Тестът за Радев – ляв или експертен кабинет?

Дончев определи речта му като критика за състоянието на държавата
Обновена: 20 яну 2017 11:01 | 20 яну 2017 11:00, Веселина Йорданова
17
Тестът за Радев – ляв или експертен кабинет?
Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев смята, че служебното правителство ще бъде основният индикатор за политиката на президента Румен Радев.

"Ако има по-скоро подчертан ляв или свързан с левицата профил това е едно, ако е относително политически стерилен кабинет с подчертано експертен профил – означава съвсем друго: това е индикатор колко самостоятелен и независим ще бъде президентът", заяви Дончев в интервю за БНР.

Той каза, че е възприел речта на новоизбрания президент като критичен прочит на състоянието на държавата.

Според Дончев трябва да се развие по-добра коалиционна култура. "Няма нищо лошо в коалициите по дефиниция - това означава по-добро представителство. Разсъждаваме за политическите сили като за футболни отбори, а те не са това - те представляват част от българския народ и когато стигнем до конструкция, където на база общи принципи повече хора са представени в управлението, това не е обезателно лошо", коментира той.

Според него това, което е проблем в българския политически живот, е, че до момента не е намерена ясна и адекватна формула за разпределението на отговорността от едно коалиционно управление.

"В правителството работихме като екип. Работил съм добре и с министри - представители на РБ, и с Калфин, когато беше вицепремиер. От гледна точка на работата в правителство не виждам особен проблем. По-големите драми и напрежения са в парламента. Правителството оцеляваше с една много динамична, плаваща подкрепа, която едва ли дава необходимия дълъг хоризонт да се работи", посочи вицепремиерът.

Дончев каза още, че се опитва да остави ресорите в добро състояние. Въпреки политическите страсти на първо място трябва да се мисли за държавата, допълни вицепремиерът относно последните дни от мандата на кабинета "Борисов 2".

"Олевяването не е толкова страшно, по-опасното, големият проблем е, когато говоренето няма връзка с реалността и отива директно в гамата на популизма. Когато се обещават неща, които няма как да се случат", коментира Дончев, запитан за предстоящата предизборна кампания и печелившото ляво говорене в нея.

"Въпросът е защо голяма част от българите, когато им кажат, че има растеж 3.5%, считат, че това е несериозно, защото не го усещат по джоба си и казват: "Какво отношение имам аз към този растеж, заплатата ми не се е повишила с три процента и половина". Стигаме до голямата тема, ако се създава по-добре от предишната година национално благосъстояние - как то се разпределя", посочи той.

След напускането на поста си Томислав Дончев ще се занимава с изработването на програма и основни послания, с които ГЕРБ ще излезе на предстоящите избори. Дали ще бъде депутат, не бил най-важният въпрос.

"Част от честното говорене преди избори е да има ясен формат с кого бихме работили и с кого не", уточни вицепремиерът. Ако се търси партньорство, най-логичното и естественото е то да бъде с Реформаторския блок. Запитан кой Реформаторски блок, Дончев заяви: "Не знам в какъв вид ще се яви, с какви послания и каква подкрепа ще събере".

На въпрос дали все пак може да се стигне до коалиционен формат между ГЕРБ и БСП, Томислав Дончев отговори:

"Компромисът не е "Хайде да се съберем да управляваме заедно" в типичния подозрителен ракурс, който би помислил всеки. Компромисът би трябвало да е на ниво принципи. Ние имаме несъвместимости по отношение на основни политики. Но тук има друг нюанс, който не бива да подценяваме - какво би станало, ако една коалиция, която не е базирана на принципи и ще изглежда изцяло безпринципно, унищожи цялата политическа инфраструктура, т.е. двата големи политически играчи взаимно се унищожат", попита риторично той.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
То6 преди 1 година
А бе дончев, Този кабинет ще прави избори и всички простотии, които говориш ти и слагачи политолози и социолози и измислени политици, министри и т.н. народни представители, оставащи им 0 дни са смешни. Ми как да го разберете, то трябва интелект. Бе я стига съм се занимивал с вас ..........
8
0
 
6
 
! Отговори
антигерб преди 1 година
всичко що е срещу хунтата е добре дошло
7
4
 
2
 
! Отговори
Юруш преди 1 година
До ТОЯ СОРОСКИ АГЕНТ

И Владимир Заимов е български генерал, но е разстрелян защото е бил шпионин на СССР!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български
5
8
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
При толкова изтеглени милиарди и такова повсеместно недофинансиране ,а се говори за нови заеми какво да си мислим?
4
2
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Ляв
3
18
 
17
 
! Отговори
ТОЯ СОРОСКИ АГЕНТ преди 1 година
ли бе ще дава оценка на един български генерал-летец
2
3
 
18
 
! Отговори
франко фере преди 1 година
А каква да е по Мед и Масло ли Дончев каква е твоета реплика за Кунева и Е фондовете.
1
4
 
35
 
! Отговори
123 преди 1 година
Че то състоянието на държавата си е баш за критика.