Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите

Спорният според него закон бе приет в края на работата на 43-то НС
181
Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президенът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виенето на герберастката хунта е музика на Шуберт за ушите ми. Това означава, че решението му е правилно. Резна им квитанциите, лиши ги от възможността да крадат Дзверски от и без това обруленият български народ. Не плачети, а се оплачети на Арменския поп, може да ви върже. Му-ха-ха!!!!!
38
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев , въвеждай дикататура и национализирай заграбенопто , избий новозабегателите и ще векуваш !!!
37
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтин PR на Генерала !
36
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАЗИ ГОДИНА ЗА ДЕНЯ НА БЛАГОДАРНОСТА ЩЕ КОЛЯТ РУСКА ПТИЦА
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и янукович много се дръвчеше после едвам избяга
34
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е турчин! Оставка, чехльo!
33
15
 
8
 
! Отговори
.... преди 7 години
И сега някои може ли да ми обясни как така почнахме да гласуваме отново за ЧЕРВЕНИТЕ ?Нито един европеец не ходи да работи в Москва ...
32
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПЪЛНО Е С ЧЕРВЕНИ РУСКИ ***. ПУТИН БЪРЗА, НАПРОЛЕТ ЩЕ ИЗГОНЯТ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ОТ ЕВРОПА
31
21
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 7 години
ИМПИЧМЪНТА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
30
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, ТОВА ЗНАЧЕЛО ДА ИМА ПРЕЗИДЕНТ.
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГГЕРБ-ерастите реват,това е изключително добре!
28
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не оставите човека на мира?? Дайте му поне една възможност, преди да грачите срещу него! Наистина ли тези които го критикувате така агресивно, искате Цецка за президент??? Или оная предната плазмодия??Какъв мнителен, глупав народ!! Затова е на този хал. Обичате да сте роби. Като излезе някой кадърен, искат да го смачкат. Приеми в историята много. Ще кажеш че ви е страх някой да се бори за интересите ВИ. Какъв ви е проблема? Свикнахте да сте последните по всичко, и май така сте си по добре
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До ЗападналоевропеецРумънците избраха германец за президент и сега не са доволни.
26
2
 
2
 
! Отговори
H преди 7 години
За който е психично здрав, разбира се - това са много повечето!Обаждайте се на 112 и казвайте: "Прочетох, че броят на психично болните бил съмнително и нереално огромен, да не би да се правят измами, например с двойници? ПСИХИЧНО ЗДРАВ/А СЪМ!"
25
14
 
11
 
! Отговори
До Западналоевропеец преди 7 години
Ами по времето на тройната коалиция, бяхме преди румънците, седем години Батце и сега им дишаме прахта по всички показатели.
24
8
 
22
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 7 години
Съветвам хората да не купуват билети от Лотарията . Има решение на последната среща на ГЕРБ да не се пускат билети с печалба , за да се съберат пари за купуване на Изборите . Послушайте ме и си пробвайте късмета след Изборите .
23
8
 
7
 
! Отговори
skunka преди 7 години
какво ще остане бе, комунист.май имаш краткотрайна избирателна памет....
22
23
 
7
 
! Отговори
депутат преди 7 години
Генерале, на твоето "вето" остават 100 дни !
21
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май гепачката на гробарите секна. Борис-off вие на умрело, кинти не може да се отклоняват/усвояват повече. Не плачети гробари, и по-лошо ще става. Кранчетата се затварят, пресъхват паричните ручейчета. Все ще остане нещо за хората.
20
12
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Дано да е като Ердоган. Дано.