До края на януари грипът ще обхване цялата страна

Самолечението е много опасно, доверете се на джипито си!
9
До края на януари грипът ще обхване цялата страна
Снимка: Булфото, архив

Грипът ще обхване цяла България до края на януари. Вероятно до края на седмицата епидемия ще бъде обявена и в Пазарджик, Монтана и Стара Загора, прогнозира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него заради агресивността на грипа на местата, където има повече болни, дори и да не е обявена епидемия, е по-добре учениците да бъдат пуснати във ваканция.

Още по темата

Най-честите усложнения ог грипа са пневмонии, бронхопневмонии, отити. Д-р Кунчев обяви пред БНТ, че тази година грипът има толкова силен потенциал за разпространение, че измества всички други вируси.

"Над 90% от всички случаи на заболявания в момента са от грип, а как ще го изкарате много зависи от имунитета. Една не малка част от хората ще го изкарат на крак за 2-3 дни и то без да спират да ходят на работа", допълни той.

По първоначални данни между 5 и 10% от заболелите се нуждаят от болнично лечение, а не повече от 1-2 на сто развиват животозастрашаващи усложнения, което обаче не било малко на фона на 150 – 200 хиляди болни.

Д-р Кунчев посъветва възрастните хора и малките деца, които боледуват често, да ограничат контактите си в рамките на 1 - 2 седмици. За тях посещението при джипито е задължително, защото са рискови групи.

"Възрастните имат много съпътстващи заболявания и трябва внимателно да се прецени лечението им, а опитът да се експериментира с разни прахчета, просто ще усложни нещата", предупреди експертът.

Според него най-добре е да се вземат антивирусни препарати в първите 24 часа, макар че и на третия ден вършат работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом 90% ще го изкарат на крак не е грип. С грип 2-3 дена не можеш физически да станеш от леглото.
7
1
 
0
 
! Отговори
az преди 7 години
До Дани-----------Нали искаш безплатно,скъпа!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не сме длъжни да купуваме лекарства от точно опррделена марка. Даже нашият лекар, като тръгне да изписва лекарства, му казвам какво имаме вкъщи, и избира от тях.
5
0
 
11
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Извинявайте, но джипитата вече са по-некадърни от самите нас. Дори не те преглеждат, а отварят компютъра и ти предписват само тези лекарства, които им дават пари. На мен лично ми предписаха някакви незнайни препарати от една единствена марка и лекарката дори четеше от брошурата как точно се изписват...ай сиктир
4
3
 
0
 
! Отговори
January преди 7 години
А ако се ваксинирам сега?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да. София заема водеща позиция в класацията по заразени с ***. Причината за това е изключително лошата околна среда, бездействието на властите и нехайното отношението към хората.........Из една реклама по-горе.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО-ДОБРЕ ГРИП, ОТКОЛКОТО БОЙКО!
1
4
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Не се и съмнявам,че ще обхване цялата страна.То не може в северозападна България даскалите да почиват,а в североизточна да работят.