Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
0
 
1
 
! Отговори
Петко войвода преди 2 месеца
Където е стъпил руски ботуш трева не никне. Руснаците са като скакалците откъдето минат след тях глад, престъпления, проституция и наркотици и масови убийства. Дано Бог да пази България от руснаци и комунисти социалисти и копейкаджии. Партии като Възраждане, Бсп, Дс и ИТН са с манталитет на национални предатели, както и техния президент Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип. Няма нито една държава която да е успешна и да има висок стандарт на живота благодарение на крадлива , Рус
449
0
 
1
 
! Отговори
Петко войвода преди 2 месеца
Където е стъпил руски ботуш трева не никне. Руснаците са като скакалците откъдето минат след тях глад, престъпления, проституция и наркотици и масови убийства. Дано Бог да пази България от руснаци и комунисти социалисти и копейкаджии. Партии като Възраждане, Бсп, Дс и ИТН са с манталитет на национални предатели, както и техния президент Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип.
448
0
 
1
 
! Отговори
Петко войвода преди 2 месеца
Как може да има българи които да искат пак Русия да ни краде националния бюджет. В България има регистрирани над 54 хиляди руски фирми и те заедно с комунистическата олигархия са се впили в снагата на родината ни и смучат ли смучат. Няма нито една държава която пак да поиска Русия да я окупира, защото са и сърбали попарата. Големия немски политик Ханс Дитрих Геншер е казъл. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят. А старите българи са казали. Където е стъпил руски
447
0
 
1
 
! Отговори
Ахил преди 2 месеца
Колко жалки и смешни български предатели готови да предадат европейска България на крепостните селяни от Русия, но бих ги попитал рубладжийче защо като Русия е силна получава ракети, дронове и снаряди от Северна Корея и Иран и защо не може да победи Украйна, която ако получава достатъчно военна техника и оръжия от Запада ще размаже руската армия. Силата на руската армия беше разбита в Украйна и този мит отиде на бунището.
446
1
 
1
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 4 години
ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ !!! НАЙ МОГЪЩАТА СИЛА СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА НА ЗЕМЯТА !!! РУСИЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА !!! БЪЛГАРИЯ Е РУСИЯ И РУСИЯ Е БЪЛГАРИЯ !!! БОЖЕСТВЕНА СИЛА КОЯТО СЕ БОРИ СЪС САТАНАТА - сащ.
445
2
 
3
 
! Отговори
жуков преди 7 години
До мразя комунизма ЛАПАЙ ДО МАКАРИТЕ
444
6
 
5
 
! Отговори
КОМАРОВСКИ преди 7 години
ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ,КОЯТО СИ Е ЧИСТА КОМУНИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ -ЛЪЖЕ. Българите не искат Русия да ги защитава от когото и да е. Комунистите в България искат Русия да ги пази и подкрепя. Без нея тези русофили-предатели са кръгли нули.Нима можем да искаме сибирската мечка да пази Балканите.Та не видяхме ли какво стана с Грузия ,Крим ,Донбас ... Турция не е заплаха за България дори само защото с нея сме в един и същ военнополитически съюз.Заплаха за България е РУСИЯ а също Сърбия.Запомнете това.
443
3
 
3
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
ДОКАТО ГИ ИМА РУСКИНИТЕ ТУРЦИЯ ВИНАГИ ЩЕ ИСКА ДРУЖБА С РУСИЯ.НАЙ СИЛНАТО АРМИЯ В НАТО ВИНАГИ Е БИЛА ТУРСКАТА.НЯКОИ СИ МИСЛЕХА ЧЕ АГИТЕ НЯМАТ ЯДРЕНО.ВЪВ ДВА ГАРАЖА В ИСТАНБУЛ ЗА ДВА МЕСЕЦА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ОРЪЖИЕТО.МИР В СТРАНАТА .МИР В СВЕТА МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК.
442
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 500 Югославия и Гърция били колкото икономиката на Царство България.Човече пишеш небивалици,само западните провинции/Словения и Хърватска/ са с по-голями показатели от Царството ни.Този просперитет за където говориш никой не чул за него в чужбина.
441
2
 
2
 
! Отговори
Георги преди 7 години
На дипломатическо ниво нещата се променят бързо, но на общочовешко не. Едва ли вековната вражда между Турция и Русия ще бъде забравена толкова бързо. Отделно и Китайско-руските отношения са антагонистични. Ако не друго, Руснаците им откраднаха Манджурия. Отделно и по комунизма имаше конфликти. Да не говорим, че без пазарите на западната цивилизация Китай е една кръгла нула.
440
5
 
3
 
! Отговори
Не мерси преди 7 години
"биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война"- ами Русия си търси съюзници (НЕ НЯКОЙ ДА ТЪРСИ ДЪРЖАВАТА БЕНЗИНОКОЛОНКА)че в момента няма една приятелска "братска" държава да защитава руските агресори и терористи...ХА.ХА и ЗНАЕМ КОЛКО СТРУВА ВОЕННАТА ПОМОЩ-ремонт на МИГ-вете безплатно,"освобождението"-безплатно, советската окупация тоже безплатна,.....не мерси
439
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Р Е Д А К Ц И Я пък защо се цензурира
438
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен502 да не забравяме и здравата соц редакция на тези книги и интервюта През соца ЕДВА ЛИ СИ ГИ виждал в ОРИГИНАЛ -- сам знаеш как лъжат и мажат 4ервените
437
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 502 никой не ти твърди 4е царство България е Идеална страна -- оба4е яко пропускаш факта 4е югославия и гърция взети заедно са колкото БГ като икономика Виж Ромънците са напрет Петрола си казва думата -- в ссср е брутален глад - и тъй като никой не приема рубли Заеми няма да им дадът -а друго нямат изнасят Зърното за да плащат държавните разходи в Резултат Гладомор
436
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Буров и Принц Кирил са описали в интервюта и книги състоянието на икономиката ни,на външната ни политика и търговия ,за измисленото партизанско движение ,за министри които по им приляга да са османски онбашии,отколкото европейски министри и за други неприятни неща за тогавашните ни управленци и утопии в които е живяло и живее българското общество.А.Буров предзказва с точност какво ще се случи с комунизма и с българския народ.
435
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен ДОБРЕ ДЕ -БУРОВ Е МИНИСТЪР 1931 ГОДИНА АМА НИТО ТОЙ НИТО КИРИЛ СА У4ИЛИ В МОСКВА - БУРОВ Е ВЪЗПИТАНИК НА СОРБОНАТА А КИРИЛ У4И В БГ ВОЕННА АКАДЕМИЯ И В ПРАГА ---
434
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 498 Къде съм казал ,че Буров през 1944г. е бил министър.Казах преди 1944г. .Мисля някъде в началото на 30 г.е бил министър на външните работи.Но както и да е виждам ,че няма смисъл да спорим с хора които не искат да видят истината каква е била ,а защитават лъжефакти,по нищо не се различавате от комунистите.
433
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗНАЕШ ЛИ ЮГОСЛАВИЯ КАК БЕ - СРЪБКИНИТЕ И КОНЕТЕ НИ ОРАЛНО ОБСЛУЖВАХА ЗА ЕДНА КОНСЕРВА ПРЕЗ 1938 ПО ГРАНИЦАТА
432
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен БУРОВ ПРЕЗ 1944 НЕ Е МИНИСТЪР НИТО ЕДИН ДЕН ДАЖЕ Е В НЕ МИСОСТ ДО НЯКЪДЕ -- ДОСТА АНГЛИЙСКИ ТЪРГОВСКИ КОНТАКТИ ИМАШЕ ДА НЕ ДРАЗНИМ НЕМЦИТЕ -- АРЕ ЗАМИНА ОЩЕ ТЕЗА - АБЕ ВЕРНО РУСНАКА Е МНОГО *** В ПРОПАГАНДАТА ....
431
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 495 Ако Атанас Буров /министър преди 1944г.,Принц Кирил и други,са Московски ученици ,тогава и мене са излъгали.Не аз съм ,,слепия",а такива като теб ,които преиначават реалностите и истината .Стига с това все друг да ни е виновен ,а ние сме,, светена водица".