Младежи извършват всяко второ престъпление

Непълнолетните - до 18 г., пълнят полицейските бюлетини всеки ден
Обновена: 13 яну 2017 07:56 | 13 яну 2017 07:40, Елка Василева
46
Младежи извършват всяко второ престъпление
Снимка: архив, Булфото

Всяко второ престъпление се извършва от младеж, а всяко пето от дете. Това сочи статистиката на МВР, цитирана от "Монитор".

Според данните 47,1 процента от всички криминални прояви са извършени от лица, които са малко над 18 години. Това ще рече, че само за месец младежите попадат под ударите на закона поне 4 хил. пъти, тъй като последните отчети на полицията показват, че за октомври са регистрирани близо 8500 престъпления.

Друг сериозен дял се пада на децата. Почти 20 процента от престъпленията са извършени от тях. По-малко са малолетните бандити. Непълнолетните, които са до 18-годишна възраст, обаче пълнят полицейските бюлетини ежедневно. От МВР дори отчитат скок на този тип престъпност с няколко процента в последните месеци. Най-често се касае за кражби, грабежи и разпространение на дрога.

Има обаче и такива, които са регистрирани за насилие и убийства.

По-стари данни показват, че голяма част от престъпленията в страната се извършват от хора, родени след 1980-а година. Основен проблем обаче са хлапетата. Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително рецидивира, като продължава да прави нови престъпления. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви.

Според доклад на МВР, който касае анализ на криминогенната обстановка в страната, това основно се дължи на липсата на възпитание и отсъствието от училище. Поради тази причина от силовото ведомство са изготвили стратегия и са възложили на различните министерства задачи, като всяка една от тях си има срок. До края на 2018 година Министерството на образованието трябва да изготви списък на всички деца, отпаднали от училище.

Смята се, че голяма част от тях стават престъпници.

Освен това е възложено МОН да ги реинтегрира обратно или иначе казано да ги върне в клас. Данни от последния мониторингов доклад за 2016 година показват, че годишно от образователната система отпадат 14 хил. деца. Той е изготвен от инициативата „България 2030“. Голяма част излизат от класната стая заради системни отсъствия – около 1400, липса на пари или семейни проблеми. Последните са около 2300. Други, които също не са малко, спират да посещават часовете заради ранна сватба. Слабият успех за миналата година е принудил 71 деца да излязат за постоянно от класната стая.

Освен МОН спортното министерство също е нагърбено със задачата да подсигури занимания на учениците, когато приключат часовете си. Според изготвената стратегия за превенцията на престъпността именно свободното време е един от факторите децата да тръгнат по грешния път.

МВР пък от своя страна ще провежда ежедневни акции около училищата, за да следи за употребата и продажбата на дрога. След като системите за видеонаблюдение на общината в София и тази на МВР бяха свързани, само на ден камерите покрай училищата записвали по 4 диска с информация, които се изпращали в полицията. На видеата се виждали съмнителните лица, които обикалят около училищата и търгуват с наркотици.

 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил съм в казармата.
Най-проблемни бяха българи, среднисти, от големите градове.
Вишистите като мен сме ясни, просто бяхме с по 8 до 10 години по-големи от останалите.
Най-безпроблемни бяха турчетата от селата, и братята роми.
Прост въпрос - защо, аджеба?
Отговор - защото там патриархалното семейство не е смляно. Там не са мамин златен, и като не слуша играе тоягата.
Мамин златен психологията и липсата на репресии в повечето случаи създават гамените.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всички много бъркате. Тук не става дума за казарма, възпитание, смяна на поколенията и т.н. а за едни дето преди 1989-та години всичките отиваха в трудови войски.
17
0
 
0
 
! Отговори
До анонимния преди 1 година
Ти бил си в казармата под мен там ставаш като агне и заспиваш преди 20:00
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В казармата само ще се научат на още тарикатлъци, ако до тогава не са получили възпитание.
Проблемът е в много по-ранен етап от развитието на децата.
Например, абдикацията на родителите от възпитание, или погрешно такова. Тип "мами, ти си ангел мой".
Създаване на чувство за безнаказаност при децата, заради липса на съответни наказания при кривване от пътя.
15
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ами нормално е повечето да са младежи и деца - това е следствие на силно променения етнически състав в България, най-вече сред младите, т.е. родените след 1990 година.
Колкото до онзи от село, дето коментира кой бил учил в елитните училище преди 1989-та година, ами учеха тези, които бяха способни. От моя клас всички влязоха да следват, средният успех след 11 клас (гимназия, не е езикова), беше 5,72 и си беше заслужен, като почти всички ученици живеехме в района на гимназията, но си бяхме елитна
14
5
 
0
 
! Отговори
м даа преди 1 година
Децата са си същите като едно време, разликата е че тогава ако идеш с 5 кинта да си купуваш вафли те питаха от къде си ги взел, а сега и цигари и алкохол им се продава без никакви спънки.
Да не говорим че тогава нямаше какво да си купиш, а сега само пари -пари-пари и като не им ги дават, си ги търсят сами.
13
2
 
4
 
! Отговори
Корджан преди 1 година
Казармата там ще станат мъже и научат дисциплина иначе ги виждам кви оскубани педермета стават
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 стана 14, т.е. това е анонимния след макаренко
11
0
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Пишеш лъжи разбира се. Не забравяй, че все още доста хора от онова време сме живи и помним какво беше. Примерно и за теб имаше буква с привилегии - тъй като примерно за децата от селата също имаше някакъв задължителен процент за приемане и влизахте без да можете да четете и пишете.
10
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
До макаренко
Когато носиш отговорност за децата си,до като навършат пълнолетие,всяка възпитателна мярка е от полза не само за възпитаника а и за обществото,като цяло.както се казва- "мера според мера".Ако възпитаниците са добросъвестни и прилежни има и други мерки за възпитание, като награди , похвали и т.н.Не само кютека решава проблемите с подрастващите.Както е записано и в статията трябват и други мерки.Но е задължително те да се прилагат а не да се отлагат.Така че по добре късно от колкото
9
0
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
До Анонимен6.Сорос е от малцинствата.Неговите капитали са натрупани от манипулиране на борсовите индекси с цел да се използват за подпомагане на малцинствата с политическа цел.Затова и не считам,че той свободно разполага с тях.Китайците преди 6 месеца го предупредиха публично да не играе срещу юана на Форекса,защото ще го направят разноглед за нула време.И той им клекна. Не може с 25 милиарда да застанеш срещу1трилион и половина.Според мен нетрябваше да го предупреждават а направо да го разорят
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По - притеснително ще е ако старци с бастунчета са извършители на всяко второ !
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се променят законите и да носят отговорност от по ранна възраст.
6
0
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
А защо в тези мероприятия не е включена агенцията за закрила на детето.Нали пълнолетието е след 18 годишна възраст.Да се раздвижат и те и да закрилят децата не само от родителите им ами и от посегателствата на престъпният контингент.Или това не влиза в задълженията им.А колкото до мерките,само с блага дума не става,трябва и малко кютек.И най-добре ще е кютека да е от родителите им в присъствието на полицай или пък подписка в детската педагогическа стая на всеки половин час и проверка на джоба
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кафяви,нали?Като им спрат социалните помощи и въведат 30-40 годишни наказания както и смъртни присъди нещата се оправят.Те винаги са си били повече животни отколкото хора при това хищници.Тва че на дедо Шорош сатанинските организации напъват да ги сложат като човешки елит ,както и че не е политкоректно да се признаем,че не са точно хора не променя нищо.И в Бразилия има такива и в Африка и Азия,навсякъде са.С тая разлика,че там ги гърмят пък тук ги развъждат.
4
1
 
13
 
! Отговори
Нас преди 1 година
Да защото закона не ги съди ,като възрастни! Тук трябва закона сериозно да се промени, и родителите да носят пълната отговорност ! В много случаи кражбите са със тяхно съдействие !
3
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Нека чистят сняг и престъпленята ще намалят.
2
0
 
33
 
! Отговори
Вълнаро преди 1 година
Малко етнически произход да кажете, или е неудобно да се говори. Проблемът със скандинавците плавно излиза извън контрол под любящия поглед на националните предатели в парламента и нпо-тата на чужда хранилка.
1
0
 
42
 
! Отговори
РВ преди 1 година
Да позная ли че повечето са деца с по 10 братя и сестри и са от шведско потекло...