Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!

Конвекторните радиатори биха понижили консумацията
20 яну 2017 12:37,
105
Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!
Снимка: архив, Bulphoto

"Енергоефективното поведение не е трик, а възпитание, поведение, което трябва да се усвоява от ранна детска възраст". Това заяви д-р инж. Георги Милушев, преподавател в Техническия университет в София, пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът му е по повод рекордното потребление на ток, отчетен от енергийния регулатор в началото на годината. Според него консумацията на ток е достигнала най-високия си пик за последните 20 години.

И въпросът е дали има начин как да пестим от сметките си за ток?

Най-големите заблуди, които потребителите на електроенергия имат, са тези, че включването и изключването на т.нар. "духалки" биха намалили сметката за ток. Според инж. Милушев "стойността на тока си остава същата.

"Компенсираме единствено някакъв реактивен характер на товара, който не се отчита от битовия електромер, но няма да има ефект върху сметките нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен", уточни експертът.

Според експертът климатикът е този, който би спестил електроенергия, защото работи на различен от "духалките" принцип.

"Там използваме електрическа енергия само за движение на флуидите във въздуха и тези вътре в климатика".

Все пак практиката е показала, както твърди преподавателят от Техническия университет в София, че "маслените, водните, дори конвекторните радиатори са по-добър вариант за постоянно отопление".

"Поне 20-30% ще има разлика в сметката при използването на този тип радиатори, спрямо преносимите уреди", твърди той.

Като съвети какви практики трябва да предприемем за енергоефективно потребление в дома си, инж. Милушев каза, че "компютрите, телевизорите, зарядните устройва" са уредите, които "капка по капка" увеличават консумацията, която остава като скрита за потребителя и той не може да си обясни допълните няколко лева отгоре към сметката си във фактурата.

Това прибавя и постоянно включените кафе машина, тостерът, които не използваме през цялото време.

Друга скрита консумация, която ни оставя учудени за фактурата от енергодружеството е осветлението.

"1/3 от електрическата ни енергия отива за осветление,  което означава, че трябва да преминем към енергоефективни осветителни тела", съветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Затова маслените радиатори са по-добри, защото загряват най много до 110 градуса."Диймек, конвектора, като загрява до 65C е още по-добре?
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОбяснявамТи хубаво обясняваш, но *** дава пари за ракия и цигари(често менте), но за качествен климатик - НЕ !!!
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе климатика му е майката, ползвам само климатик вече 4-та година повече от 1100-1200 киловата месечна консумация не съм имал и това с останалите ел уреди, а и най-важното върши работа и лятото в жегите, преди това бях на газ разходите ми бяха средно 2- 2,5 пъти повече
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-доброто отопление е инфрачервеното. Топли точно така както Слънцето. Отдава топлина на хората и предметите. Няма затоплянето и въртене на въздух! И е по-евтино отколкото най-върховният в енергийно отношение климатик.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от експерти! Този знае ли кой електрически отоплителен уред има 100% КПД? Отговор: абсолютно всеки който има нагревател. А за разхода на електричество зависи площта на отоплителя. Колкото е по-голяма и има по ниска температура, толкова по-малко ще плащаме. Затова маслените радиатори са по-добри, защото загряват най много до 110 градуса.
10
15
 
20
 
! Отговори
Топлоенергетик преди 7 години
Климатикът топли въздуха, който от своя страна е изолатор!! Спираш го и след 10мин все едно не е пускан. Няма по-комфортно отопление от радиаторите, защото те топлят с лъчист топлообмен и конвекция. При наличие на централно топлоснабдяване или газ е абсолютна тъпотия, някой да се топли на ток. Става неколкократна загуба от преработване на енергия (от топлинна в електрическа, пренос, от електрическа в топлинна)Ако някой в топлофициран блок казва, че се топли с климатик се ДООТОПЛЯВА.
9
3
 
18
 
! Отговори
Tu преди 7 години
Този човек не е добре, духалката когато достигне определена температура и се изключи, не консумира електричество. Може би този човечец му бръмчат учени неща в главата и елементарните не ги знае. А дали е по-ефективна от радиатори климатици и др. видове отполителни уреди е съвсем друг въпрос. Но е факт, че за едно също време една духалка стопля до по-висока темепратура едно помещение.
8
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам два електромера в дома ми,като единия е контролен,но и двата са електронни,като единия е поставен от ЧЕЗ,а другият съм го купил от магазин.Този,който е поставен от ЧЕЗ отчита 1/3 повече електроенергия от закупения от магазин.Сами си направете изводите защо тока ви е толкова висок.А ако не можете,аз ще ви кажа-ЕРП-тата масово манипулират електромерите.Ако се оплачете-пак те ви го свалят,плащате си и пак те го носят на уж независима проверка и после ви казват,че е наред.Оххх,докога???
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този какво преподава на студентите? Знае ли какво е реактивна енергия? Тя се проявява когато имаме индуктивен товар с голяма мощност. Например струг. И когато той работи без натоварване в мрежата се връща реактивна енергия. Като параметър косинус Фи. Който трябва да е около20%. Ама къде в къщи такива мощни двигатели?
6
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нашите климатични условия климатика е най-подходящ, всичко останало е пълна нябутвация
5
8
 
11
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Аз почти не се отоплявам. Апартамента и без уреди пак си е 20 градуса. И тока ми е максимум 100 и то от бойлера и фурната.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 стотинки струва 1 киловатчас!Кавото и да Ви обясняват разните пишман експерти,истината ше я узнаете в декемврийските и оссобенно в януарските сметки за ток!! :-) :-) А тя няма хич да е приятна!!
3
2
 
21
 
! Отговори
чуй преди 7 години
В момента има качествени климатици, които струват доста за обеднелия нашенец,но топлят добре и икономисват енергия електрическа.
2
9
 
21
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
климатика наистина топли повече от радиатори и печки, но само до към -5 градуса, после става неефективен и почва зъзненето. освен това техническите параметри подвеждат - подовото има по-ниска ефективност от разни радиатори, защото част от топлото отива в съседа, но реално е много по-ефективно, защото дори на 18 градуса ти се струва приятно топло, а с радиатор бичиш на 25 и пак ти е студено, заради премръзналите крака.
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Компенсираме единствено някакъв реактивен характер на товара, който не се отчита от битовия електромер, но няма да има ефект върху сметките нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен", уточни експертът. WTF?