а? Или, както е в земеделските фирми - по време на кампаниите, когато се работи нон - стоп по повече от месец, повече от 8 часа на ден, дали се плаща реално този труд? Така че хайде да не се хващаме сега за 3 - 4 - тях дена в годината, които горките работодатели ще платят без служителите да са работили - няма да обеднеят!
39
0
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До РаботодателШефче (ако все още има на кого да си такъв), много си назад с мат'ряла. Аз съм изработил много повече отколкото получавам не за един ден, а за целия месец. Със сигурност с това мислен не би могъл да изработиш и 1% от това, което мога и правя аз. Но това не е прецедент и моят шеф не може (хайде моят може 10% :) ). Просто всички сте такива и ако ви се свиди един ден - вие фалирате, а не аз. Аз отивам при друг, който ще ми плаща. За това и не желая да съм работодател.
38
0
 
19
 
! Отговори
111 преди 7 години
Мда, наистина си псевдо работодател, щом мислиш, че си имаш канче, което си е твое...много много далеч си от стойностите и успели работодатели! Те разсъждават- всички сме в една лодка! Радвам се, че наистина не съм ти служител! Докато има балами, които да пълнят "твоето канче" ще се изживяваш като работодател, но с такова мислене, скоро ще си на борсата....
37
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само у нас се отпочиват празници. Избиваме рибата по всички показатели.
36
3
 
19
 
! Отговори
hhh преди 7 години
Най-накрая и работодателя да каже нещо смислено. Съгласен съм, че всеки сам си е виновен в най-голяма степен за своето щастие или нещастие. Лично аз не обвинявам никой, че работя за 500 лв *** месец. Явно толкова ми е акъла и възможностите в момента, друг е въпроса, че в града, в който живея е изключително трудно да се намери работа за повече пари. Областен град е, но всички освен държавните и банковите служители работят и събота, а официалните празници не значат нищо.
35
11
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Докато всеки, пред себе си, не си признае,че за собственото си състояние си е виновен в най-голма степен самият той,няма да тръгне нагоре
34
0
 
16
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
До 33 А нали си наясно,че в голяма степен собственици на фирмите в бг са именно депутатите ,а фирмите ги ръководят поставени от тях лица..
33
3
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
А Вие какво правите още там?
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако работодателите бяха изрядни всичко щеше да ОК, но при нас няма такова нещо. Хората работят в събота, в почивни дни в празнични дни ама никой не плаща както е написано по закон. Те никога не дават заплати навреме, а когато им скимне, осигуряват на минимална заплата и куп други некоректни действия. Странно е, че депутатите се съобразяват с техните искания, а не на народа.
31
1
 
26
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Знам един работодател на които работниците му бяха на норма .примерно 10 детайла и на всеки повече им даваше бонуси.Хората си правиха нормата и се убиваха от работа за да направят някой друг детайл отгоре и вземат бонуси..Мина време той видя ,че могат да правят повече и вдигна нормата примерно на 13 , и без бонуси вече..Хитра тактика да види до колко могат да издържат робите...
30
13
 
0
 
! Отговори
псевдоработодател пр преди 7 години
111,не разсъждавай над работодателските проблеми(не гледай в чуждо канче),защото това не е лъжица за всяка устица.Работи за да си свършиш работата в срок и да си почиииваш след това.
29
0
 
27
 
! Отговори
111 преди 7 години
офф тука пише един псевдо работодател пред фалит, явно, щом е допрял за този 1 ден надница ..***, айде оправи си всички бакии, всичко да ти е изрядно и тогава плака! Важно е свършената работа, в срок, а не кой колко почива, това толкова години, не го ли разбра! Ако са мотивирани служителите ти, ще свършат всичко в срок и после спокойно айляк! Ама знаеш приказката "той ме лъже, че ми плаща, аз го лъжа, че му работя", това разбира се важи, само, за работодатели като теб!
28
1
 
10
 
! Отговори
До иванчо и марийка преди 7 години
Докато има роби, ще има и робовладелци..
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1.Масово се нарушава КТ-както от работодатели,така и от работници,всеки гледа да изклеца другия!2.Разните му там Синдикати и Инспекции по труда ги болят ония работти и за едните и за другите!3.Никакъв .....й не става от нас българите,долно,мързеливо и завистливо племе сме!
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двама работодатели си говорят:- Аз на моите нищо не им плащам и още идват на работа.- О, ти нищо не знаеш, аз на моите им сложих такса "вход" за идване на работаСлед няколко дни: Абе, ти защо не ми каза да затварям нощем офиса. И аз сложих на моите такса "вход", но те се изхитриха и спят на работата.
25
0
 
11
 
! Отговори
ДО 20 преди 7 години
не ти говоря глупости а истини..Аз съм завършил инж. ,но не работя кото инж.Овреме осъзнах че добрият специалист обслужва тези,които не разбират нищо,но имат добри комуникациони способности.Инж. няма да умре от глад но и няма да е никога богат...А плащам толкова щото хората са си ги изкарали.Е знам ,че може и по малко,но алчноста и стискането не водят до никъде..Искам служителите да са приятели и хора които биха стъпили в огъня във ,а не подмазвачи и без самочувствие.Не важно кво знаеш,а кво пра
24
0
 
45
 
! Отговори
Бачкатор преди 7 години
до работодател : Българският работодател търси общо взето това : Търсим си човек с мъдростта на 60-годишен, с опита на 50-годишен, амбициозността на 40-годишен, енергичността на 30-годишен, външния вид на 20- годишен и нуждата от пари на 10-годишен.
23
2
 
11
 
! Отговори
Пълен Гипс от 31.12. преди 7 години
Направо че се одървим от пиьене!