КЕВР иска "Булгаргаз" да търси резерви срещу скока на газа

Ще глобят ли "Топлофикация" за авариите, става ясно след проверка
16 фев 2017 14:10,
12
КЕВР иска "Булгаргаз" да търси резерви срещу скока на газа
Снимка: архив, БулФото

"Булгаргаз" да потърси вътрешни резерви и да не подава искане за толкова рязко повишаване на цената на природния газ. Това призова председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

"Това, което от компанията са направили като предварителна прогноза, много ме тревожи и моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване и структуриране на техните разходи, в официалното предложение този процент да е по-нисък", каза той.

На 10 февруари газовата компания внесе своята прогноза за цената на газа за второто тримесечие - с 32,44% по-висока. Офицалното искане до енергийния регулатор ще бъде внесено на 10 март.

Иван Иванов посочи, че цената на природния газ е много чувствителна тема, тъй като е компонент от цената на топлоенергията и на електроенергията, произведена по комбиниран способ, а газът е важен енергоносител и за индустрията.

От "Булгаргаз" искаха по-сериозно увеличение на цената на газа и от 1 януари 2017 година (с 13,5%), но и тогава от КЕВР не се съобразиха с това предложение и суровината поскъпна с 4,6 на сто. Тогава от регулатора обясниха, че в дружеството има надвзет приход от 40 млн. лева, натрупан в резултат на решенията на Комисията за цената на газа през 2016 година и тези средства бяха използвани като буфер в началото на отоплителния сезон.

Сега от "Булгаргаз" посочват в своята прогноза, че очакват по-висока доставна цена на природния газ от "Газпром Експорт", а и съобразяват своето искане с курса на щатския долар спрямо лева.

Иванов коментира и темата за проверката на Топлофикация - София. Експерти на регулатора проверяват дружеството по документи и на място. Събират се всички сведения, свързани със серията от аварии на дружеството в началото на месеца. За санкции и отнемани на лицензи може да се говори едва след края на проверката, допълни председателят на КЕВР.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали направихте интерконектори а и опитахте и с виртуална търговия на газ? защо не внесете виртуално нещо евтино?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастките крадльовци нямат наяждане.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не е рязко? Нали вече баце подаде и приеха оставката а скоро редовно правителство няма да има!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЕВР са една организирана мафиотска група за защита на монополите и ограбвне на българския народ.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си на ТЕЦ - монопол, сменяш апартамента и слагаш газово защото си чувал че е по- евтино и там монопол, слагаш 3 климатика и си на 3-тият монополист.А КЕВР работа не вършат.
7
0
 
5
 
! Отговори
тцтцтцт язък преди 7 години
ДО НОМЕР 5 Е че какво ти е виновен Газпром ?????????????За 27 години Газпром или Русия разпродадоха българската икономика , някои отрасли унищожиха , други са на изпарения Газпром ли ни принуди да униЩожим селското стопанство - и да внасяме всякакви чужди земеделски продукции Газпром ли пусна западни и американски компании да ни оглозгват Газпром ли произвежда скъп ток , а евтиния го изнасяме
6
6
 
5
 
! Отговори
gfn преди 7 години
Руските швесте.Ри мазни не спират да смучат българския народ, долни *** евраАзийски!! Руската *** е вековен враг на България и народа ни!!
5
5
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 7 години
27 години нито един български политик не си мръдна пръста срещу монопола на Газпром. Затова сме на такова дередже -последни по заплати в Европа.Все чакаме друг да ни оправи а не се заемаме да си изметем къщичката от руски ***.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на долара няма отношение към мантрите на Булгаргаз . Като заплатите се увеличат с 30% тогава да искат увеличение . Тогава сигурно ще искат 60% увеличение . Ако енергетиката е национален приоритет защо държавата не купи тия *** дружества и да вкара нещата в ред , или да ги национализира а шефовете да прати да копаят въглища за 400 лева на месец , и да им плащат с по година закаснение !?
3
2
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ако беха в рубли нещата, щяхме да плащаме стотинки. Ама що ли Газпром не искат
2
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Монополисти. Няма да си намалят разходите, ами народа ще им ги плаща.Трябва и там да влезе прокурор.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма страшно сега ще отстъпят и на лято честито ви увеличение с 20-30%Отработена схема вече години наред!