Цената на един глас с машина по селата – две минимални пенсии

Машините да са в големите градове, препоръчва експерт
2 фев 2017 10:06,
17
Цената на един глас с машина по селата – две минимални пенсии
Снимка: кадър, Bloomberg TV Bulgaria

Машинното гласуване е една сравнително скъпа инвестиция. Изчисленията показват, че в някои малки населени места цената на един глас може да достигне два пъти по-висока стойност от минималната пенсия за страната. Това коментира Стоил Стоилов от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всички 500 машини, които бяха използвани в изборния процес, бяха насочени в сравнително големи изборни секции.

Още по темата
"В едно и също училище в Бургас в 4 изборни секции с над 500 избиратели е имало 4 машини. В едната секция е постигнат резултат на машинно гласуване 255 машинни гласа от общо 352 гласували, а в секция номер 4 - 13 гласа от общо 316  гласували. Зад всяка една машина - инвестиция за 1860 лв., трябва да стои съответния мотивиран човешки фактор и разяснителна кампания, за да може този ресурс да бъде оптимално използван", сподели той.

Средният брой избиратели, които са гласували с машина, е 32% или средно 106 човека, посочи още Стоилов. "При такава интензивност на употреба на този ресурс цената на един глас е 17,41 лв.", подчерта той.

Според него разширяването и използване на повече машини при гласуването трябва да бъде концентрирано в големите избирателни секции, предимно в големите градове и това да бъде разяснено с една ефективна и мотивираща кампания както към гласоподавателите, така и към секционните избирателни комисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В коя демократична държава се гласува навсякъде и с машини?Или другари нека си разделим едни милиони за тия машинки.Някой може ли да ми каже кво правим ако вечерта след края на изборния ден въпросната машина рече, гласуваха минус 3 гласа. Как се жали този резултат?
12
0
 
3
 
! Отговори
Bo преди 7 години
В продажните медии не се дефинира разликата нарочно за да са всички против.Масово и нарочно се оплита машинното с електронно.Нарочно.Електронното е пълна перверзия.Никой по никакъв начин няма да гарантира кой глас откъде идва.Необходимо е физическо явяване.Да седиш на дивана и да ми гласуваш..простотия.Амми на дивана ако има 900 души?..Машинното е това и то не е електронно..отиваш,избираш,разписка и гласа се зачита.Майстори са на демагогията,и този с референдума и политиците.
11
0
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Машинното гласуване и електронното гласуване са две различни неща !? Референдума беше за електронно !!! Пак има прецакани !!! Р Б да плащат не народа !!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До прецедател СИКнали трябва да им докараш освен ЕГН-то също и подписа,бе.
9
1
 
6
 
! Отговори
Bo преди 7 години
Хахах..е сега им се такова маааата на политиците,ще се изредят да реват как нямало нужда от машините,..и айде по селата пак да минава номера...малиииии и гадотия..не бюлетини и машини,само машини да има.. дандания не ами зор...всекаквата тъмна и сричаща *** влачи смарт телефони и е достатъчно смарт да борави с тях,да тегли пари от банкомат а сега се замислихте че нямало да се справят.Демагогияяяя и мръсотияяя на 10 та степен.Па като не разбираш български,как разбра баш за кой да гласуваш?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако питат мен - САМО С МАШИНА !!!!!!!!!!!!!! и само с образование поне 8-ми клас ! и така ще отпаднат всички неграмотни роми,всички гурчеещи се,които не знаят б-ски, всички баби с деменция. и ще настане такъв живот,че само си викам ДАНО !!!!!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Всякакви експерти ще се изредят да говорят сега и то експерти на заплата.Стига сте ревали колко щяло да струва,колкото- толкова.А като ходим да гласуваме и има 15 човека комисии и още 15 човека застъпници на секция ,тези пари за надници КОЙ ги плаща и те по-малко ли са от машините които се купуват само веднъж а???????
6
4
 
2
 
! Отговори
голямата дандания! преди 7 години
Браво за ВАС! Трудността при гласуване с въпросните машини е равна на трудността да се изтегли номер за услуга в данъчните служби и в банките, ама за там никой не реве и не ни убеждава колко скъпо струвало номерчето.Те нека да не въведат машини във всички секции, пък тогава ще има касиране на незаконни избори и избори до дупка!
5
2
 
1
 
! Отговори
въпросче преди 7 години
сега да попитам, ще наруши ли ВЛАСТТА за пореден път собствения си закон? Свикнали сме да гледаме това, че законите у БГса девалвирани от самите правораздаватели и блюстители на реда, но все натякват на мат'ряла да ги спазва стриктно.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинното гласуване е добра алтернатива, но то трябва да гони резултати в дългосрочен план. С подобна крайна мярка, непосредствено преди изборите, очевидно се цели създаване на хаос и напрежение в провеждането им, налагане на финансов натиск и т.н., със съответните цели в тази посока. Мирише яко на корупция решението на ВАС от вчера.
3
2
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
*** простащината пари за пенсионери, образование и здравеопазване няма но за глупостите на изкуфелия Трифонов има регистрирайте си партия щом ти стиска бе дългоуч да те видим колко струваш
2
2
 
7
 
! Отговори
Storm преди 7 години
Е тая машина да не я изхвърлят после?Нали ще се ползва и за напред.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъвто е закона ще го изпълнявате бе !!*** Балкански трябва да научи какво е закон и че закон не се коментира