Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешеходеца ВИНАГИ трябва да се оглежда и да пордължава да гледа докато преминава!ЗАЩО!?Колата е машина, а всяка машина се поврежда. Ако е залепнал *** на газта или са се прецакали спирачките... всичко може да стане с една сложна машина.А тази машина носи бая енергия и тон два желязо с висока скорост.Затова се оглеждам! Не щото нямам право, ами защото понякога колата става неуправляема при повреда.Най-*** са пешеходците дето като пресичат демонстративно гледат на другата страна !!!
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Законите на ФИЗИКАТА вземат предимство.Ето като шофирам какъв участък има (във Варна): Пешеходна пътека, на завой около нея дървета и квартално магазинче с "почерпени". Караш си като оглеждаш дали няма някой на пешеходната... и изведнъж прикрит от дървото някой лапе или пиян хуква да бяга.Колата е тон и нещо желязо. Ако ще да карам с 30 километра в час, НЯМА КАК да я спра ако изкочи н 2 метра пред мен. Физически е невъзможно.Тук вина имат малоумно надраскалите пешеходна пътека!
19
13
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 7 години
Аз карам БМВ320i и ме боли фара!
18
1
 
20
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
1. продължението на тротоарите е пешеходна пътека - това че не е нарисувана е проблем на общината и на хората полагащи знаци и грижещи се за пътищата!!!! това го пише в правилника!2. шофьорите са длъжни с наближаването на пешеходна пътека да намалят скоростта си и да преминават с повишено внимание - пак в правилника! те точно обратното отгоре на всичкото с телефончето цък цък в другата ръка и вниманието във фейсбук!3. видимост!? къде е - да прескоча локва, колче, кофа или кола за да премина?!
17
1
 
24
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 7 години
Еми сгази някой в западна Европа и ходи разправяй, че той не се е огледал.Може и да ти намалят присъдата от 60 на 40 години. Проблемът при нас е, че нашата велика съдебна система позволява твърде лесно да се намали присъдата за непредумишлено убийство.
16
1
 
10
 
! Отговори
мдаааа преди 7 години
Човек трябва да се оглежда , когато пресича / не се знае на какъв ще попадне - дрогирани , пияни ,*** / .Хубаво е да носи и по един средно голям камък със себе си - > действа много възпитателно
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме уникум!Няма нормална държава в света, в която да се оспорва правото на пешеходеца на маркировка пешеходна пътека тип "Зебра"!!!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво
13
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм шофьор и пешеходец но не мога да се съглася с тази поправка. Няма как просто да прекосиш улицата без дори да погледнеш и ако има автомобил в непосредствена близост, който и да иска, няма как да спре просто да продължиш. Аз отстъпвам на пешеходците но понякога е по-безопасно да продължиш от колкото да спреш.
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е хубаво, след хилядите умрели измислиха нещо, което да наказва невнимателните водачи (пияни, дрогирани, разни всемогъщи мутри...) Само не разбирам защо ртябваше да умре дете на депутат, за да се поправи нещо очевидно нелепо? Това ли трябва да е начина?
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всякъде е така но само в Бг оспорва от най-умните
10
4
 
20
 
! Отговори
nemeca преди 7 години
То можело значи и да се мисли. Дано само пак да няма вратички.
9
2
 
9
 
! Отговори
зоро преди 7 години
До ДаниТова добре!А как виждаш бъбренето по телефона в момент на движение от шофьора?
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм на мнение, че всяка кола която нарушава правилата трябва да спира автоматично с помоща на софтуер изработен от Кат.
7
0
 
25
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Анонимен 1Грешно си разбрал, ЗА са гласували 77 души, 3 въздържали се, няма против, далеч е от 240 това. Как могат да се приемат закони с 1/3 от депутатите не знам, в същото време референдума е валиден ако са гласували хора колкото на последните избори.
6
0
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Може ако има пешеходна пътека. Ако няма си е неправилно пресичане - блъскай на воля...Като цяло трябва да сме по толерантни, но и по внимателни на пътя. Това че ти спираш на пешеходна пътека не значи че пияния качил се в колата ще го направи. Затова за собствената си безопастност продължавайте да се оглеждате. Нищо че имаме абсолютно право на пешеходната пътека. Не видя ли да намаля не тръгвам...
5
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааа значи можело като почнат да умират богоизбрани и отрочетата им как гласуват нормалните закони.Сега да чакаме бежанци да оберат или убият някой дебелогъз депутат та да се сетят да почнат да ги екстрадират.
4
0
 
36
 
! Отговори
Gun преди 7 години
Реалността е ,че никой с никого не се съобразява.Няма ли толерантност и от двете страни нищо не става.Дано има по-малко жертви на пътя.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам от днес един казус: Двойно непресечена маркировка между двете платна за движение може ли да бъде пресичана от пешеходец?
2
4
 
27
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Предполагам че промяната е продуктивана от някакъв инцидент.Но задължително трябва да бъдат глобявани пешеходци говорещи по телефона или браузващи на таблета докато пресичат на пешеходна пътека. Няма да се съглася че нямат вина, ако се случи инцидент. Казвам го като шофьор, а като пешеходец се старая да не го правя. Бил съм свидетел на катастрофа между две коли заради такъв пешеходец ... *** го намери после.

Спонсорирани публикации