България е рай за пушачите и пиячите

С най-ниски доходи сме в ЕС, но не ядем най-евтино
28 яну 2017 07:30, Александър Попов
76
България е рай за пушачите и пиячите
Снимка: Булфото, архив

България е държавата в ЕС с най-ниски доходи и най-скромни производствени разходи, но въпреки това храната ни не е сред най-евтините, сочи изследване на Евростат.

Дори има стоки като олиото и маслото, чиито цени у нас превъзхождат средното европейско равнище.

Оказва се, че цените на храната, цигарите и напитките в България са с 30% под средните за Евросъюза, докато в Полша и Румъния са съответно с 37% и 36% по-ниски. Евростат изчислява тези съотношения, като взема предвид и покупателната способност на заплатите в съответните държави.

Сред 28-те от ЕС България се оказва ценови рай единствено за пушачите. Цените на цигарите са 50% от средното за общността ниво. Това не е изненада, тъй като и акцизите у нас са най-ниските, а те имат голяма тежест в цената.

В същото време обаче у нас цените на алкохолните напитки са 64% от средното за ЕС. На обратния полюс с много малка разлика са Ирландия и Финландия. В Ирландия алкохолните напитки са с цени 175% от средните в общността, а във Финландия - 172%.

Всъщност най-скъпият алкохол в цяла Европа се продава в Норвегия. Страната не е част от ЕС, но е в Европейското икономическо пространство и влиза в полезрението на Евростат. През 2015 г. там цените на алкохолните напитки са 250% от средните за ЕС.

В Норвегия са и най-скъпите цигари в Европа. С много малка разлика е Великобритания, която е страната от ЕС с най-скъпите тютюневи изделия. Техните цени на британския пазар са 219% от средните за общността. За сравнение, в България те са 50% от средните.

Най-евтините цигари в цяла Европа се продават в Македония, Сърбия и Албания, които също не са част от ЕС, но кандидатстват за членство и Евростат ги наблюдава.

Цените на вино, бира и спиртни напитки в България са по-ниски не само в сравнение с другите от ЕС, но и на фона на по-бедни страни като Албания, Косово и Черна гора. Само в Македония алкохола е по-евтин.

Като цяло поляци и румънци отделят по-малко перо от семейния бюджет, за да зареждат хладилника и трапезата си, става ясно от данните, събрани от Евростат. Дания е най-скъпата държава в ЕС, а Швейцария и Норвегия - в цяла Европа.

В много от стоковите групи Полша и Румъния бият България по евтиния. Северните ни съседи например могат да се похвалят с най-малки разходи за хляб, фиде и макарони. В Полша пък млякото, сиренето и яйцата са по-евтини.

Месото и рибата у нас са на доста адекватни спрямо доходите цени.

Но изненадващо олиото, зехтинът и маслото се оказват особено скъпи за джоба на българина. Със своите доходи средният холандец, финландец, италианец, испанец, чех, румънец, поляк, французин, англичанин и т.н. може да си купи много по-големи количества от тези стоки.

Макар и не най-ниски, цените на месото, рибата и зърнените храни у нас са по-малки в сравнение със средното за ЕС. Най-евтиният хляб в ЕС се продава в Румъния, сочат данните на Евростат. В северната ни съседка са и най-евтините плодове и зеленчуци - цените им са 49% от средните за общността. В България те са 66% от средното.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: алкохолцигариЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да много са ефтини, един работник-pоб, работи за една кутията цигари на ден!*** глопацитe са си глопaци, щом ви върват по гайдата и пушат!
28
14
 
28
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Всички мъже с кореми като в 7 месец,,,И интересното е как вървят наперено ...И колко са смешни по Европа като тръгнат,мислят си ме са много здрави и красиви а отстрани им се подсмиват....Но на тях им хубаво...
27
4
 
4
 
! Отговори
Trump преди 7 години
Глад а мажоритарен вот оправя нещата само не се плюите ***...
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300лв .ср. Пенсия-150лв. За цигари,50лв пиене,100храна-друго всичко ни е скъпо-ток, парно,храна,горива и т.н.!
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз за това не живея в Булгария щото не пия и не пуша
24
9
 
17
 
! Отговори
бъба преди 7 години
Поредната фалшива новина!!!!!Помислете първо,ПОВЯРВАЙТЕ МИ!!!!!!!
23
8
 
29
 
! Отговори
Эоро преди 7 години
Най гладнити в цяла европа това са Българите кви цигари кви 5 лева.
22
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не бяха санкциите на Русия, месото вече щеше да е 20 лв. килото.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Po-evtino e v BG,no kachestvoto e pod vsqkakva kritika.Po-dobre da se hranim sus skupi produkti,no kachestveni otkolkoto evtini s minimalno spazvane na standartite.Tova ima ogromno znachenie v dulgosrochen plan za choveshkoto tqlo.V Bulgariq tova kum momenta e nepostijimo,koeto e vsledstvie na dulgogodishna letargiq na naroda i ogromnata naglost na Chervenite partiici.Dano Gospod bude s nas i decata ni v tazi tejka obstanovka v Bulgariq.Izvinqvam se,no Kirilicata ne mi raboti.
20
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бьлгария е WC
19
5
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонимен.а вие учете български да ви е ясно
18
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пияници това са булгарите може да не яде ама пьрцуца ще има в тубите
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средна заплата в България - ~20% от тази в ЕСДреме ми, че цигарите били на цена 50% от средните в ЕС.
16
4
 
39
 
! Отговори
Баба Кута преди 7 години
Да,истина е. Ядем най-евтините ***,с които ни е залят пазара: Прокиши от Европа, отрови от Турция, ГМО-та от Америките, и пр.За това е некачестван и м*атрияла.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете тва на бат фи Бойко
14
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯЩо говориш глупости не ми е ясно?
13
2
 
37
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
С най-ниски доходи сме,но ако питате хан Тикван,със сигурност ще ви убеди в обратното.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтините цигари и евтиният алкохол са пълен ***, а скъпите са по-скъпи, отколкото в чужбина. От опит го знам.Това, че от Евростат са сравнили цените на някакви евтини *** нищо не значи.
11
8
 
27
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
най евтино е бг като се прибирам в българия всякагодишна отпуска чуствам си че съм рая моята родина е красива и много евтина за бг които работещи в чужбина бг които работят в бг немогат да си позволят за закуска с краве масло живеят мизерно и ми се плаче като видя понати роднини как се хранят проклинам всички партии които ги имаме и тези медии които ни лъжат ежедневно със статиите си в бг е най скъпо и най ниски заплати и се краде от партиите най много
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 16Да не би да съм изългал някъде? Дай му на българина 5 литра ракия и му гледай сеира.