Казусът с граничаря с призовката: Сплашване или недоразумение?

Според бащата на Михаил Цонков това е сигнал към всички работещи граничари
10 фев 2017 15:40,
104
Казусът с граничаря с призовката: Сплашване или недоразумение?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Годината е 2008, месецът е април. Турска гемия е прихваната в наши териториални води да лови калкан. Рибарите не се подчиняват на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

Още по темата

Граничарите се прехвърлят на борда на гемията, където срещат отпор от страна на турските рибари.  След последвала схватка единият от бракониерите е прострелян от автоматичното оръжие на Михаил Цонков.

При последвалия процес българският граничен полицай е оправдан на две инстанции и делото срещу него е прекратено. Прокуратурата е преценила, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му, защото те са действали в изпълнение на служебните си задължения. Девет години по-късно Цонков получава призовка от турски наказателен съд.

"Призовката е от турския наказателен съд в гр. Къркларели призовават ме мене и тримата ми колеги като обвиняеми по дело, което е приключило в България преди 7 или 8 години с оправдателна присъда и сега това дело се връща отново от чужда страна", посочи Михаил Цонков. 

Днес призовки получиха и неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Досега те са били свидетели по делото, сега са обвиняеми.

"Не знам шокиран ли съм, не знам какво да кажа", сподели Живко Петров. Той и Николай Костов, другият обвиняем се надяват на подкрепа от държавата.

"Ние сме си свършили работата перфектно. Нямам никакви угризения, така че се надявам всичко да мине както трябва", обясни пред Bulgaria ON AIR Николай Костов. 

Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и екстрадиция на обвиняемия.

Бащата на Михаил Пенчо Цонков има свое обяснение за получената призовка.

"Това е един вид леко предупреждение на всички, които изпълняват задълженията по охрана на българската граница, какво може да се случи, ако се опитат да спрат и да си изпълнят задълженията да спрат бежанците", обясни бащата на Михаил Пенчо Цонков.

На 21 март, когато бъде връчен обвинителния акт ще стане ясно какво е точно обвинението срещу ексграничния полицай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
54
 
! Отговори
do 61 преди 7 години
в български териториални води българските гранични полицаи имат всякакви права...турската лодка да не ти е плаващо посолство с имунитет:))))
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименщо не идеш в турски води да бракониерстваш калкан и да философстваш мятайки канджи по тях имат ли право да се качват на шлюпката ти, вместо да те отстрелят отдалече, после жена ти ще ги търси в съда за издръжка, евентуално.
44
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че Рапона изяде шута и не в на власт щото щеше да им закара момчето веднага!
43
0
 
27
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Канджа- кука; още по-опасно и явен СМЪРТЕН замисъл на нарушителя: да ги закачи, издави...По чудо са се спасили бълг. граничари! Наиситна са били за награждаване; но не е късно и сега: граничните войски се нуждаят от ВИСОКА МОРАЛНА ОЦЕНКА (поне!) а и парична награда, (която е несъизмерима с риска , смелостта, самообладанието им), но поне е ЗНАК на БЛАГОДАРНОСТ от наша страна, че техните усилия да пазят границите на РБългария се виждат и оценяват!
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я Надка да се поразмърда малко на шезлонга и да види какви са тия лимонадени призовки с канджи, после да даде интервю, ние ще четем между редовете какво са си наумили шейтаните пак
41
5
 
42
 
! Отговори
Е преди 7 години
Това е поредната провокация от тази отвратителна азиатска държава. Тези момчета трябва да бъдат наградени за това, че са си изпълнили задълженията и са защотили териториалните води на РБ. Направо е безумно, че МВнР не излиза с позиция относно тези провокации. Ако опитат да ги екстрадират трябва да ги защитим!
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е хванал турската е спасил Българската гемия за калкан
39
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
/Браво с такъв хъс да ловят и руските кораби с контрабандна стока, и тия които цапат черноморието. С калкан ще го преживее ме
38
2
 
15
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Така е, но Вие МИСЛИТЕ... Всеки трябва да се постави на мястото на защищаващият границите на РБългария и да мисли, да различава хибридната война, която иска да ни направи НЕРАЗСЪЖДАВАЩИ...
37
5
 
15
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
Глупости,глупости,глупости,глу-пос-ти...Поредната ялова тема за ровене...Продължавайте да им се връзвате на ме-дий-те...те чудесно ви яхат!
36
5
 
18
 
! Отговори
съдът им да....!!! преди 7 години
изобщо не сме притеснени от смешните турски предупреждения на в'ъшливия им дъд..ама какво можело да се случи...я да видим какво ще се случи, че не разбрахме ??????да го д'ухат
35
1
 
9
 
! Отговори
рибар преди 7 години
До ПроцесътКанджата е кука , не е нож .
34
5
 
37
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. ....В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ТОЗИ ГРАНИЧАР ЩЯХА ДА ГО НАГРАДЯТ С ОРДЕН И ГРАМОТА НАЙ МАЛКО....НИКАКВО ЕКСТРАДИРАНЕ....И ВЪНШНО ДА НЕ СЕ ОСЛУШВА А ДА ВРЪЧИ ПРОТЕСТНА НОТА НА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО
33
2
 
20
 
! Отговори
Процесът преди 7 години
е приключил преди 8 години:1.Граничарите са получилинареждане да заловят нарушителите.2.Граничарите се качват след сигнализации на бягащат гемия, но турците се нахвърлят с канджи( така е описано днес в Стандарт или Дневник- вероятно ножове като мачете)3. Тогава бълг.граничар изважда пистолета, рибарят с канджата се хвърля отгоре му, падат в мрежите, заплитат се и се произвежда изстрел: по случайност необратимо прострелян се оказва нападателят с канджата( а можеше да бъде и пазещият бълг.граници.
32
2
 
33
 
! Отговори
poli преди 7 години
Никъде да не ходят! Да си стоят в България. Делото е приключило тук и няма да ги екстрадират.Да не правят грешката да отидат там, защото няма да има връщане.
31
3
 
25
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
и Външно отново се ослушва, МВР дреме а е неин служител, Президента да покаже и той че го има, граничар е не е военнен но поне той да не ги дели като ББ.
30
3
 
21
 
! Отговори
tony malinov преди 7 години
Турците, от повече от година са в икономически, финансов и държавен колапс. Започват да жънат бурите, които посяха. Все още техният великан Ердоган не е сънувал кошмари. Имат една икона Ататюрк. Изтребил е много българи. За тях е дошъл Страшния Съд. Щур купон и без милост за подобни изчадия. Зъб за зъб и око за око. Тони Малинов от София stoykom***yahoo
29
3
 
25
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Турция казва на вилаета си не си пазете границата, пък да не вземете да стреляте. Затваряне на турската граница завинаги и стена като между израел и палестина
28
4
 
26
 
! Отговори
www преди 7 години
Няма никакво основание за екстрадиране, ако инцидентът е станал в български териториални води. Дори и да има неправомерна употреба на оръжие и последвала от това смърт, то само и единствено български съд решава кое и как. Нататък тълкуванието е само и единствено: сплашване на хората от граничните патрули.Съвсем друго положение е, ако някой има някакви претенции, че инцидентът е на чужда територия (въоръжена агресия) или в неутрални води (пиратство). Само тогава може да се иска екстрадиране!
27
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да направят на момчетата. Това е провокация. Български граничари, макар че мнозина от нас не можем да ви съдействаме пряко, искаме да знаете, че цяла България стои зад вас и няма да дадем косъм да падне от главата ви! А ако все пак се намери човек на държавна служба, който да съдейства на турските власти с каквото и да било срещу вас...съветваме го да не опитва! София е добре озеленена и има дървета с подходящи клони ;)