Заминаваме, връщаме се... Само 3000 столичани – на село

Тази година за първи път сме отчели нулева миграция
27 дек 2016 11:00,
41
Заминаваме, връщаме се... Само 3000 столичани – на село
Снимка: Flickr

Чували ли сте за нулевата миграция? Може и да не сте, но именно това е тенденцията за демографското развитие на страната ни.

Що е то нулева миграция? Тя се отчита, когато напусналите и заселилите се у нас в рамките на годината е почти или напълно равен.

Каква е равносметката за 2016 година?

29 хиляди души са напуснали страната, а 25 000 са дошли, като 48% от българските емигранти традиционно се местят в Германия, Англия или Испания.

Турци, руснаци и сирийци пък съставляват 55% от чуждите имигранти, които общо са около 15 хиляди, отбелязва bTV. Към тях се причисляват и около 11 хиляди българи, които се връщат по родните си места, защото не са успели да се установят в чужбина.

Вътрешната миграция обаче продължава да е силно застъпена - всеки трети е сменил местожителството си от една област в друга.

Новост е завръщането от градовете към селата. Само тази година 3000 души са напуснали столицата и са се заселили в широката Софийска област.

Специалистите очакват до 1-2 години преселването от големите градове към околните села да се прояви и в Пловдив и Варна.

Именно изборът да смениш местоживеенето в рамките на страната влияе върху тенденцията за нулева миграция.

Тя не е характерна само за България. Ирландия я сбъдна миналата година. Тогава за първи път от 2008 г. спря изтичането на хиляди ирландци извън страната в търсене на по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
22
 
! Отговори
видял преди 7 години
До До 3Щом се строи значи има, кой да купува.-----------------------------------------------------И на Морето много се построи, но наивни купувачи нЕма.
8
0
 
11
 
! Отговори
До македон преди 7 години
Я се виж ти на какъв селски български диалект пишеш и тогава започни да коментираш
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости, има толкова хора които са регистрирани на едно място, а живеят на друго.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 3И защо фалират строителните фирми като има кой да купува, и всеки ден уволняват кфалифицирани работници? И е пълно с празни жилища.
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е в криза, хората там обедняват с всяка изминала година, нормално е нашите слуги и берачи на ягоди да започнат да се връщат. Това просто ще увеличи процента на безработицата в България която реално в момента е 25%.
4
23
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Щом се строи значи има, кой да купува.
3
2
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Реално намаляването не е 9, а поне 12 души на час, защото това намаляване от 9 души е осреднено за цялата страна и не отчита прираста на ромите . Ако погледнем прираст от 3 души на час, 168 на ден, 26280 на година при ромите е реален, дори занижен.
2
4
 
47
 
! Отговори
София преди 7 години
Има едно всеобщо отрезвяване. Който си мислеше, че в чужбина е песен, видя, че не е. Който се юрна към София също видя, че не е лесно. Да му мислят "предприемачите", дето изпозастроиха де що имаше свободно пространство из столицата. Бълъците да се заробят с 30 годишен дълг за кутишките им са на привършване.
1
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топим се с 9 души на час. Всичко друго е ала-бала.