Рашидов към Цанев: Не съм бил доносник в службите на ДС

Министърът на културата отговори на отказа на Стефан Цанев
9 яну 2017 19:19,
27
Рашидов към Цанев: Не съм бил доносник в службите на ДС
Снимка: архив Булфото

"Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо", написа министърът на културата в оставка Вежди Рашидов до Стефан Цанев по повод на обявения от поета отказ да получи наградата на Министерството на културата "Златен век", предава БТА.

Още по темата
"В случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша", посочва Рашидов.

Както Dnes.bg съобщи, малко по-рано днес драматургът отказа на министъра да получи наградата, като изтъкна като причина, че в края на миналата година Рашидов връчи същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

В отговор Вежди Рашидов припомня, че в близкото минало с голямо удоволствие е подписал друга награда - лично негов избор е бил Стефан Цанев да бъде награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства.

"Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш", пише министърът на културата.

Той се възползва от възможността да обясни и как е бил награден със "Златен век" Димитър Иванов, заради когото Стефан Цанев изрази своя протест. По думите на Рашидов за него са пристигнали предложения от музеи и университети. Предложенията постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава.

"Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират", посочва министър Рашидов и продължава:

"От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим", пише още Вежди Рашидов.

Той честити 80-годишнината на Стефан Цанев и му пожелава дълъг и пълен с творчество живот, много творчески успехи и не на последно място - здраве, чиято цена Рашидов, по собствените му думи, вече добре знае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
2
 
! Отговори
georgieva преди 7 години
Браво г-н Рашидов, много добре ви познавам и знам че не сте доносник, добре сте отговорили на Цанев, който да не забравяме по коя власт си правеше постановките.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шестакШЕСТАК
15
5
 
8
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Коато човек като Стефан Цанев ти откаже награда, трябва да мълчиш и да се засрамиш...А не тъпо да се оправдаваш, защото все пак хората знаят толкова много за тебе, че ...
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цанев е прав до някъде.В "мрачните времена" беше най-уважаван и продуктивен драматург, автор е на много книги, талантлив , начетен, умен българин.Не понасям мрънкането му по всякакви поводи, само и само да се подсетим, че съществува.Човекът с достойнство отхвърля награда, когато е умен и житейски опитен, като се изразява принципно, а не като махленска клюкарка.Има ли представа колко талантливи хора са смачкани, може и по- полезни, но нямат трибуна да мрънкат.Тях никой не ги награждава.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той се възползва от възможността да обясни и как е бил награден със "Златен век" Димитър Иванов, заради когото Стефан Цанев изрази своя протест. По думите на Рашидов за него са пристигнали предложения от музеи и университети. Г - н министър, то хубаво дошли предложения ама НИЕ ЗНАЕМ житието и битието на тази персона и даже от ИЗВЪНЗЕМНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ да дойдат предложения то те да си наградят, така че съветнико на покойния / меценат / Илия Павлов, давай го по кротко, а ако можеш *** си при сина.
12
0
 
5
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 7 години
СТРАНДЖА ТИ МАРИАН ЛИ СЕ КАЗВАШ ?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мултак N 1 -пир по време на глад 1996 г
10
1
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Дали ?!?!
9
9
 
17
 
! Отговори
Българска памет преди 7 години
Питайте го защо сам си сменя 4 (четри ) пъти името,как се е казвал четри пъти преди ,какъв му беше Георги Джагаров дълги години.Искайте от националната телевизия БНТ 1 да излъчи от архивите си ,неговото обръщение към българските мохомедани да си сменят имената и как той го направил първи и доброволно.Многократно той призоваваше в най-гледаното време след по света и у нас Защо не ходи на възпоменанията които правят ДПС за възродителния процес,защо ДПС го мразят.
8
4
 
24
 
! Отговори
:) преди 7 години
Мултака на годината е 100% честен и почтен... като всеки гербер.
7
5
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Изглажда ми почтен човек. Почтен мултак.
6
2
 
10
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Поредният съдебен позор! Поредният нарисуван престъпник, който си е платил и ще излезе чист, като сълза! Най-вероятно държавата ще бъде осъдена в Страсбург и ние ще платим нагушеното от съда , а преди това от прокуратурата...
5
19
 
16
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Айнщайн е казал: "Знам две неща, които са безкрайни. Това е КОСМОСА И ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ. За първото не съм сигурен" Понеже той не е живял под комунистически гнет е изпуснал още една доказана безкрайност - това е червената НАГЛОСТ! Изпитвам неописуема погнуса от този министър на "културата"...
4
5
 
34
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Във възхвала на комунизма Цанев се нарежда рамо до рамо до Хр. Радевски, Орлин Орлинов, Георги Джагаров, Любомир Левчев, Марко Марчевски... - така, че не му отива да се прави на дисидент... - точно по темата има стихотворение във възхвала на чекиста от НКВД Джерджински... - да не забравяме и призива му от 1965 година, че всеки поет е длъжен да бъде "Барабанчик" на комунизма...
3
10
 
18
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
КАКЪВ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА СИ КАТО УДРЯШ ШАМАР НА ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ ПЪК БИЛ ТОЍ И ПОЛИЦАЍ АКО БЯХ НА МЯСТОТО НА ПОЛИЦАЯ ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИШ ЗАСЛУЖЕНАТА НАГРАДА ЗАТОВА И СТ- ЦАНЕВ НЕ ИСКА НИЩО ОТ ТВОИТЕ ОЦАПАНИ РЪЦЕ
2
8
 
23
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Не беше доностник.Беше агент.
1
12
 
24
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Г-н Рашидов сам се титулова Главен Мултак на Републиката.И във възхвала на този режим, мулташкият, от деветдесетте, има произведения във възхвала.Браво на Стефан Цанев. Проява на един достоен българин!