SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?

Азбуката ни – официална за ЕС, но не и за мобилните оператори
31 яну 2017 09:21,
125
SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?
Снимка: Reuters, архив

Кратките съобщения (SMS) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български с кирилица в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви.

За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален SMS със 160 символа им удържали пари колкото за три, пише "Монитор".

"Десет години след признаването на българския език за официален език в европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българска компания ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти когато използваме кирилица вместо латиница." Това написа Росен Златаров във Facebook.

Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница. Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната - българския, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака.

На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки SMS-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.
 
Диферинцираното таксуване, както и размерът на SMS-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители.

Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите днес ще плащат и данък кирилица, утре данък въздух, данък слънце и.т.н...Мафията в България работи с държавни ръкавици затова така смело и уверено рекетира населението !Казвам население, защото ако беше народ, до сега мафиотските му.цу.ни щяхя дя бъдат смач.кани а държавните корупционери обесени покрай пътищата.
33
10
 
5
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Да, за съжаление неразбирането на естествтото на даден проблем, се тълкува, като дискриминация. Голяма излагация. Кой се напъва в наши дни да използва смс-и, е друга тема. При наличието на толкова приложения за комуникация.
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това изобщо не е въпрос на дискриминация. Всяка буква от латинската азбука се събира в един байт. А буквите от кирилицата и другите азбуки се събират в 2 или 4 байта. Това прави съобщенията тройно по-дълги.(интервалите продължават да са по 1 байт и това променя съотношението). SMSите си остават най-сигурния начин за съобщения поради две причини-поддържат се от самия оператор и се доставят от него и не изискват интернет връзка. Обикновенно пристигат за секунди, а VIber и Skype на телефон се бавят
31
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До mmmТози проблем го е имало винаги. И е проблем на стандарта на СМС-ите.В зората на комуникациите, СМС-а беше ограничен до 140 байта - Това са 160 символа на специален 7 битов енкодинг, стандартизиран специално за GSM мрежата. (160*7 / 8 = 140 байта)Кирилицата използва 16 битовия UCS 2, което са (140*8 /16 = 70 символа)Така е било откакто съществуват Джи Ес Ем-и, няма нищо ново, освен, че някоя *** се е почуствала прецакана.
30
3
 
10
 
! Отговори
Технология преди 7 години
Това е заради начина на кодиране на буквите. Този проблем го имат и всички останали потребители в държавите, където имат специални символи, различни от латиницата - например Турция, Чехия, Словакия и т.н.Не са виновни операторите.
29
1
 
5
 
! Отговори
Аиб Оих преди 7 години
Това е така откакто има смс-и, става дума за 20 години. Кодирането на кирилицата ползва повече данни, това е технологията (няма общо с мобилните оператори), никъде в договора ти не пише, че можеш да пращаш по 160 символа на СМС. Пише, че можеш да пратиш СМС за определена сума.
28
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 7 години
СМС - услуга от една отдавна отминала технологична ера. Реално погледнато представлява предаване на текстови данни, "удобно" таксувани от операторите. Дали са 160 символа или 70 не е от значение - количеството информация е далеч под 1 килобайт.През 2017-та година, където операторите се надпреварват кой повече гигабайта безплатно ще даде на потребителите е направо ПЛАЧЕВНО и неморално да се таксува 1/5 от килобайта.Дали да изпозвате СМС или някаква друга алтернатива е въпрос на личен избор.
27
4
 
16
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
До доц. д-р чоко боковТова мен като потребител не ме интересува. За мен 160 знака са си едно съобщение. Те ако искат вътрешно да си ги делят на 100 ако искат. След като го няма в ОУ на договора, може да се стигне и до съд и една такава практика да им излезе по-скъпо от самото съобщение и дори от общата цена на договора.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sms - ите се използват с цел разни приложения да изпращат автоматично sms и така създателите им да трупат пари заради това, че от магазина на Андроид не се преглеждат предварително приложенията и не се махат тези които изпращат sms при натискането на определен бутонПарите от sms немогат да ес възстановят от Гугъл защото не минават през магазина и мобилните оператори и те не ги възстановяват и sms е средство за трупане на пари от нищото
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КвесторНаду ли се леко ? Аз се занимавам с компютри от 27 години и не се бях замислял за това изобщо. Не е и моя работа да се замислям, трябваше да ме предупредят. За това им плащам. Но операторите хитруват на дребно и от там им идва дохода. Мислиш ли, че децата осъзнават, че е по-скъпо на кирилица? Така, че се скрий моля те...
24
12
 
4
 
! Отговори
bobi преди 7 години
кой изобщо пише смс-и тия дни? пак се драматизира излишно. Изрично на сайта поне на единия оператор е обяснено колко символа съдържа едно съобщение на кирилица и колко на латиница..
23
15
 
5
 
! Отговори
Квестор преди 7 години
Аман от нискоинтелигентни и нагли "потребители".
22
7
 
13
 
! Отговори
И ваща мама също преди 7 години
България вън от Еврогейския римлянофилски и ислямофилски съюз !
21
9
 
3
 
! Отговори
Antiradev преди 7 години
До 1984 "по ник-а ти личи" ... защо не използваме българска граматика? С промит мозък си ти , а от потребителското ми име личи че не съм русофил като 82% от ,вярното на ссср, продажно българско население. Хайде сега на летището да помахаш на спартанчето на слугата на москва!
20
10
 
14
 
! Отговори
mmm преди 7 години
Струва ми се че този проблем се появи от около 2 месеца. Много се изненадах, когато започнах да получавам накъсани съобщения, с общ брой на символите равен на предходни, които преди съм получавала цели. Мисля, че Симеон не е прав. За крайния потребител една буква на кирилица си е един символ. Това е проблем със софтуера на моб. оператори, който преди съм сигурна, че го нямаше. И в договорите също нищо не пише по този въпрос. Не е дискриминация, но е поредната мушенгия!
19
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
sms-ът умря и вече е неизползваем.
18
5
 
19
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 7 години
пишете и коментирате глупости. ползвам нокиа 3310, която нито може да пише, нито да разчита получени съобщения на кирилица. ползвам и нокиа 1208, която разчита и пише, но лимитът от 160 символа на латиница е редуциран повече от два пъти, като апаратът дава индикация, че втори есемес се започва. това е заради бинарното кодиране на символите, т.е. двоичния код в математиката. неграмотността ви води да съмнения в дискриминация, където такава не е налице.
17
2
 
33
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Технически погледнато кирилицата е по-голяма като данни. Никой обаче не предупреждава по никакъв начин за това и аз го чувам за първи път. Много подло.
16
1
 
17
 
! Отговори
No comment преди 7 години
Диферинцираното таксуване, както и размерът на SMS-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители.
15
9
 
19
 
! Отговори
позор преди 7 години
Тази ***.щ.и.н.а само доказва че сме чужденци в собствената си държава.....

Спонсорирани публикации