Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм

Мерките на Тръмп срещу бежанците не са невиждани, каза експремиерът
215
Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм
Снимка: bTV

Според бившия министър-председател Иван Костов политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа.

В същото време той е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси.

Причината? „Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!”, заяви той пред bTV.

Той се обърна към прокуратурата: „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като "груба руска манипулация".

Той коментира, че привържениците на „путиновото влияние” трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като „Бургас – Александропулис”, „Южен поток” и „Белене”.

"Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат", смята Костов.

По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: "Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали".

"Тези атаки на либералите срещу Тръмп в момента са спекулативни", отбеляза бившият премиер.

"Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място", посочи Костов.

Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроспектиците в ЕС.

Бившият премиер се оплака, че след 23 години очерняне, вече никой не иска да чуе съветите му.

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората", посочи Иван Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя що не е в раиран костюм опа забравих той направи съдебната система такава, куче влачи диря няма. Ако народа иска социализъм и затворени граници тоя няма думата да си стои на бунището на историята.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледай се учи от Чичо си Донълд!
2
16
 
24
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Вярваме ти г-н другарю Костов. След като уреди и правнуците си, ти знаеш най-добре.
1
6
 
11
 
! Отговори
сб преди 7 години
Двамата преди мен не казаха НИЩО!