Пак на дъното: Българите едни от най-нещастните хора в света

Най-доволни от живота: Фиджи, Китай, Филипините, Виетнам
Обновена: 29 дек 2016 19:47 | 29 дек 2016 19:00, Камелия Цветанова
149
Пак на дъното: Българите едни от най-нещастните хора в света
Снимка: Reuters

България отново е на дъното в световна класация. В проучването на "Галъп интернешънъл" за  щастието през отминаващата година, проведено в 66 държави, страната ни е на едно от последните места и в света.

43% от българите са се определили като щастливи, 10% - като нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

21% са оптимисти в очакванията си за идващата 2017 г. 26% са песимистите, 40% неутралните и 13% затрудняващите са да отговорят.

12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. 

А иначе в света 68% от хората казват, че се чувстват щастливи. През миналата година този процент бе 66%. Така че, въпреки че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, двама от всеки трима души по света декларират, че са щастливи.

Различията по света обаче са сериозни

Страните от Източна Азия и Океания, например, са в пъти по-щастливи от тези в Близкия изток.

Най-много щастливци се оказа, че има във Фиджи и Китай. След тях се нареждат Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай.

Най-нещастната страна, при това за трета поредна година, е Ирак.

Проучването показва ясна връзка между доходите и щастието - колкото по-богати са хората независимо от нацията си, толкова по-щастливи са те.

Преди старта на новата година 42% от света е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред икономиката през 2017 г. -  делът на оптимистите (42%) е двойно по-голям от дела на песимистите (22%).

И докато в глобален мащаб двама от пет (42%) казват, че през идната година ще има икономически прогрес, то на много места по света се отчитат и съществени различия. В Европа са значително по-песимистично настроени отколкото навсякъде другаде по света.

Проблемите, свързани с бъдещето на ЕС през 2016 г., вероятно са се отразили върху мненията на хората от най-големия икономически блок, създавайки съмнения у тях.

В рамките на Европа, икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия, Великобритания  и Франция.

Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях .

Най-позитивните нации по отношение на икономиката пък са Гана и Бангладеш.

Докато почти целия свят приветства Новата година, масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 ще бъде по-добра от 2016 г. Един от седем (15%) пък смята, че новата година ще бъде по-лоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Павлова изглежда много щастлива на снимката.
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никой не ви е виновен че сте нещастни,от марс не са тези които ограбиха и опустошиха бъларипя
47
15
 
21
 
! Отговори
пълни глупости преди 7 години
Тази платена пропагадна статия е пълна лъжа и глупости от поредица целенасочена пропаганда която цели да депресира и унижи българина, тоест етническия българин. Глобалистите хвърлят милярди да сеят медиен раздор и перверзия в семеиството и семеините ценности. Семеиството, нещото което е наи ценно и свято.Не вярваите на анти българските статии..българина си е много щастлив, кафенце, моренце, рекиика, близки и приятели...това е щастието.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vijte az neznam kak bihte izlekuvali mantalitet.Bulgarina i tonove s pari da mu dadesh pak shte mrunka che ne sa v paundi,zlato dau dadesh,shte kaje kirlivo e 9 karata i vinovni sa vsichki drugi,no ne i toi.Niama v rechnika blagodarya i izviniavai,zatova tozi balkanski sindrom se lekuva samo sus sopata s dvata kraya,togava vsichko e ok.Niama sopa,demokraciya v anarhiya..to ya ga!!!!!
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ве, аз съм щастлив! За мойте 45години от бедно работническо семейство, сега имам около сто хилиляди евро кеш и бизнес и имоти! Съпруга, две момчета, и въпреки това комунизма ми липсва!Защото хората бяха задоволени, щастливи, а сега и задоволените са в депресия от ставащото, унищожаващото на националности, европейска култура всичко това не е пари! Не мога да общувам с роднините ми , защото са забързани от мизерията, а аз немога да им помогна!Това не е демокрацията за която мечтаех и слушахпо Европа
44
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече десет години Собственика на ГЕРБ владее и държавата ! Тази година раждаемостта е най ниска за всички времена, смъртността най висока, емигранти те най много - ЗАГРОБИХМЕ СИ ДЪРЖАВАТА !
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 47 НЕЩО ИЗКАЖ ДА КАЖЕШ, АМА НЕ Е ТАКА. Комунист се става като писменно заявиш. Комсомолец не те питат. Направо те пишат.
42
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
трябва да си оптимист за да УСППЕЕШ,,песимист не знам докъде
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ НА ДЪНОТО. ТА РУСИЯ НИ Е "ОСВОБОЖДАВАЛА" ТРИ ПЪТИ. И сега на дъното. ВИЕТНАМ НЕ Е ОСВОБОЖДАВАН И ДА Е ЩАСТЛИВ.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 3Точно казано колега . След над 50 години робство от БКП-БСП над Българския народ даже сме добре , защото можеше и да сме по зле . Справка Северна Корея или Куба .
39
5
 
21
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Да , при капитализма,създаден от комунисти/ като в България и Русия/ живота е трагичен. За това комунистите изпратиха децата и внуците си в истинският капитализъм, създаден от нормални хора.
38
7
 
12
 
! Отговори
ss преди 7 години
е ся като имате вече банани може да си ги заврете където влизат и да сте щастливи...
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми така е.Няма кинти,няма бъдеще,няма радост няма жени нищо няма.Софи Маринова добре си го каза.Живучкаме.Между другото психически сме много здрави щото ако бяхме от тия разглезените цялата държава щеше да ходи са се гърми самоубива и тн.
36
2
 
25
 
! Отговори
аз преди 7 години
Днес в България са се родили 100 бебета-90 СА РОМИ а са умрели 200 човека Браво -страшна държава сме
35
11
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Що,,бе....що не обичате руския лусион за Баня ,бе.......ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е ЗДРАВОСЛОВЕН...??!ЕТО ,БЕ .......ВСИЧКИ ПИЛИ ОТ НЕГО ---СА ВЕЧЕ В "КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РАЙ" при ТАТО!!!АЙДЕ И ВИЕ, РУСОФИЛЧЕТА..... ЗА НОВА ГОДИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При коминизма нямаше банани, а сега при капитализма имаме банани!
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кой ще наричате нещ*стници бе скапани евр*пейци. Пия две водки и ви тегля една ***** и си живея щастливо.
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При капитализма не спират тока, при капитализма американските ТЕЦове произвеждат достатъчно ток. При капитализма като не стигне пенсията да платиш тока, и пенсионерите ровят в кофите за смет а съдия изпълнител им описва и продава апартамента.
31
8
 
11
 
! Отговори
ПЕШО-МИЗЕРИЯТА преди 7 години
Мене у Европа и НАТО си ми е добре ,бе...!Който не иска банани и тоалетна хартия да ходи да бере сибирски краставици и да кърка лусион за баня на Нова Година!ТЪКМО ШЕ СЕ ПОЧУВСТВА МАЛКО "ЕВРАЗИЕЦ".....преди погребението ...!
30
2
 
25
 
! Отговори
Долен Бачкер преди 7 години
За кое да си щастлив бе българино, при 420 лв заплата х2 ха семейство ток вода и стац тел. отиват около 200 по 20-40 лв седмично на децата за транспорт и закуска, 3 зареждания за храна по около 80 лв, лекарства на поне един родител ??? дрехи ... ако нямаш жилище?И за капак оставаш без работа или влизаш в болница - е да трябва да си много ЩАСТЛИВили много *** за да си мислиш ,че си такъв. и една сентенцийка: В България не плащат за извършена работа а за потрошени нерви.