Всеки трети българин никога не е използвал интернет

Страната ни е на дъното в ЕС по достъп на домакинствата до мрежата
Обновена: 31 яну 2017 21:15 | 31 яну 2017 21:09, Красимир Ангелов
19
Всеки трети българин никога не е използвал интернет
Снимка: Reuters

През 2016 година 33% от българите никога не са използвали интернет, сочи проучване на Евростат. Според данните 49% от българите използват световната мрежа всеки ден или почти всеки ден.

Европейската статистика сочи, че България е страната, в която най-много хора никога не са влизали в интернет. Сходни са нивата в Румъния (30%) и Гърция (28%). На обратния полюс са Дания и Люксембург. Там едва 2% от населението никога не са използвали информационната мрежа. Средно в ЕС 14% от гражданите не са ползвали интернет в своя живот.

Данните на Евростат показват още, че домакинствата в Люксембург и Холандия са на челно място по отношение на достъп до интернет – 97%. В Дания и Швеция този процент е 94 на сто, във Великобритания – 93%, а в Германия и Финландия – 92%.

В същото време до интернет достъп имат 64% от домакинствата в България и 69% в Гърция. Следват Румъния и Литва със 72 на сто. През 2016 година с достъп до интернет са 85% от домакинствата в ЕС.

От Евростат отбелязват значително увеличение на домакинствата с достъп до интернет в периода 2010 – 2016 година в България и Румъния (с по 30% пункта), но очевидно това не е достатъчно, за да бъдат постигнати средните нива в общността, допълват от статистическата служба. Ръст с по около 20 пункта записват още и Испания, Гърция, Унгария, Чехия и Хърватия.

Според статистиката 82% от европейците са използвали интернет поне веднъж в последните три месеца. 79% от тях са редовни потребители – поне веднъж седмично от дома си или работното си място. Най-често в интернет влизат гражданите на Люксембург (93% от тях са всеки ден или почти всеки ден в мрежата), датчаните (89%) и британците (88%). Последните места заемат румънците (42%) и българите (49%).

Възрастта е от ключово значение в тази статистика – 96% от европейците, които са в мрежата всеки ден, или почти всеки ден, са на възраст между 16 и 24 години. За сравнение същото се отнася до 57% хората във възрастовата група 55-74 години. Високообразованите европейци влизат по-често в интернет, сочи още статистиката.

70% от европейците четат новини онлайн и няма големи разлики спрямо възрастовите групи. По отношение на ползването на социалните мрежи обаче лидери са европейците от възрастовата група между 16 и 24 години.

Още икономически новини от България и света четете в Investor.bg


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 1 година
Имайте го предвид при аргумантиране с някакви интернет анкети и проучвания.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Malko internet, MNOGO RABOTESHTI I BEDNI. MODELA NA Be Se Pe.NEPROMENEN OT 1989godina.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, много странно. Нали бяхме на едно от първите места по притежание на смартфони и лаптопи? Сега пък тази статистика ни връща в каменния век. Ето защо защо и мисленето на българите е на ниво 50-60-тте години на миналия век.
7
0
 
11
 
! Отговори
Последна дупка преди 1 година
На 2-то милиона пенсионери много им е претрябвал интернет. Не броят и 2,5 милиона млади хора в чужбина и то останаха само 2 милиона трудоспособни и ученици. Значи изчисленията са верни.
6
2
 
20
 
! Отговори
Бакарди преди 1 година
Всеки трети българин или всеки трети български гражданин?! Че има сериозна разлика...
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 1

Всичките са пенсионери или привърженици на БКП-БСП . За сметка на това обаче всеки втори българин вари ракия и яде домашна сланинка . Капиш другарю червен веселяк .
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната ни копае дъното докато стигне ядрото на земята.
3
2
 
9
 
! Отговори
corbaciganyuv преди 1 година
А колко ползват дезодорант и ***?
2
1
 
9
 
! Отговори
anon преди 1 година
но пъ тези които го ползват нета го ползват за 3ма така че... всичко е наред...
1
9
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ще те поправя- затова на два пъти гласуват за ББ и ГРОБ.