Потомци на спасени евреи номинираха Църквата ни за Нобел

Документите са подадени, номинацията – легитимна
17 яну 2017 07:54,
28
Потомци на спасени евреи номинираха Църквата ни за Нобел
Снимка: Reuters, архив

Българската православна църква да получи Нобеловата награда за мир в края на тази година заради спасяването на 48 хил. български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари, съобщи инициаторът адвокат Моше Алони пред "24 часа".

Зад номинацията стоят още професорът по право от университета в Хайфа Моше Кешет, и бившият израелски министър на здравеопазването и депутат ген. д-р Ефраим Снех. Така според правилата на Нобеловия комитет номинацията на БПЦ е допустима и ще бъде разглеждана. Според правилата номинации могат да правят професори по право, членове на правителства и парламенти, бивши членове на Нобеловия комитет.

Към номинацията на православната църква инициаторите са приложили и подписка от над 200 наследници на спасени от православната църква български евреи. Допълнително писма в подкрепа на тази номинация ще бъдат изпратени от американски конгресмен от щата Калифорния и професор по геноцида от голям университет в САЩ, съобщи Моше Алони пред всекидневника.

За изпращането на номинацията е уведомен и българският премиер Бойко Борисов, обясниха от Министерския съвет.

Още през февруари миналата година Алони обеща на Борисов да организира номинацията при последното посещение на българския премиер в Израел. По Нова година го е уведомил и за формалното подаване на документите.

През март Нобеловият комитет ще излезе с кратък списък за номинираните. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До Пострадал паси===Някъде ги пишат 49,000. Но вече не се "издирва" колко точно е броят - 50,000 или 49,000 или 48,000. А като си помисля, че дори числото ЕДНО в този случай е означавало ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ.Но сигурно в подадените за номинация документи бройката е исторически точна.
16
4
 
3
 
! Отговори
Пострадал паси преди 7 години
о Анонимен награда заслужава Беинса Дуно задето им пази скъпоценостите
15
0
 
2
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До Анонимен - "ще питат московския патриарх Кирил как да..."То май че за всичко вече ...
14
0
 
15
 
! Отговори
trafalgar преди 7 години
църквата+народа+депутати правят каузата, но последната дума е била на двореца- цар борис потвърждава и не допуска екстрадирането !!! исторически факти!
13
0
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Пловдивският митрополит Кирил е в основата на спасяването на българските евреи.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се мара да се побара
11
13
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ако БПЦ спечели - БЕНТЛИТА, РОЛЕКСИ... ЛЕЛЕЕЕ!
10
1
 
17
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До ZezkaТой (колегата, де) казваше, че няма значение, важното според него беше, че българският народ е постъпил много безкористно и хуманно. Мисля, че каза и за датчаните, но там историята със спасяването е била малко по-друга.
9
3
 
14
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До Zezka ((Продължение)Аз живея от години извън България, но бях впечатлена от едно 10-годишно момче на улицата, което знаеше за тази хуманна постъпка.Работех и имах освен това колега от еврейски произход. Той ми говореше за тази постъпка и знеше, че цар Борис 3 е ходатайствал за това пред Х. Аз просто допълних информацията, казвайки, че за принос за спасението на евреите на времето имат българската църква и българското народно събрание.
8
3
 
11
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
Do: До вероятно е такаАз живея от години извън България, но бях впечатлена от едно 10-годишно момче на улицата, което знаеше за тази хуманна постъпка.Работех и имах освен това колега от еврейски произход. Той ми говореше за тази постъпка и знеше, че цар Борис 3 е ходатайствал за това пред Х. Аз просто допълних информацията, казвайки, че за принос за спасението на евреите на времето имат българската църква и българското народно събрание. Той казваше, че няма значениe, важното според него беше,
7
1
 
11
 
! Отговори
Невен преди 7 години
Сега макетата пак ще ни уплюят, че не нашата, ами тяхната църква била ...
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църквата ни е постъпила,както Бог иска,а именно проявила е милост и е простила на враговете ни.Това е върховен акт на себеотрицание.Няма нужда от подобни земни и материални благодарности,ние на сме католици или друга ерес.
5
1
 
18
 
! Отговори
вероятно е така преди 7 години
До ZezkaКоментари 1 и 2 са вероятно от *** макета, които тайно имат в джобовете си български паспорти, а явно псуват българите и България. Очаквам сега пак да запеят песента защо Българската държава не е спасила евреите от Македония и Сев. Гърция и колко сме виновни пред тях!!! В хора на оплаквачите вероятно отново ще се включи и г-н Коритаров. Дано и с тази номинация не се случи същото като с номинацията на Пенчо Славейков в началото на 20 век.Че пустата завист и лошотия нямат край по нашите
4
3
 
22
 
! Отговори
Супер!!!! преди 7 години
Радостна новина. Напълно го заслужава, а заедно с Църквата, трябва посмъртно да бъдат почетени и останалите дейци, които активно са работили, това да се случи!!!! Дано успеят! Като българи трябва да ги подкрепим по всички възможни начини! Това трябваше много отдавна да се случи. Още повече, като се замислим в последните години на какви смехотворни личности и организации се присъжда приза!
3
2
 
26
 
! Отговори
Полага ни се нобел преди 7 години
Време беше! За мен това е едно от най-хубавите неща, които страната ни е правила някога
2
3
 
25
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
Предполагам, че коментар 1 и коментар 2 са от хора, които могат да четат и пишат на български, но иначе не са българи.
1
11
 
24
 
! Отговори
Ицках преди 7 години
Продажници, целувайте портрета на Путин и марш да ринете сняг! Сакън да не похвалят някъде България, долни сте!