Посмъртно: Ордени за д-р Дертлиев и Никола Петков

Предложението е за награждаване със "Стара планина" - първа степен
26
Посмъртно: Ордени за д-р Дертлиев и Никола Петков
Снимка: архив, БулФото

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване посмъртно на д-р Петър Дертлиев с орден "Стара планина" – първа степен, за изключително големите му заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в България.

Д-р Дертлиев (1916-2000) завършва медицина в София през 1941 г. и през 1945 г. е назначен за асистент в катедра "Анатомия" на Медицинския факултет. В периода 1963-1984 г. е завеждащ флуорографско отделение в Института по туберкулоза към Медицинска академия.

Избран е за депутат на изборите за VІ Велико народно събрание (1946-1949 г.) от листата на Обединената опозиция, в която участва Българската работническа социалдемократическа партия. През ноември 1989 г., заедно със съмишленици, възстановява публичната дейност на БРСДП.

През 1990 г., когато тя възвръща традиционното си име – Българска социалдемократическа партия, става неин председател и я ръководи до кончината си. Виждането му за принципа на изграждане на нашето общество – "Свободен труд за свободни хора в свободна страна", става ръководен принцип на партията на традиционните социалдемократи в България.

Д-р Дертлиев е един от основателите на СДС през декември 1989 г. и последователен борец за демокрация. През юни 1990 г. е избран за депутат в VІІ ВНС, а месец по-късно е издигнат за кандидат за президент. През 1991 г. е един от радетелите за приемането на сегашната Конституция. Цялостната му професионална и обществена дейност представлява значим принос за развитието на демокрацията, свободата и социалната справедливост, както и за установяване на гражданското общество в България, мотивират се от правителството.

Правителството предлага на президента и да издаде указ за награждаването посмъртно на Никола Петков с орден "Стара планина" – първа степен за изключителната му гражданска позиция и за извънредно големите му заслуги в борбата срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим.

Никола Петков е един от най-видните български политици на ХХ век. Започва кариерата си като дипломат. Избран е за народен представител в ХХІV Обикновено народно събрание (1938-39 г.). Противопоставя се на едноличния режим и се обявява за възстановяване на Търновската конституция, поради което изборът му за народен представител е касиран. Обявява се също против всяко сътрудничество с Хитлер и дни преди присъединяването на България към Тристранния пакт през февруари 1941 г. е интерниран в лагера "Гонда вода".

След 9 септември 1944 г. е част от първото правителство на Отечествения фронт като министър без портфейл. В знак на несъгласие с провежданата политика от "народната власт" напуска кабинета и оглавява опозицията. Избран е за народен представител в VІ Велико народно събрание (1946-49), но през юни 1947 г. депутатският му имунитет е снет, арестуван е в сградата на парламента, срещу него се провежда скалъпен процес и на 16 август е осъден на смърт. Присъдата е изпълнена на 23 септември 1947 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лицемери и демагозиТи най-чистия ли си, че си позволяваш да плюеш по всички? Ти какво правеше преди 10-ти?Такива гни ди сега раздават правосадие и оценки!
20
0
 
31
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
TRIABVA DA VARNEM SAKONA SA SA6TITA NA DARJAVATA TOGAVA 6TE SE UPRAVUM .
19
3
 
35
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
Ще минат години и бай Тошо ще бъде предложен
18
2
 
34
 
! Отговори
ЧОВЕК ОТ НАРОДА преди 7 години
когато комунист започва да коментира фашизма трябва да му се напомни ЧЕ КОМУНИЗЪМ Е =на ФАШИЗЪМ .СЪЩО И ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ В БЪЛГАТИЯ Е ОПРЕДЕЛЕН ЗА ПРЕСТЪПЕН ,СЪС ЗАКОН
17
0
 
35
 
! Отговори
СДС преди 7 години
Проф. Богдан Богданов, агент Николов, също шестак, Писателят Георги Данаилов, агент Андрей от Второ главно управление на ДС, един от първите директори на Агенцията за българите в чужбина след 10 ноември 1989 г.Известният седесар Станислав Даскалов агент Явор и Гастона от Второ и от Първо главно.Икономистът на СДС Венцислав Димитров, който доведе Иван Костов на Раковски134 , се оказа с псевдоним Попов агент в СГУ-ДС, 2 отдел.Никола Карадимов, служебен син министър, отговарящ за преговорите ни с ЕС, дипломат, но лъсна като агент Андрей от Четвърто управление на ДС. По-късно стана в
16
0
 
33
 
! Отговори
СДС преди 7 години
:- Жорж Ганчев е секретен сътрудник на ДС в периода 1970 - 1990 г. - През 1989 г. участва в учредяването на СДС.-Първото активно мероприятие с досиетата: Ударът на ДС срещу лидера на СДС Петър Берон-ДС вербува Волен Сидеров за сътрудник, като го набеди в кражбата на фотоапарат! В тях нарича националистите- тъмни личности, фашисти и сбирщина. Когато през 95-та година в. Демокрация спря да излиза, Волен се цани за пресаташе- шеф на пресцентъраХаралампи Анчев, юрист, близък до СДС, служебен министър в провителството на Софиянски, агент Чавдар на Шесто управление на ДС.Проф. Богдан Бог
15
2
 
37
 
! Отговори
лустрация преди 7 години
Пари за пенсии ще има когато на всички дърти *** и агенти на Москва се отнеме правото за пенсия(която почти винаги е една милиционерска фуражка) ...да си получават пенсията от *** на русия са служили не на България.
14
0
 
35
 
! Отговори
slovenia преди 7 години
А Илия минев?
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОД НАРЕДБАТА-ЗАКОН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛАГЕРИТЕ СТОИ ПОДПИСА НА МИНИСТЪР НИКОЛА ПЕТКОВ.
12
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЕРТЛИЕВ БЕШЕ АГЕНТ НА ДС.
11
7
 
35
 
! Отговори
Картър преди 7 години
Поклон пред д-р Петър Дертлиев, светла му памет!ЧОВЕК за когото и инквизиторите му от ДС не успяха да кажат лоша дума.
10
0
 
38
 
! Отговори
щщд преди 7 години
Напълно безсмислено! Хората се помнят по делата им,а не по ордените и значките. Полковник Серафимов, спасил с командвания от него 21.Средногорски полк хиляди българи през Балканската война. Отказал да изпълни заповед да отстъпи завладените села и да остави хората да бъдат изклани от турците. На стари години отказал да го повишат в генерал. Казал:"Хората ме помнят като полковник и такъв оставам."
9
0
 
34
 
! Отговори
slovenia преди 7 години
До 4.Не са шпиони,а *** толерасти,меки китки.
8
2
 
40
 
! Отговори
лицемери и демагози преди 7 години
Абе, гербави лицемери и демагози, какво се правите на демократи? Всички вие ближехте и ближете задниците на всички управляващи, включително и на комунистите. Истината е, че в България, по времето на социализма нямаше опозиция, нямаше нито един единствен дисидент. В България нямаше личности от величината на Валенса, Солженицин, Сахаров, Хавел и т.н. Нямаше независимо мислене, нямаше независими профсъюзи, нямаше хора да излязат на барикадите. *** е, че и сега ги няма. Когато Желев го интернираха, той получаваше заплата, по-голяма и от тази на полковник от ДС.
7
2
 
38
 
! Отговори
ЛОШО преди 7 години
Фашизма се заражда отново .
6
0
 
37
 
! Отговори
DO 4 преди 7 години
Ти гюленист ли си ?
5
3
 
40
 
! Отговори
50 000 лева преди 7 години
Подобно на джихадистите от ИД, за една отрязана партизанска глава фашистката власт до 09.09.1944 е плащала по 50 000 лева. Още през 1942 година българското правителство обявило награда за главата на партизанин, възлизаща на 50 000 лева, за обикновен партизанин. Ако главите принадлежали на партизански командир, политкомисар от бригада, голям партизански отряд, сумата за такава глава можела да достигне и 100 000 лева.
4
2
 
45
 
! Отговори
никой не е забравен преди 7 години
Плевнелиев ще награди посмъртно и дядото на Александър Йорданов, подпоручик Константин Йорданов. На 20 декември 1943 г. по заповед на дядото на Александър Йорданов, подпоручик Константин Йорданов, войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, включително двама старци и шест деца от 7 до 12 г. Децата са Надежда на 12 г., Иван на 9 г., Стойне на 7 г., близначките Ценка и Цветанка по на 13 г. и Димитринка на 11 години.
3
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НЕ МОЖЕ - В България освен рубладжиите , вси4ки останали са " шпиони" .Защо не се скриеш някъде ?
2
3
 
44
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 7 години
И двамата са продавали България на Господарите си от ЦРУ . В мотивите на БГ Съда пише с доказателства - Шпиони . Приравнявам ги с турските Терористи на които ДПС издигна паметник в България заради убийството на вагон с майки и деца .