Само за ден: 30 шофьори се върнаха без коли от път

Катаджии масово свалят номерата за каране без книжка
23 яну 2017 12:00,
67
Само за ден: 30 шофьори се върнаха без коли от път
Снимка: архив Булфото

Само за ден 30 шофьори бяха свалени от колите си и се прибраха без тях от път. Причината – бяха хванати в нарушение и наказани според новите правила за движение по пътищата.

Това стана ясно от думите на шефа на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Новите наказания влязоха в сила от 21 януари с последните промени в Закона за движение по пътищата, които бяха приети преди седмици от депутатите. Една от новите санкции е сваляне на табелите на колата още на пътя.

"Само за първия ден на действието на закона са свалени номерата на 30 автомобила за каране без
книжка, употреба на алкохол и в един случай - за отказ от тестване", каза Ананиев пред bTV, цитиран от пресцентъра на партията си ДБГ.

Още по темата

Той припомни, че табели на колите вече ще се свалят, ако шофьорите карат с алкохол над 0,5 промила или под въздействието на упойващи вещества, за превишена скорост, за каране без книжка или в насрещното движение, за отказ от проверка с техническо средство или даване на кръв за проба, както и за т.нар.  джигити, които правят гонки по пътищата.

За превишена скорост с 40 км/ час на скоростта над допустимото глобата в градски условия става 400 лева, а за над 50 км/ час превишение глобата става 700 лева за в града и 600 лева за нарушение извън града, припомни още Ананиев.

За последните 20 години най-много жертви има в периода 2006 – 2008 г., след което жертвите намаляват, според официалната статистика на МВР, предоставена на транспортната комисия в парламента, каза Ананиев.

През  2012-2013 година съдът отмени заснемането на пътя и в продължение на една година жертвите на ПТП-та се покачиха, каза още Ананиев.

Сега, с промените в Закона за движение по пътищата, мерките стават по-строги и ще са ефективни. Наказанията са тежки - това е целта, за да спрем войната по пътищата, каза още депутатът.

Той даде пример с убиеца на тримата млади души до Луковит, който е шофирал без книжка и има 91 регистрирани нарушения, след които избяга в чужбина и се наложи да бъде върнат от органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
32
 
! Отговори
Мене преди 7 години
Някои от вас са леко мало.умни. Ако имате книжка, но не си я носите с вас, се пише фиш за 10 или 20 лева. Не ви се смъкват номерата. Носете си поне личната карта.
33
1
 
0
 
! Отговори
8886 преди 7 години
До 37 няма ядове ,жив и здрав :)
32
2
 
2
 
! Отговори
ACAB преди 7 години
ACAB
31
1
 
2
 
! Отговори
До8886 преди 7 години
Извинявай! Приел си го лично. Изразих мнение по принцип. Още веднъж извинявай!
30
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най големият убиец по пътищата е:1. Държавата - с безумната безотговорност при регулирането на движението - а именно: хиляди малoумни пешеходни пътеки, светофари и кръстовища влошаващи трафика, идиoтcки двупосочни улици убийци и т.н.2. Умората на шофиращия - далеч по-голям убиец от алкохола. Лично аз не пия -приципно, но съм заспивал зад волана, а това е хиляди пъти по-опасно и спасение и/или правило за избягване - няма.А високата скорост - пълни прoстoтий на алчни корумпирани чeнгeта!
29
1
 
1
 
! Отговори
8886 преди 7 години
До 32 това защо ми го написа на мен ,аз съм на същото мнение
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25Да плащаш глоба няма проблем но да ти спират колата от движение не! Шофьор без нарушение няма но и шофьор с една две глоби за 10 години за привишена скорост с 10 км/ч има. Но нали знаете то който най-много говори на него се случва. Е такива дето все картите им са в тях един път ще им се случи и ще си ходят пеша ;)
27
2
 
0
 
! Отговори
Руди преди 7 години
До Анонимен 24Ти някакъв *** ли си , кви са тия глупости дето си написал.
26
11
 
17
 
! Отговори
До8886 преди 7 години
Не знам случай при забравена карта за гр. транспорт проверяващите да са опростили глобата. Да не си я забравил. Същото е. Никой няма да проверява по електронен път дали имаш книжка или е валидна. До като не се научите на правилата като в чужбина ще ходите пеша.
25
5
 
20
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Има съществена разлика между това: въобще да нямам свидетелство за управление или да имам, но да съм го забравил в къщи. Нали КАТ вече имат таблети. Веднага могат да проверят.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната имитация на дейност от страна на КАТ, на която се радват разни псевдоеколози, за които колите са най-големия проблем в живота, а не това, че са безработни или са на минимална заплата и разбира се не могат да си позволят да притежават кола. По пътищата на България няма контрол и това го знаят всички шофиращи в България - българи и чужденци и си шофират както си искат, а КАТ 27 години не работи.
23
0
 
14
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Аз не разбрах какво става с колата, като и свалят номерата и шофьорът си тръгне пеш :)
22
1
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Заради такива като теб, които очакват да наказания само при смърт, и то не винаги се говори за война на пътя. Крайно време е да се научим!!!
21
2
 
12
 
! Отговори
8886 преди 7 години
До 20. ми не не ми се случва сменям ,несменям дрехи имам си лична карта,кредитна карта и шофьорската книжка винаги в мен .Пък ти забрей си книжката после ,няма да ти се наложи да я носиш 1 година въобще :)
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма безобразие - Има закон! И той е за всеки!Който кара без "книжка" да си плаща глобите!!!В някои държави или техните щати това е направо за "пандела" (Австралия и др.)!Като искаш да ходиш до магазина без "книжка" - ходиш пеш или се возиш на градския транспорт!За "забравен" докумет си плащаш!!!НЯМА ТАКОВА "ЧУДО" - "Шофьор без нарушение", защото светиите не са карали МПС;)
19
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минимална заплата 260 лв, глоби за нарушения (без причинени щети и смърт) по 1000 лв!!!!Само ***.о.т.и. от ГЕР.Б могат да измислят!
18
9
 
10
 
! Отговори
8886 преди 7 години
до 16 Ами вече знаеш как ще е оттук нататък,продължавай да си я забравяш и си носи последствията.Трябва да има някъв ред малко в тази държава всеки прави каквото !
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей сега ще има пребити корумпирани шуробажденакорушветчийски тюфлеци. Пак ще се заяждат с хората, тези стресирани престъпници. И нека не забравяме основното,а то е че няма престъпление без участието на бивш,настоящ или бъдещ милиционер.
16
9
 
7
 
! Отговори
до 8886 преди 7 години
Не ти ли се случвало да смениш дреха (яке) и нещо което ти е трябвало да е останлао в джоба на дрехата, която към момента не носиш на себе си? Май ти си м.а.л.о.у.м.н.и.к!!!П.С. по тази причина, редоно ходя на работа без картата си за достъп, но пък ми дават временна и проблеми няма.
15
7
 
12
 
! Отговори
LLL преди 7 години
Карат хората да си държат всички документи в колата, за да е по-удобно на крадците. Защо след 10 години лозунги, още няма електронна система, а трябва шофюорите да носят тобра с бумаги?