Герджиков няма да "лови вещици", не иска и да е дълго премиер

Първото заседание на новия МС ще е още в понеделник
86
Герджиков няма да "лови вещици", не иска и да е дълго премиер
Снимка: БТА

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков заяви, че новият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, "където винаги има риск от не много редни неща".

Пред БНР той подчерта обаче, че не става въпрос за "лов на вещици“.

Още по темата
"Разбира се, че трябва във всяко министерство да се проверят много внимателно нещата, които са вършени, защото, за съжаление, на много места имаше данни, че има корупционни елементи – най-вече в областта на обществените поръчки", посочи служебният премиер.

"Аз разпоредих още в самото начало на всички министри да излязат всички висящи обществени поръчки, особено тези, правени в периода на последните седмици, когато кабинетът е в оставка, за да се види дали действително отговарят на потребностите и дали няма нещо скрито зад тях", уточни той.

Герджиков коментира, че в няколкото дни, в които е комуникирал с министрите от кабинета си, е установил, че са високо отговорни хора и добри експерти в своите области. "Убеден съм, че ще работим добре. Всички имат желанието да са максимално полезни в краткото време, с което разполагаме", допълни той.

Служебният премиер каза, че при евентуално сформиране на парламент, който не може да излъчи правителство, не би искал да остане по-дълго от очакваното в управлението на държавата, защото няма да е добре за страната.

"Наближава председателството на България и това, вероятно, ще затрудни още повече подготовката. И в личен план не бих бил във възторг, но това има по-малко значение", призна той. Служебният премиер сподели и че за да приеме поста, се е съветвал най-вече със себе си, защото съпругата му била категорично против заради ограниченията, които това налага върху личния живот. "Надделя чувството ми за дълг", посочи той.

Герджиков коментира още, че кабинетът „Борисов“ 2 се е справил с редица неща много добре, неминуемо обаче има и пропуски: "Ние ще направим анализ по сектори – къде има слабости, съответните органи ще бъдат сезирани, за да покажем, че сме правова държава и върховенството на закона е железен принцип".

Премиерът отново подчерта амбицията си да се пресече уродливата практика за купуване на гласове на избори, като посочи, че в най-голяма степен за това отговаря МВР, а за вътрешния си министър Пламен Узунов "има великолепни референции".

Че ще прави промени засега най-ясно е дал да се разбере новият здравен министър Илко Семерджиев. Герджиков посочи, че той е "амбициран и иска да направи добри неща".

Първото заседание на новия Министерски съвет ще е още в понеделник, тъй като според служебния министър-председател има неща, които не търпят отлагане и трябва да се действа бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Осман паша преди 7 години
Ашколсун....Герджиков..!!!
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо гербавите много са се изплашили.Като гледам тук какви глупости се пишат,и си мисля тези фенове на Буда в кой свят живеят.Толкова ли силно са зомбирани или още по-силно са заинтересовани.
28
2
 
3
 
! Отговори
МАРИАН преди 7 години
ЩО ДА ГИ ЛОВИШ.....НЕ ТИ ВОСЯТ ПАРИ А САМО ПРОБЛЕМИ...ПЪК И ТРЯБВА ЯКО ДУПЕЕЕЕ...ЗА ДА ГИ ХВАНЕШ....ТЯ И СЪДЕБНАТА....НЕ ГИ ЛОВИ......ВИЕ С ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА СЕ ЗАНИМАВАТЕ......ТАРИКАТИ НА ДРЕБНА СТЕ
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия служебни кабинети са излишни и може да се заместят напълно от президента и негови 5-6 секретарки само докато има избори. Пак прахосване на пари и ненужна администрация.
26
5
 
9
 
! Отговори
дежа вю преди 7 години
Герджиков, по едно нещо си приличаме, и аз не искам да сте дълго министър председател.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цвета Караянчева в затвора и вън от политиката.Завинаги.
24
1
 
8
 
! Отговори
д преди 7 години
То народа 2001 искаше ревизия от царя,но онзи му каза да си смени чипа.
23
9
 
19
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Най-после бандата на Винету е махната...Трябва да направим така,че никога повече да не дойде на власт иначе България ще продължи да се отдалечава от постиженията на Румъния. Знам че това ще бъде много трудно,но не невъзможно. Виждам,че ще има голяма съпротива,като виждам колко мафиоти слагат минуси във форума щом кажеш,че не харесваш тяхната тиква-слънце,но ние не обичаме мафиоти и искаме по-добър живот за всички.
22
6
 
10
 
! Отговори
тва е Бг преди 7 години
Добре де ,казвате ревизия ,а Герджиков казва ,че няма да има лов на вещици .Значи Радев си измива ръцете през избирателя и иска ревизия ,но назначава Герджика ,който не иска.Ако това е политика ............Вижте как се действа в САЩ. Но пък то у нас президента е кукла .
21
5
 
10
 
! Отговори
равносметка преди 7 години
Май два месеца ще имаме издание на Близнашки 2
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно бе гербави ***, нали всички в ГРОБ са чисти и няма за какво да се притесняват. Какво квичите на умряло? Или май има за какво?
19
15
 
9
 
! Отговори
? преди 7 години
И сега какво стана?Властта пое "Б" отбора на БСП.Нинова напразно ни лъга.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви вещици,но незабавна проверка на РУО-Кърджали и неговия началник Гроздан Колев.Финансови злоупотреби за десетки хиляди,финансови загуби за държавата поради некадърни кадрови решения,грубо погазване на законите.Работа за проверяващите има в изобилие!Допълнително ще представим и други докозателства.
17
15
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Аз и моите приятели никога не сме гласували за БСП,няма да гласуваме и сега за нея!!!НИКОГА за комунистите!!!
16
10
 
9
 
! Отговори
авджиев преди 7 години
Този човечец май го сложиха не да лови вещици , ада лови ........мухи!!!
15
6
 
12
 
! Отговори
4 преди 7 години
Гласувайте за БСП ,инак напусто ще отиде енергията пропиляна за Радев.Колаборационист с Бойко е и си личи .
14
5
 
10
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Вие какво очаквате критикари ?!На Борисов държат ли му точно отговорност за действията ?Кой му държи отговорност на Борисов и другите крадци ?Ясно е, че нищо няма да се промени !
13
1
 
10
 
! Отговори
да се действа бързо! преди 7 години
ред в залата, пардон, държавата, моля!два дни общувал с "новите" лица в екипа и установил, че са отговорни и добри експерти
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Душко Добродушков
11
1
 
24
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
В КТБ потънаха 4 (четири) милиарда народни пари, от нашето здраве и сигурност. От пенсиите на старците. ОЩЕ НЕМА ВИНОВЕН, ОЩЕ ГИ НЕМА ПАРИТЕ. За тех НИКОЙ не се впрега. Айде първо ги върнете в бюджета тия пари и вкарайте виновните в затвора, па след това се разследвайте и се дърляйте като кучета пред касапница.