Експерт: България е транзитна страна за тероризма!

В Берлин властите проявиха небрежност, смята Симеон Николов
23 дек 2016 10:14, Анисия Иванова
5
Експерт: България е транзитна страна за тероризма!
Снимка: Bulgaria On Air

България не е застрахована от терористична атака, но засега е предимно транзитна страна, коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов.

"България доставя доста оръжия към тези терористи през Саудитска Арабия и Катар. Действително България не е застрахована, но тя в момента е предимно транзитна страна. Ние виждаме, че Балканите се превърнаха в едно гнездо на подготвящи се терористи, защото бяха установени лагери, складове на оръжия, престой на терористи. Няма нито един терористичен акт в страните, в които няма голям брой бежанци, като Словакия и Унгария. Да, ние трябва да бъдем нащрек, да ние сме уязвими, но в момента не сме на мушката", посочи Николов.

По думите му най-изненадващият момент от нападението в Берлин е абсолютната небрежност на германската полиция. Той напомни, че в началото на миналия месец Европол предупреди властите в Европа, че терористите подготвят поредно нападение.

Николов направи паралел с атентата в Ница, където екстремистите извършиха аналогично нападение - с камион по права, позволяваща ускорение, улица.

"Беше намерен ахрив, в който имаше няколко хиляди адреси на привърженици на ИД в Европа. Това е най-показателното и важното - че те разчитат на толкова много съмишленици, толкова радикализирани", отбеляза бившият зам.-министър на отбраната.

По негови изчисления минимум 3500 души са се върнали в Европа от Сирия и Ирак и представляват заплаха за сигурността.

Що се отнася до показния разстрел на посланика на Русия в Турция - Андрей Карлов, Николов беше категоричен, че според него не мрежата на Фетхуллах Гюлен стои зад нападението.

"Категорично не. Организацията на Гюлен не е терористична организация, както твърди Ердоган. Тя е ислямистка организация", поясни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 7 години
Кое му е ***? Много правилно си е казал човекът ? И да, трябва да се радваме, нито една страна не може да спре добре планиран терористичен акт.
2
2
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До Минаващ Абсолютно *** е. Човекът всъщност звучи успокоително - не е застрахована от тероризма, но за сега е избягвана от актове - а заглавието особено с тази удивителна накрая говори как едва ли не направо сме в Багдат. При това сякаш авторът изпитва неистова радост от този факт.
1
1
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Заглавието е Т*ПО.