Тревожно: Инсултът покоси 50 000 българи за година

Инфарктът пък ударил 10 000 сънародници
26 яну 2017 08:38, Мария Захариева
34
Тревожно: Инсултът покоси 50 000 българи за година
Снимка: Reuters, архив

Над 50 000 българи са покосени от инсулт през изминалата година, а други 10 000 са ударени от инфаркт. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, съобщава в. "Телеграф".

"Страната ни е сред първите по отношение на тези тежки сърдечносъдови заболявания наред с Румъния, Украйна и Русия. Неприятната тенденция за България е, че инсултите са повече от инфарктите", коментира пред изданието доц. Иво Петров, национален консултант по кардиология.

Данните сочат, че инсултите повалят предимно жени, а инфарктите - мъже. Деца пък страдат от хипертония заради заседнал живот.
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 2 години
Високите нива на стреса повишават рисковете от инсулт.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При този живот и при тази здравна система,защо ли не сме изненадани.
24
0
 
5
 
! Отговори
Пешо* преди 2 години
Дребен животец пълен с боклучава храна, злоба, нерви, а цигарката и кюфтенцето са издигнати в култ. Чудо е, че са само 50 000.
23
0
 
4
 
! Отговори
причина: преди 2 години
стрес и нискокачествени храни - по-точно отровни.
22
0
 
3
 
! Отговори
манталитет преди 2 години
В българския тарикатски манталитет е проблема. Баща ми със селски манталитет не стъпваше на лекар и се мислеше за безсмъртен. Пие, пуши като за последно и си мисли, че е по-специален и него не го лови. Изкара инфаркт на 38, но разбра след година чак. След това продължи да не ходи на лекар и да не спазва нищо и получи инсулт на 45 и почина.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от Гроб, в името им е закодирано.
Един от народите, които не са се грижели за възрастните хора, са ескимосите.
Резултата?
Не са мръднали от каменната ера.
Изводите? Очевидни.
20
0
 
3
 
! Отговори
Горан преди 2 години
До Марк Твен: Човече, имаме ударил джакпота! Зъл бивш пушач, умен колкото веган, и малко отгоре! - Да, бе за теб говоря!
19
1
 
4
 
! Отговори
Марк Твен преди 2 години
До Анонимен
Цигарите и алкохола били най-малката грижа:))Смях. Човече ти май си с промит мозък. Разбира се, че цигарите и алкохола са 1 проблем и след това е храната. Мъжете пият и пушат и мрат. Жените ги настигат с пълна сила. Вече има повече жени пушачи отколкото мъже. Заради цигарите жените не раждат, а на мъжете не им става. Защо вместо да пишеш не седнеш да изпиеш едно и да пушнеш 5-6 цигари и повече недей да се изказваш неподготвен. Пушача, ще си купи цигари, а не хляб. Те не ядат, пушат!
18
0
 
4
 
! Отговори
Горан преди 2 години
А, ако добавим и жертвите на войната по пътищата, статистиката е абсолютно убийствена!
17
1
 
8
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Е, ми това си е резултата от 27 години кадърно управление на страната! Изобилие от стрес, нерви, простотии! Ако продължават все така с кадърното управление, скоро няма да остане никой!
16
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
27 години преход слободията до това води стрес болести студ и глад
липса на квалифицирана мед помош
15
8
 
6
 
! Отговори
браво овце! преди 2 години
От коментарите се разбира, че всеки друг ви е виновен, но не и самите вие. Няма друг народ като българския.
14
5
 
5
 
! Отговори
до ККК преди 2 години
Слагам ти един минус заради кемтрейлс .... ай стига вече с тия конспиративни щуротии!
За останалото ОК!
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният виновник за Светата Троица ( Рак, Инфаркт и Инсулт) го дължим на хранително вкусовата промишленост, "модерното" земеделие и животновъдство и дилърите на отрова - Лидъл, Кауфланд, Била и всички останали по-дребни квартални дилъри на отрова. След тях нареждам стреса от бивота в това ужасно място наречено България и мръсния въздух!
За цигарите и алкохола, честно казано, те май останаха най-малката ни грижа!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление хляба ,киселото мляко, сиренето и малко траините колбаси са единствено по джоба на средно статистическият българин, нищо, че всички знаем, че в тях няма нищо истинско и полезно.
11
4
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Май пенсии дълго време ви се иска да взимате?Няма как да стане.
10
2
 
28
 
! Отговори
ККК преди 2 години
Гуноцидът тече с пълна сила. Ако знаете какво ядете и пиете ще спрете и с двете. Водата хлорирана, въздухът- смог и кемтрейлси. Ефирът gsm мрежи и уайфай. Медиите- лъжливи новини и опростачване. А най- смъртоносни са бъргарските айдукполитици во главе с генерал айдука Бокич.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е цялата територия на страната,не само столицата и няколкото по големи градове.За съжаление хората от провинцията,и от селцата сега през зимата със затрупаните със сняг пътища нямат никъкъ шанс да оцелеят защото често няма и доктор наблизо. Нищо, че са работили 40 години за да имат спокойни старини,само остават излъгани.А това са моята баба твоята леля и т.н при които като наминем през лятото я кокошка ни заколят я ни наплнят чантите с чушки и домати от радост,че сме се сетили за тях.
8
5
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
4 - грешиш! Въпроса не е до здравеопазването ни. Въпроа е как ние се отнасяме към собствения си организъм. Номер 5 е написал МНОГО правилен коментар. Аз вече 3 та година се мъча да обясня на родителите си ( 54г и 48г ) да спрат с белия хляб, киселите трушии , краставички (особенно вечер )...че 150 мл (твърд алкохол) ЗА СЕДМИЦА е максималната доза, която няма да навреди на организма... не разбират...сладко им било... каквото човек сам си направи, не здравеопазването ни, Господ не може да го спаси
7
13
 
6
 
! Отговори
Да живее ГЕРБ преди 2 години
И с това ще се спрви Бойко,имайте търпение и го изберете...