Тревожно! Болестта на пушачите – трета по смъртност

У нас умират по 10 души дневно, болните са 480 хил.
18 яну 2017 09:00,
61
Тревожно! Болестта на пушачите – трета по смъртност
Снимка: Reuters, архив

До 2025 г. болестта на пушачите – хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите. Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ, пред "Труд".

480 хил. българи са болни от ХОББ, припомни проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Заболяването предизвиква множество усложнения, от които може да се каже, че у нас умират около 10 души на ден, потвърди още професорът.

По думите му за европейските страни, включително и България, основният причинител на ХОББ е тютюнопушенето. Между 70 и 80% от страдащите от заболяването са пушачи както в Европа, така и у нас.

58 191 здравноосигурени българи с ХОББ са лекувани по линия на касата към ноември 2016 г., което е с 12% повече от броя лекувани към същия месец на 2014 г. Тогава те са били 51 971.

Хаджиангелова обясни, че започва кампанията "Дишам свободно" и сред целите й е да се осигури безплатно лечение на хората с ХОББ.

По думите й на този етап има доплащане на медикаментите и транспортните разходи за лечението на хора с тежка форма на астма. Единствено в България не са поети и струващите 2000 лв. апарати за дишане, които подпомагат тежките форми на ХОББ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: болестцигарипушачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
Не печен, ами опушен преди 7 години
Пуша от около 25-28 години. Спирал съм цигарите многократно : преди да си направим децата; заради болест; от страх - когато прави и здрави колеги умрат за една седмица от прогресивно развиващ се рак. Ужасно е и да виждаш колежките как на 30-40 години са сбръчкани като бабички. В момента пак съм спрял цигарите, заради кожна болест, която лекарите твърдят, че е от цигарите. Мисля повече да не ги почвам. Когато ми се допуши поемам дълбоко и по-рязко въздух 2-3 пъти. Разлика се усеща и в леглото...
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохолът разваля семейства и приятелства, води до психични разстройства и често до смърт, дали от пиян водач на мпс, или от нож в пиянска свада...
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност е първа но на кой му пука за пушачите, света е пренаселен, слабите не са нужни никому.
14
2
 
8
 
! Отговори
От Марк Твен преди 7 години
До АнонименМного ми е любима темата с политиците. Сякаш извън земни са ги докарали с кораби на земята. Приятелю за тези политици отговорност имаме и ти и аз и другите. Колко е хубаво да мрънкаме и да се съжаляваме и да не правим нищо. Другите са ни виновни. Народа заслужава политиците които сам си избира. Това е ценностната система на обществото в момента. Дано тя да се подобри и развие и един ден да се гордеем с политици които служат на народа, а не го ограбват.
13
5
 
8
 
! Отговори
От Марк Твен преди 7 години
До tanasisИ алкохола е много вреден. Факт, но не толкова колкото са цигарите. Освен това виж разликата. Изпушва един човек днес 60 цигари, яко се напушва и хората около него му се усмихват и даже смятат че му е много гот че се е напушил с цигари. Какво става с човека който изпива бутилка ракия и се прави на ***. Хората го отбягват и даже не го прилижават. Какво излиза? Лицемерие от обществото. И единия и другия е зависим, но пушенето е прието,а пиянството не е. Лицемери ли сме?
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Получих прозрение- животът е смъртоносна болест, предавана по полов път.))
11
1
 
13
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
някой писал ли е колко е вредна работата и с колко скъсява живота?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 3Не е баш така, щото иначе нямаше да забранят рекламата и пушенето на обществени места! Или може би ...щом е забранено е по-сладко, върши по-добра работа за постигане на целите...;-)!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как пък веднъж не написаха една статия за алкохола и последствията му??? Ясно е кой си плаща...До Марк Твен: стрсът е причина нр. 1 за тези болести, но и статия за колко е вредно да се работи, също не ми е попдала...
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Марк ТвенА политиците, които ни убиват съзнателно...за тах кви мерки следват?
7
1
 
14
 
! Отговори
tanasis преди 7 години
До Марк ТвенАлкохолът е също толкова опасен, да не и повече, ако се вземат пред вид и страничните последствия от него !
6
14
 
15
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Има малка грешка. Пушенето е убиец 1 в нашето общество. Като се казва 3 се неглежира. Трябва да се казва истината. Хората които пушат трябва да знаят. Инфарктите и инсултите се предизвикват също от пушенето. Човек който ежедневно си вкарва на 6000 вредни вещества в организма си не е безобиден. Той е зависим само към едно от тях - никотина и заради него се тъпче с останалите отрови, ежедневно с години докато умре. Тъжно! Пешачите са наркомани и за това се убиват несъзнателно.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-хубавото нещо, което човек може да подари на тялото си - да спре да пуши.
4
1
 
23
 
! Отговори
cmbvnxcvn преди 7 години
Преди време гледах на такив статии като на научно популярно четиво. От както откриха рак на белия дроб на баща ми който винаги е пушил много не съм толкова лекомислен.Хора спрете или намалете цигарите. Дима затормозява дробовете, те не се отчистват и се скапват. Стягайте се и взимайте мерки не е майтап. Момента в който ми казаха че има рак беше много неприятен.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствено в Бьлгария не са поети струващите 2000лв апарати за дишане, които подпомагат тежките форми на ХООБ.______________________________________________Ам като си избираме кметове като Ценко Ценко Чоков!
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако цигарите бяха толкова вредни щяха да поощряват употребата им.
1
2
 
26
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Ааа глупости. Не ги разправяйте тия на пушачите, те не вярват! Докато не ги застигне не вярват. Живота си е техен все пак! Това, че близките им ще страдат е маловажно..