Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
0
 
0
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ !!! НАЙ МОГЪЩАТА СИЛА СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА НА ЗЕМЯТА !!! РУСИЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА !!! БЪЛГАРИЯ Е РУСИЯ И РУСИЯ Е БЪЛГАРИЯ !!! БОЖЕСТВЕНА СИЛА КОЯТО СЕ БОРИ СЪС САТАНАТА - сащ.
451
1
 
3
 
! Отговори
жуков преди 3 години
До мразя комунизма ЛАПАЙ ДО МАКАРИТЕ
450
6
 
4
 
! Отговори
КОМАРОВСКИ преди 3 години
ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ,КОЯТО СИ Е ЧИСТА КОМУНИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ -ЛЪЖЕ. Българите не искат Русия да ги защитава от когото и да е. Комунистите в България искат Русия да ги пази и подкрепя. Без нея тези русофили-предатели са кръгли нули.Нима можем да искаме сибирската мечка да пази Балканите.Та не видяхме ли какво стана с Грузия ,Крим ,Донбас ... Турция не е заплаха за България дори само защото с нея сме в един и същ военнополитически съюз.Заплаха за България е РУСИЯ а също Сърбия.Запомнете това.
449
3
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 3 години
ДОКАТО ГИ ИМА РУСКИНИТЕ ТУРЦИЯ ВИНАГИ ЩЕ ИСКА ДРУЖБА С РУСИЯ.НАЙ СИЛНАТО АРМИЯ В НАТО ВИНАГИ Е БИЛА ТУРСКАТА.НЯКОИ СИ МИСЛЕХА ЧЕ АГИТЕ НЯМАТ ЯДРЕНО.ВЪВ ДВА ГАРАЖА В ИСТАНБУЛ ЗА ДВА МЕСЕЦА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ОРЪЖИЕТО.МИР В СТРАНАТА .МИР В СВЕТА МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК.
448
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 500 Югославия и Гърция били колкото икономиката на Царство България.

Човече пишеш небивалици,само западните провинции/Словения и Хърватска/ са с по-голями показатели от Царството ни.Този просперитет за където говориш никой не чул за него в чужбина.
447
2
 
1
 
! Отговори
Георги преди 3 години
На дипломатическо ниво нещата се променят бързо, но на общочовешко не. Едва ли вековната вражда между Турция и Русия ще бъде забравена толкова бързо. Отделно и Китайско-руските отношения са антагонистични. Ако не друго, Руснаците им откраднаха Манджурия. Отделно и по комунизма имаше конфликти. Да не говорим, че без пазарите на западната цивилизация Китай е една кръгла нула.
446
5
 
2
 
! Отговори
Не мерси преди 3 години
"биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война"- ами Русия си търси съюзници (НЕ НЯКОЙ ДА ТЪРСИ ДЪРЖАВАТА БЕНЗИНОКОЛОНКА)че в момента няма една приятелска "братска" държава да защитава руските агресори и терористи...ХА.ХА и ЗНАЕМ КОЛКО СТРУВА ВОЕННАТА ПОМОЩ-ремонт на МИГ-вете безплатно,"освобождението"-безплатно, советската окупация тоже безплатна,.....не мерси
445
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Р Е Д А К Ц И Я пък защо се цензурира
444
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен502 да не забравяме и здравата соц *** на тези книги и интервюта През соца ЕДВА ЛИ СИ ГИ виждал в ОРИГИНАЛ -- сам знаеш как лъжат и мажат 4ервените
443
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 502 никой не ти твърди 4е царство България е Идеална страна -- оба4е яко пропускаш факта 4е югославия и гърция взети заедно са колкото БГ като икономика Виж Ромънците са напрет Петрола си казва думата -- в ссср е брутален глад - и тъй като никой не приема рубли Заеми няма да им дадът -а друго нямат изнасят Зърното за да плащат държавните разходи в Резултат Гладомор
442
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буров и Принц Кирил са описали в интервюта и книги състоянието на икономиката ни,на външната ни политика и търговия ,за измисленото партизанско движение ,за министри които по им приляга да са османски онбашии,отколкото европейски министри и за други неприятни неща за тогавашните ни управленци и утопии в които е живяло и живее българското общество.А.Буров предзказва с точност какво ще се случи с комунизма и с българския народ.
441
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ДОБРЕ ДЕ -БУРОВ Е МИНИСТЪР 1931 ГОДИНА АМА НИТО ТОЙ НИТО КИРИЛ СА У4ИЛИ В МОСКВА - БУРОВ Е ВЪЗПИТАНИК НА СОРБОНАТА А КИРИЛ У4И В БГ ВОЕННА АКАДЕМИЯ И В ПРАГА ---
440
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 498 Къде съм казал ,че Буров през 1944г. е бил министър.Казах преди 1944г. .Мисля някъде в началото на 30 г.е бил министър на външните работи.Но както и да е виждам ,че няма смисъл да спорим с хора които не искат да видят истината каква е била ,а защитават лъжефакти,по нищо не се различавате от комунистите.
439
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗНАЕШ ЛИ ЮГОСЛАВИЯ КАК БЕ - СРЪБКИНИТЕ И КОНЕТЕ НИ ОРАЛНО ОБСЛУЖВАХА ЗА ЕДНА КОНСЕРВА ПРЕЗ 1938 ПО ГРАНИЦАТА
438
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен БУРОВ ПРЕЗ 1944 НЕ Е МИНИСТЪР НИТО ЕДИН ДЕН ДАЖЕ Е В НЕ МИСОСТ ДО НЯКЪДЕ -- ДОСТА АНГЛИЙСКИ ТЪРГОВСКИ КОНТАКТИ ИМАШЕ ДА НЕ ДРАЗНИМ НЕМЦИТЕ -- АРЕ ЗАМИНА ОЩЕ ТЕЗА - АБЕ ВЕРНО РУСНАКА Е МНОГО *** В ПРОПАГАНДАТА ....
437
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 495 Ако Атанас Буров /министър преди 1944г.,Принц Кирил и други,са Московски ученици ,тогава и мене са излъгали.Не аз съм ,,слепия",а такива като теб ,които преиначават реалностите и истината .Стига с това все друг да ни е виновен ,а ние сме,, светена водица".
436
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не е част от Европа. Русия е в Азия. Русия никога няма да е част от Европа. Русия е независими. И ще си остане независима. Ако не й се поиска помощ, дори военна, никога няма да я предостави. Или си с Русия или не си. Фурнаджийските лопати за типични за запада.
435
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 391 КАКВО СА ТИ ПИСАЛИ В МОСКОВСКИЯ У4ЕБНИК И КАКВО Е БИЛО СА ДВЕ РАЗЛИ4НИ НЕЩА---
434
11
 
9
 
! Отговори
мразя комунизма преди 3 години
радост за червените тролоове. пак ще има копейки. Дано измрете до крак национални предатели такива, заради такива изрооди като вас се случи атентата в Св. Неделя, точно вие докарахте комунизма в България. Вие обичате русия и мразите България. измрете до крак и вие и вашите роднини
433
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За България е добре народа да е пробългарски настроен,за съжление в болшинството си е чуждопоклоник.