Заминаваме, връщаме се... Само 3000 столичани – на село

Тази година за първи път сме отчели нулева миграция
27 дек 2016 11:00,
41
Заминаваме, връщаме се... Само 3000 столичани – на село
Снимка: Flickr

Чували ли сте за нулевата миграция? Може и да не сте, но именно това е тенденцията за демографското развитие на страната ни.

Що е то нулева миграция? Тя се отчита, когато напусналите и заселилите се у нас в рамките на годината е почти или напълно равен.

Каква е равносметката за 2016 година?

29 хиляди души са напуснали страната, а 25 000 са дошли, като 48% от българските емигранти традиционно се местят в Германия, Англия или Испания.

Турци, руснаци и сирийци пък съставляват 55% от чуждите имигранти, които общо са около 15 хиляди, отбелязва bTV. Към тях се причисляват и около 11 хиляди българи, които се връщат по родните си места, защото не са успели да се установят в чужбина.

Вътрешната миграция обаче продължава да е силно застъпена - всеки трети е сменил местожителството си от една област в друга.

Новост е завръщането от градовете към селата. Само тази година 3000 души са напуснали столицата и са се заселили в широката Софийска област.

Специалистите очакват до 1-2 години преселването от големите градове към околните села да се прояви и в Пловдив и Варна.

Именно изборът да смениш местоживеенето в рамките на страната влияе върху тенденцията за нулева миграция.

Тя не е характерна само за България. Ирландия я сбъдна миналата година. Тогава за първи път от 2008 г. спря изтичането на хиляди ирландци извън страната в търсене на по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
На село преди 7 години
Сега,ако можем да преместим и столицата в някое малко западнало селце в Балкана,а сградата на народното събрание да превърнем в начално училище или в зала на СУ,пред България ще се открие нов път.Дано!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tam В СЕЛАТА ОТИВАТ САМО ПЕНСИОНЕРИ,за да си доизживеят живота. Младите няма да се върнат защото ще умрат от глад.Ще трябва да пасат трева.
27
0
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 7 години
Много българи-пенсионери се връщат, понеже "западната" пенсия има много по-голямасила в Бг отколкото "на запад". Едно 2.5-3 пъти по-голяма, а това е много.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е,селото одавна се пренесе в града.Обратния път е много труден.
25
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 7 години
То не е важно само колко са емигирирали и колко имигрирали у нас.А качеството им.Значи емигрирали са умни,учени млади хора-инженери и най-вече лекари,компютърджии и пр.А са придошли някакви си необразовани главанаци-араби,руснаци и пр! На това ли се радвате!
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28Джордж Майкъл си е гей,това си е факт !Песните са си песни,има толкова певци ...А политиката си е политика и без нея няма как.Така ,че какво си се втренчил в гея?
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново противоспоставяме град-село.. Нищо, че целият свят скърби за Джордж Майкъл - за вашата жълта медия той е просто един гей! Нищо, че е създал песни за любов между мъже и жени, нищо, че на тези песни много хора са танцували, влюбвали са се, женили са се, песните му са ставали част от живота им... Важни за вас са жълтинките!
22
2
 
6
 
! Отговори
какво ли преди 7 години
Какво ли да очакваме?След като СДС станаха реформатори ,царскаа партия си замина за Мадрид , герб -широки комунисти бяха на власт 8 години , бсп са про американска партия ,имамме си и дпс- протурци и баш бозуци... кои остана светен при тази "***" от партии ,че народа да е читав ?
21
2
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Изивнете, но в тази статия пише пълни глупости. Живея в чужбина и виждам в малката ни общност, че само за 2016 година дойдоха толкова много българи, колкото не бяха дошли за последните пет години преди това, взети заедно. Това не е нито хвалба, нито оплакване, а факт от живота. Кой, защо дошъл и т.н. са лични неща, но тази година беше не като миграция, а направо като евакуация.
20
0
 
1
 
! Отговори
Чч преди 7 години
До АнонименАма много китайци)
19
2
 
15
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ИМАХМЕ ЕДИН КМЕТ ОТ СДС,НЕЗАВИСИМ,ГЕРБ,СПРЯ ПАРНОТО НА ЦЯЛ ГРАД ОКОЛО 10000 СЕМЕЙСТВА ПРИ НЕИЗПЛАТЕНИ 9 МЛН НА ГАЗПРОМ,ТОЙ СЕ НАЛАПА И ОТИДЕ В СОФИЯ ИКН.СЪВЕТНИК,ТОЙ ЛИ ЩЕ ОТИДЕ НА СЕЛО,ТА ТОЙ ТИ ЗАГРОБИ НА СТУДЕНО ДА СТОИМ,НЕ ЗАВИЖДАМ,НЕКА ДА ПОМОГНАТ НА ХИТРИНО,НО СЪБРАХА 32 МЛН,А ЦЯЛ ШУМЕН ОСТАВИХА БЕЗ ПАРНО,ЩОТО СОЦ.РЕЖИМА ГО БЕШЕ НАПРАВИЛ,ВСИЧКО СЕ ПОТРОШИ И ТОВА МИ БИЛО ДЕМОКРАЦИЯ.ЗА 24 ЛВ ОТОПЛЯВАХ ЧЕТИРИСТАИ,ДА ХОДЯ НА СЕЛО НА ДЪРВА,ТОВА ЛИ БЕШЕ ЦЕЛТА.
18
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фалшиви данни както много пъти. Утре някой политик ще каже, че спря миграцията и трябва да му благодарим. Да ама не. На себе си ли да вярвам или на натягащите се чиновничета. Истината е очевадна. Стотици хиляди грамотни, здрави и млади хора продължават да напускат България. Огледайте се около себе си и ще се убедите в това.
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато има корупция и беззаконие ще сме бедни и нещастни, това не ви ли го проумяха мозъците. Мислете малко повече на следващите избори
16
0
 
25
 
! Отговори
Георги преди 7 години
С тази "нулева миграция" в България скоро ще останат само ***.
15
0
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Безполезна статистика, извадена от контекст.
14
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радан Кънев е истината
13
0
 
9
 
! Отговори
KKK преди 7 години
До До 3логика един път :) ... все едно да кажеш политиците крадът, щото са бедни и нямат ...
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bih predpochel da se zaselia v british Columbia Canada krasiva priroda malko romliani idialno miasto
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТониДа, хора заминават да работят само Зимата навън.Тях, как ги отчита статистиката - не знаем.
10
2
 
38
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Пълни глупост. Много хора заминават за чужбина, но си остават с адресна регистрация и постоянен адрес в България. По същия начин се опитват да изкарат, че София продължава да е 1.3 милиона, а истината е съвсем различна. Сигурен съм, че същото важи и за други големи градове.

Спонсорирани публикации