Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите

Спорният според него закон бе приет в края на работата на 43-то НС
181
Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президенът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако не реват?
58
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев , ако Иво Инджев, Евгени Михайлов и Александър Йорданов ревът срещу теб , запомни , осначава , че си прав !!!
57
3
 
35
 
! Отговори
българина преди 7 години
Можете ли да го сравните с предния предател, или петър стоянов кой искаше да сменя кирилицата с латиница ...
56
1
 
33
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
БРАВО,ТОВА СЕ КАЗВА ХАРАКТЕР,КАКВИ КОНЦЕСИИ,ТОВА Е НОВОТО РАЗГРАБВАНЕ НА СТРАНАТА НИ ОТ МУТРИТЕ.ДОЛУ КОЛОНИЯЛНАТА ПОЛИТИКА,НИЕ НЕ СМЕ РОБИ,НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ И СИ ИСКАМЕ БЪЛГАРИЯ ЗА НАША РОДИНА, А НЕ НА БОГАТИТЕ .
55
2
 
29
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Браво на президента!!!Все някой трябва да озъпти тия самозабравили се лапачи... То не беше БСП,то не беше СДС че и НДСВ и ГЕРБ.Все от един дол дренки-на маймуни ни направиха....
54
2
 
30
 
! Отговори
ПЛАМЕН преди 7 години
Браво! Добре започвате г-н Президент! Онова *** от Банкя и шаиката му се потрудиха преди да си тръгнат да си изпълнят задълженията към западните обирджии.Цялото правителство работеше срещу народа-24 милиарда заем изтеглен от Боко и вие пак гласуваите за него за да ни затрие до крак.ЧАКАМ МОНИКА МАКОВЕЙ.Продължете и като разсекретите стенограмата от срещата при Плевнелиев за банка КТБ
53
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПрезидента на филипините се спомина
52
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДА СИ НАПРАВИ. НАТО ЩЕ ИЗБИЕ НЕГОВАТА ТЕРОРИСТИЧНА СИЛОВА СТРУКТУРА А ТОЙ ЩЕ ОТИДЕ ПРИ ДРУГИТЕ СЪВЕТСКИ ДИКТАТОРИ
51
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколкото платени трола дали ще седят с другаря в Хага от състрадание?
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колкото повече герберастите оплювате новия президент на България Румен Радев толкова повече ме насъсквате на изборите през март 2017 да гласувам против българоубийците от гроб опс герб така ще троловете на герб постигнаха обратен ефект..Че ти досега за кой гласува?
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев , не можеш да направиш преврат , защото нито полицията е полиция , нито армията -армия , постепенно си направи силова структура
48
8
 
4
 
! Отговори
.... преди 7 години
Аа и маймуни нали знаете че пак ще бъдат с ДПС Вие велики българи :) САМО ОРЕШАРСКИ !!!! УСИРАХА НИ 50 ГОДИНИ но май още толкова трябва. Този път е по-добре ще бъде Нинова.Успех на тези които ще останат в България ...
47
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Радев , бавно и методично си изгради силова структура , хвърляй прах в очите на евроатланцитите"И ПОСЛЕ НЕГОВАТА СИЛОВА СТРУКТУРА КАКВО ЩЕ НАПРАВИ? ЩЕ МУ ОСИГУРИ МЯСТО ПРИ КАДАФИ ИЛИ ПРИ САДАМ?
46
3
 
19
 
! Отговори
Оле преди 7 години
Най-после нещо добро за България. Дано спре ограбването на държавата ни !
45
17
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 7 години
Тази година путинчето ще отиде при Путин и там ще остане.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев , бавно и методично си изгради силова структура , хвърляй прах в очите на евроатланцитите , в един момент им бии шута , не се старай да се харесаш на нокой .....направи така че да си ти
43
9
 
1
 
! Отговори
.... преди 7 години
До ТемидаКазват ,че даже е нямало отвличания при тяхното време (защото е нямало телевизия) , А че сме се нареждали до НИГЕРИЯ ...
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Радев , въвеждай дикататура"като уго чавес ли?
41
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Мда, не дава да има европейски и американски компании, само руски трябвало. И щели да плащат с рубли вместо с пари.
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ отиде на бунището на историята, Цецо бадева хвърля пари за ***.