Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
240 куковци имали и проблясъци?Или грешно съм разбрал?