Мним отец Никанор искал пари от шефа на НИМ

Звънял и на свещеници, искал пари за пътни на работници
6
Мним отец Никанор искал пари от шефа на НИМ
Снимка: Булфото, архив

Наглостта на ало измамниците стигна дотам, че дори са използвали името на един свещеник, за да се опитат да измъкнат пари.

Един от мошениците, се обадил на шефа на НИМ проф. Божидар Димитров, представил се за отец Никанор и поискал от него пари за пътни разноски на двама работници, които трябвало да се грижат за биволите в Гигинския манастир.

Проф. Димитров върнал обаждането на отец Никанор и искал да закара работниците сам, а не да даде пари за път.

"Звъни ми професорът и казва: "Хайде, ще вършим ли работа?", той просто искал да ми помогне и се оказа, че и аз съм в схемата на това много широко разпространено престъпление",  призна монахът пред Нова телевизия.

Ало измамници се се обаждали от негово име и на други свещеници, а последният, който ги е хванал е кметът на Бистрица, който бил приятел на отец Никанор.

"Искали са по 50 – 100 лева", обясни монахът. Според него всеки свещеник трябва да поговори с възрастните хора от региона си и да изостри вниманието им към телефонните измами.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
До 1 Карастоян преди 3 години
Отвори си зъркелите и виж сега какво се плаща!
30 лева от 60-те години на миналия век, отговарят на сегашни примерно 600 лева, ако не и повече. Сегашната средна заплата от примерно 700 лева, отговаря на около 35 лева от преди 50 години. Съотношението 1:20 горе-долу реално отразява нещата.
4
0
 
6
 
! Отговори
До 1 Кара .... преди 3 години
Добре си живееха тогава по селата, за разлика от сега. Е, в града винаги си е било по-добре, но това е друга тема.
През 1952 година - средната заплата за България е 53,90 лева (по курса след паричната реформа от 1962 г.). Минималната заплата чак през 1966 година става 55 лева, така че и в ТКЗС заплащането не е било много различно от това в България.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1 карастоян

На кого са се плащали по 2 000 лв, за да може човек да работи? Някакъв подкуп с цел назначаване ли имаш предвид или просто си правиш майтап?
От възрастни роднини знам, че през 50-те години на 20-и век в ТКЗС, за един трудоден са се плащали стотинки. Цените на стоките са били ниски, но въпреки всичко заплащането в ТКЗС е било крайно недостатъчно и хората са разчитали на това, което успеят да произведат в лично стопанство в двора си.Също така са покрадвали и от блоковете на ТКЗС
2
3
 
4
 
! Отговори
До 1 карастоян преди 3 години
Нищо не помниш - тогава за да работиш не само, че не се получаваше заплата, а се плащаше по 2000 лева на месец, за да работиш. Точно както сега им се иска на мутрите-бизнесмени.
1
5
 
7
 
! Отговори
Карастоян преди 3 години
Бях малко дете,когато ТеКеЗе-сарите в наше село работеха за 35-40 лева заплата. Ако семейството е с 2 или три деца парите не стигаха до никъде. Когато обаче комунистите се събираха в местното читалище и крещяха с БКП напред,съм се чудил,аджаба толкова ли са прости,че не могат да разграничат реалността от пропагандата.Сега след 60 пагодини същите тези партийци не могат да осъзнаят,че за да вземеш от някого пари трябват гаранти и подписи. А ти ги хвърляш като на ***.