Пак на дъното: Българите едни от най-нещастните хора в света

Най-доволни от живота: Фиджи, Китай, Филипините, Виетнам
Обновена: 29 дек 2016 19:47 | 29 дек 2016 19:00, Камелия Цветанова
149
Пак на дъното: Българите едни от най-нещастните хора в света
Снимка: Reuters

България отново е на дъното в световна класация. В проучването на "Галъп интернешънъл" за  щастието през отминаващата година, проведено в 66 държави, страната ни е на едно от последните места и в света.

43% от българите са се определили като щастливи, 10% - като нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

21% са оптимисти в очакванията си за идващата 2017 г. 26% са песимистите, 40% неутралните и 13% затрудняващите са да отговорят.

12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. 

А иначе в света 68% от хората казват, че се чувстват щастливи. През миналата година този процент бе 66%. Така че, въпреки че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, двама от всеки трима души по света декларират, че са щастливи.

Различията по света обаче са сериозни

Страните от Източна Азия и Океания, например, са в пъти по-щастливи от тези в Близкия изток.

Най-много щастливци се оказа, че има във Фиджи и Китай. След тях се нареждат Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай.

Най-нещастната страна, при това за трета поредна година, е Ирак.

Проучването показва ясна връзка между доходите и щастието - колкото по-богати са хората независимо от нацията си, толкова по-щастливи са те.

Преди старта на новата година 42% от света е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред икономиката през 2017 г. -  делът на оптимистите (42%) е двойно по-голям от дела на песимистите (22%).

И докато в глобален мащаб двама от пет (42%) казват, че през идната година ще има икономически прогрес, то на много места по света се отчитат и съществени различия. В Европа са значително по-песимистично настроени отколкото навсякъде другаде по света.

Проблемите, свързани с бъдещето на ЕС през 2016 г., вероятно са се отразили върху мненията на хората от най-големия икономически блок, създавайки съмнения у тях.

В рамките на Европа, икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия, Великобритания  и Франция.

Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях .

Най-позитивните нации по отношение на икономиката пък са Гана и Бангладеш.

Докато почти целия свят приветства Новата година, масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 ще бъде по-добра от 2016 г. Един от седем (15%) пък смята, че новата година ще бъде по-лоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Анти гробар преди 7 години
Като има умници да гласуват за гробарите така ще е нека да вдигнат всичко с 1000000000000000000000000 % даже ще ни е малко.
68
7
 
2
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Докато Руси ни се меси в икономиката нищо нма да се промени. Какво,страх вИ Е ДА ГО СПОДЕЛИТЕ ЛИ??????????Вижте само какво става с горивата. Преди една година когато световните агенции обвиха драстично намаление на петрола,у нас беше намален едва след 6 месеца. Сега обвиха увеличение след нова година,итарифите сновите цени са вече готови.А къде отива печалбата....Е,това вече Путин ще Ви каже.
67
2
 
4
 
! Отговори
"журнализъм&quo преди 7 години
Статията е манипулативно озаглавена, прочетете я бе, тиkвeници!Става дума че по субективна щастливост сме на опашката, не по нещастност, все пак само 10% се определят като нещастни и със сигурност ще сме на опашката и по този показател. Просто българите са една безлична мрънкаща маса - нито щастливи, нито нещастни, просто мижитypки..
66
7
 
6
 
! Отговори
Историк преди 7 години
До Кирил Софийски:Това е нагла лъжа! Стандартът определено е по-висок от 80-те, да не говорим какви бяха липсите тогава. Изобщо престанете с лъжите за "прекрасния живот" под БКП! Мижитурките сте се чувствали добре, понеже мизерията ви беше споделена повсеместно.
65
1
 
9
 
! Отговори
Симпатяга преди 7 години
Лесно ви манипулират. Проблема не е Нато, Ес и демокрацията, или капитализма. В България има фасадна демокрация и олигархична корупция, само зачатъци на пазар. Проблема на България е липсата на правова държава и върховенство на закона, неработеща съдебна система, неефективни институции и корупция. Извън ЕС, тези проблеми в БГ само ще се задълбочат. Просто е. Така поне някой отвън ни ръчка, маймуните, не че има голям ефект, поне малко.
64
1
 
11
 
! Отговори
генерал Гоцев педала преди 7 години
До тоя дето е писал че капитализма е най-съвършената система, аха прав си само дето не си се уточнил за какво- а то е най-съвършената система за ограбване и експлоатация на човека, капиш ?
63
0
 
7
 
! Отговори
Артистка преди 7 години
Не е верно!У Кърджали сме най-щастливи,защото там върлува царица Цвета!Под нейните преки грижи през 2016 година бяха уволнени,ранно пенсионирани и унизени стотици честни хора,Караянчева е политическа чума!Защо Борисов не провери лично!Проклета да си Цуро,ти и всички около теб!
62
6
 
7
 
! Отговори
Sladurana преди 7 години
А на какви бригади ходехме. Имаше едни Командири, комсомолци, така на командваха и задоволяваха. Сега няма кой да задоволява ученичките. Все наркомани. Бях 15 годишна един командир като ме ощастливи, под едно ябълково дърво. Сега ншма коомандири
61
3
 
25
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
За чик ни бяха тогава тази "демокрация" и този ЕС ?!?! Нали идеята беше да живеем по-добре ! А защо ,не живеем по добре ? Някак си все не успяваме да достигнем нивото на жизнения стандарт от 80 те години на миналия век ! Вместо да достигнем за 30 години жизнения стандарт на останалите Европейски държави, ние тичаме явно в обратна посока!Този стандарт за наша сметка достигнаха само една дузина "Приватизатори " и отидоха да живеят в Европа. Нас оставиха тук да се оправяме с дълговете .
60
2
 
16
 
! Отговори
doc преди 7 години
Въртите едни и същи "новини" от години и по едно и също време. Имате нужда от помощ. Това с цикличните състояния си е чиста патология!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чувството на щастие е благосъстояние на духа.
58
1
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
До 53Брей много знаеш бе... забравил ли си изпита за комсомола. Айде да се уточним че става въпрос за мазничките комсомолски секретари дето ограбиха държавата под носа ви и сега като няма повече гювеч се ослушват и оглеждат към руския пазар а на вас ви пробутват историите за Хилари НАТО и ЕС Ауууууууу на тслата дръжката как влези мъжката
57
2
 
19
 
! Отговори
БГ преди 7 години
67 ИСКАМ ДА ТЕ ДОПЪЛНЯ,ИМАХМЕ ПАРНО И РАДИАТОРИ В БЛОКОВЕТЕ, И В САМИТЕ КОРИДОРИ ТОПЛИНАТА БЕ ПО ГОЛЯМА, ОТКОЛКОТО СЕГА В АПАРТАМЕНТИТЕ,СЕГА Е ВАЖНОТО,ЧЕ СА ЩАСЛИВИ ТЕЗИ КОИТО НИ ОГРАБВАТ,А ТЕ НЕ СА МАЛКО.НЕ СТИГА,ЧЕ ТЕИ КОИТО НИ УНИЩОЖИХА,СЕ ЯВЯВАТ РЕДОВНО ПО ЕКРАНИТЕ ОТ 27 ГОДИНИ И ПРИДЪЛЖАВАТ ДА НИ ДАВАТ АКЪЛ КАК ЩЕ СТАНЕМ ПО ДОБРЕ,КАТО НИ СЪБУХА ГАЩИТЕ НА БУКАИ.НЯМА ОПРАВЯНЕ,АКО НЕ ДОЙДЕ НЯКОЙ КАТО ОРБАН ДА МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ.,ПОНЕ ПО СМИСЛЕН ЖИВОТ,ЧУВАТ СЕ НЯКОИ НОВИ МОМЕНТИ,НО ДАЛИ НАДАЛИ.
56
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БЪЛГАРИЯ КОКОШКИТЕ СА ЩАСТЛИВИ, ПРАСЕТАТА СА ЩАСТЛИВИ, ХОРАТА СА НЕЩАСТНИИ КАК ДА СА ЩАСТЛРИВИ ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ СЪС 160 ЛЕВА, САМО ЗАЩОТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СА СПОСОБНИ ДА ИЗГРАДЯТ ИКОНОМИКА, КОЯТО ДА ОСИГУРИ ДОСТОЕН ЖИВОТ НА ХОРАТА.Те са прокълнсати - цялата крадлива шайка, и децата и внуците им ще плащат за греховете им.
55
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ААААА не! Това не е истина! Най облагодетелствената нация сме ние в МУТРОЛАНДИЯ! Как е възможно ние да сме на дъното? Я чуйте какво казват ДУПУТАТИТЕ! Вие не ги слушкате затова така си мислите! Много добре си живуркате. Плащате по 2 лева за кубик вода от 1 стотинка на кубик. Плащате ппренос и превоз на тока защото ви го докарват с тирове. Парно от 15 лв. на месец сега е 300 лв. Хляб от 32 ст.за кило сега е 1 лв за 500 грама Билетче от 6 ст. сега е 1 бв. и 60 ст. Е не сте ли добре? Добре сте!
54
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да си американски слуга и да си щастлив.Вижте Дутерте на Филипините.Ставаи ляга с псувни по американците.Те са бивша американска колония.
53
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е абсурдно - нямаме никакви основания да бъдем нещастни.
52
3
 
37
 
! Отговори
АСТРООБИДЕН преди 7 години
Погледнете в БРОЯЧ НА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ и ще ви се изправят косите Вместо сега да сме 10 милиона сме 7 За 25 години 3 милиона по малко Война не ни трябва ЖИВЕЕМ ПРЕКРАСНО
51
5
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
.. Най-позитивните нации по отношение на икономиката пък са Гана и Бангладеш.. Абее, що не си..
50
1
 
20
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Слобода си има цена тя, често се плаща с кръв! А Щастието е Свобода!

Спонсорирани публикации