Ако срещнеш честен човек – убий го да не се мъчи! ДС уби "Златен век"

Поглед отвъд скандала за наградата, неполучена от Стефан Цанев
Обновена: 11 яну 2017 14:38 | 11 яну 2017 12:14, Петя Славова
107
Ако срещнеш честен човек – убий го да не се мъчи! ДС уби "Златен век"
Стефан Цанев по време на честването на 80-годишния му юбилей в Народен театър "Иван Вазов". Снимка: Булфото

"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" Стефан Цанев.

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" отбеляза снощи 80-годишния юбилей на писателя и драматурга с представлението "Процесът против богомилите". За малко творецът да получи и отличието "Златен век" по време на честването, но уви, той отказа тази привилегия.

Но как си позволява човек на изкуството в днешно време да не приеме този висок приз? Та, нали всички тези хора – творци често критикуват властта, че си е затворила очите за културата?

Още по темата

И този "жест" на собствено мнение и принципи с лека ръка бе подхванат от медиите. Веднага се намериха хора, които да заклеймят този "позорен акт".  Нарекоха го двуличен. Припомниха стихове на Цанев, възхваляващи комунизма (Да говориш скучно за комунизма - значи да говориш против комунизма./ Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията./Скучната агитация е контраагитация!). *Из поемата на Стефан Цанев "Аз питам" - "Монолог на агитацията".

А мотивът на Стефан Цанев бе кристално ясен. В отказа си той припомня, че в края на миналата година министър Вежди Рашидов връчва същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", отбеляза в писмо драматургът.

В случая Стефан Цанев визира Димитър Иванов, служил в ДС, старши разузнавач, инспектор и началник на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност. Заради някогашната си служба в ДС Иванов е известен сред някои среди като "Митьо Гестапото". Бил е вицепрезидент на Мултигруп. Според публикации дори е регистрирал с Илия Павлов "МултиАрт". Самият Иванов обаче отрича последното.

"Златен век" получава като професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Представен и номиниран е като меценат на изкуствата. Получава приза редом с илюстратора Любен Зидаров, театралният режисьор Лилия Абаджиева, видният преводач проф. Александър Шурбанов, поетът Елин Рахнев, актьорът Стоян Алексиев и други.

Съвсем адекватно е недоволството на Стефан Цанев, когато тези призове се раздават без прецизност, защото се стига до тяхното обезценяване. Така личности, които наистина ги заслужават започват да се отказват от тях, за да не бъдат наредени до имена със спорни заслуги за подобно признание.

Всъщност Стефан Цанев далеч не е първият отказал подобна награда. Иван Теофилов преди време не прие държавен орден "Стара планина" от Георги Първанов. Нешка Робева отказа същия орден да й бъде връчен от Бойко Борисов. Именно по време на отличаването на Димитър Иванов и доайенът на българското библиотечно дело доц. Константинка Калайджиева не е присъствала на церемонията.

Причината – ясен отказ да получи наградата, но културното министерство не преглъща лесно и този факт, и оставя името й да стои на сайта.

Реакцията на Калайджиева така и не предизвиква бурните емоции, които се появиха след думите на Стефан Цанев. Появи се обаче ядната забележка на министъра на културата, който обясни, че не може да се отхвърли награда, която той така и не е подписвал.  В същото време някак оборващ собствените си думи, заяви, че знае за такова предложение, което вече е било написано и качено на сайта на Министерството на културата.

Шеговитият маниер на министъра на културата не за първи път е разкривал снизходителното му отношение към  хората на изкуството.  Може да си припомним отношението му към хориста на Йоан Кукузел. А подобно поведение е опасно тъй като се превръща в модел за подражание, както заяви и голямата холивудска звезда Мерил Стрийп по време на речта си на наградите "Златен глобус".

Актрисата имаше предвид Доналд Тръмп, но думите й бяха насочени именно към хората с власт. Стрийп обясни колко страшно е, когато онези с големи привилегии и сила упражняват инстинкта си да унижават другите.

"Когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, ние всички губим…", каза на церемонията тя.

Може да продължим мислите й с думи на Стефан Цанев: "Властта е коварно нещо-властта увеличава многократно отрицателните качества на човека. Един зъл човек сам по себе си е нещо неприятно, но, облечен във власт, се превръща в чудовище, глупакът – в посмешище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
Вероятно както ние,така и Цанев не сме от честните...Обезсмислят се всички пожелания за здраве и живот...Все пак добре,че не е така!
42
6
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
За да дава някой морални присъди за другите, трябва той самия да е чист пред съвестта си. А за хора като като Стефан Цанев това не може да се каже. Такива като него бяха привилегировани и по времето на Тодор Живков и сега. Радой Ралин ги наричаше "номенклатурни метреси". Така че да не се впечатляваме толкова много от Стефан Цанев, той е един от многото.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 54 НаскоСъжалявам. Не защитавам никого. И преди и след 9-ти са преследвани и избити хора от властта. Никой не може да оправдае насилието, независимо от кого и по кое време е извършено. Но преследването на обикновени хора заради идеология, омраза, завист и алчност не бива да бъде забравяно и прощавано.
40
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 53 НаскоНе измествай въпроса. Сегашните не са по-добри. Но трябва ли всичко да е простено и забравено, да зачеркнем животите и съдбите на хиляди българи. Или е много по-удобно, всички са маскари и готово. А кой и кога се е чувствал по-добре е лично усещане. И сега тези които навредиха толкова много на България, да ги награждаваме и почитам като новите лица на България. Гадно и долно е. Народ, който забравя собствената си история няма бъдеще. Затова се изродихме като нация.
39
11
 
14
 
! Отговори
До 54 Наско преди 7 години
Дядо ти е останал жив, а моя вуйчо е починал от побоищата нанесени му от хората, които защитаваш преди девети септември 1944 година. Бил е все още студент и то много добър.
38
8
 
16
 
! Отговори
До 53 Наско преди 7 години
То ако си отвориш очите ще видиш, че сега след 1989-та година много достойни и почтени хора се погубиха по най-различни начини, но за това си мълчиш и се кланяш на новите силни на деня. Аз лично преди 1989-та година се чувствах в пъти по-свободен, отколкото след 1989-та година. Сега не знаеш кой каква подлост ще ти направи, само и само да се почувства доволен колко е гаден. Сегашните служби на кого служат, на те и мен ли или на СИК и там подобните?
37
11
 
16
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До ninaНе знам какво знаеш за ДС и идеологическите преследвания, но моето семейство се е патило. На майка не и дадоха да учи висше и не можеше да вземе ръководен пост дърги години. Дядо го тормозеха непрекъснато. И това защото сме имали частна собственост преди 9-ти. Дошли са и са взели всичко посреднощ. И години наред са ги третирали като животни. И това защото са работели почтено и са си вадили хляба. По-долни същества от тези работили в шесто и подобни местни комунисти-активисти няма.
36
12
 
18
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До ОбективенИ какво да забравим - това, че такива като Митьо Гестапото ръководеше най-долната част от ДС, която не пазеше България, а пазеше ревностно партията и властта. Преследваха хората по идеологически причини и по нареждане на партийни велможи, разчистваха се лични сметки. Този отдел погуби и затри в прекият и преносен смисъл живота на десетки хиляди почтенни българи. И сега да плюем върху тях и да ръкопляскаме на новоизпечените бизнесмени. Нямате ли срам. Или парите са най-важни.
35
10
 
23
 
! Отговори
ей, маскари, преди 7 години
викате, Митьо Гестапото бил успешен бизнесмен, а? Нямало значение кви мръсотии правел, всяка държава си имала МВР и т.н... Маскари с маскари! Комунисти недни! Нищо не става от вас! Ами като не го признавате Цанев що му двате награди бе? Нещастници!
34
5
 
9
 
! Отговори
До честит преди 7 години
Ти не си социалист -ти си комунист.Но нямаш доблестта да направиш ,като Веселин Андреев
33
21
 
10
 
! Отговори
nina преди 7 години
Коя страна няма Държавна сигурност или както там /в съответната страна/ се казва? Или дайте да оплюем всичко наше, включително и от такива "десиденти" като въпросния господин. А всичко това е така, защото НАЦИЯТА НИ Е ТАКАВА!
32
2
 
19
 
! Отговори
художника преди 7 години
К,во толкова е станало бре? Всеки има право на мнение, а дали то е правилно - историята ще отсъди, не ние и не на момента. P.S. Достойнството е по-важно от всякакви титли и ордени.
31
5
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Така е, то стана по ценно да се откаже човек от тези ордени дето са на килограм .А веждито е непоправим, патология.
30
5
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Сами си го казахте, аз само ви подтикнах, но не го спазвате на практика. Морален съдник по принцип не трябва да има, защото няма безгрешни хора, но когато се обсъждат много хора, незнайно защо винаги се говори само за това какви са били преди 1989-та година и на практика никога не се говори какво са направили или какво правят сега тези хора.
29
9
 
8
 
! Отговори
To6 преди 7 години
Имах някакво мнение за този човек, НО къде беше той и такива "интелигенти" като него, когато ограбваха, унижаваха, хулиха и се гавриха с България и българския народ какви ли не ?
28
5
 
21
 
! Отговори
мл. л-т Калчев преди 7 години
Ей такива галеници на Партията станаха след промените най-големите и критици. Та това си е жива самокритика, бе Бай Стефане!
27
10
 
11
 
! Отговори
честит преди 7 години
Аз съм социалист и ми е писнало от ***...нца като Цанев. Тоя *** разбира ли, че една Нешка Робева е по-голям десидент от него. Кат оня к..*** Кристиян Таков, дето обра де що има американска фондация а е внук на брата на Пеко Таков. Един от най големите гадо.ве на Политбюро. Дисиденти...
26
6
 
13
 
! Отговори
сержант Буги преди 7 години
До ОбективенТака е ...Но да се превръщаш в морален съдник,когато самият ти си ,,леко окалян,, е малко нахалничко...
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормални, честни, работливи хора нямат място в тази държава!Както каза Стати ректор на УНСС и бивш доносник на ДС, на които не му харесва в тази нещастна държава в която живеем да напуска и да заминава на запад, а той и такива като него си били доволни от *** в която живеем. Качина но тяхна. И тази персона е все още ректор и възпитава студенти. Такива като него са и Божо Димитров които пък иска диктатура в България с диктатор мутрата, а за Гестапото да не говорим.
24
9
 
14
 
! Отговори
честит преди 7 години
До ОбективенТрябва ли на един днешен добър бизнесмен, да му забраним да е бизнесмен, защото преди 1989-та година той бил нещо си?---Не, не трябва.Но има една клика "творци" начело с лицето Любо Левчев, Стефан Цанев и прочие, които се облажиха страхотно от Партията с апартаменти (Левчев е на първия етаж на Сан Стефано вдясно от Докторската Градинка) . И точно когато некой от тия ми излезе и ми прави сцени - както сега Стефан Цанев - е малко противно. И смешно/